Reflü Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Reflü hastalığı Türkiye’de oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Toplumda görülme sıklığı % 25’tir. Yani her 4 kişiden biri reflü hastasıdır. Reflü hastalığı genelde düzensiz ve sağlıksız beslenmeden dolayı ortaya çıkmaktadır. Reflü hastası olmayan bir insan yemek yediği zaman mide asidi salgılanmaya başlar. Eğer sağlıksız bir gıda yendiyse veya çok fazla yemek yendiyse, mide asidi gelen yemekle beraber mide dışına taşmaya başlar, bu sırada mide asidi yemek borusuna doğru nüfuz etmektedir. Ancak mide asidinin yemek borusuna kaçmasını engelleyen özafagus adlı yemek borusunda bulunan kas sistemi, mide ile yemek borusunu arasını kapayarak asidin yukarı kaçmasını engellemektedir. Ancak sıradan bir reflü hastasında bu kas sistemi zayıf çalışmaktadır. Özellikle çok ciddi bir yiyecek tüketimi olduğunda bu kas tamamiyle zayıflar ve mide asidi yemek borusuna kaçar. Bu durumda, kişinin midesinin üst bölümünde yemek borusunun hemen altında bir acı hisseder. Bu his yanma hissidir. Asit yemek borusuna temas ettiği için ciddi anlamda bir yanma hissedilir. Bu his, kısa bir zaman sonra asidin yeniden mideye dökülmesiyle son bulsa da zamanla yemek borusu ciddi anlamda hasar alır.

Reflü nedir
Tedavi Edilmezse Ne Olur ?
Gastrit Veya Reflü tedavi edilmezse ciddi anlamda hastalıklar oluşturabilir. Bu hastalıklar arasında ülser ( Mide Kanseri) yemek borusu kanseri gibi çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Ancak reflü hastası olmayan kişilerde reflüya bağlı şikayetler dile getirebilir. Ancak birazdan sayacağımız yiyeceklerin orta miktarda tüketiminde bile her seferinde yanma şikayeti alıyorsanız reflü hastasısınız demektir.
Hangi Yiyecek Ve İçecekler Reflüye Neden Olur ?
Reflüye neden olan yiyecek ve içecek sayısı çok fazladır. Emin olun en sağlıklı sandığınız yiyecekler bile reflüyü tetikleyebilir. Reflüye neden olan yiyecek ve içecekler, ” Asitli içecekler, doğal veya yapay şeker içeren tüm yiyecek ve içecekler, yüksek şeker içeren meyveler (Üzüm, karpuz), Tuz ve Baharat İçeren Tüm Gıdalar, Ekşi bir tada sahip tüm gıdalar, tüm yapay gıdalar, yağlı besinler,
asitli meyve ve sebzeler ( domates, portakal vs) ” Bu gibi gıdalar reflüye neden olan temel gıdalardır. Ancak bu besinlerin tüketilmemesi pek çok ciddi sorunlara da yola açabilmektedir. Bu nedenle bu gibi yiyeceklerin tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
Geçici Ve Kalıcı Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Reflü hastalığının geçici tedavi yöntemleri genelde ilaç tedavileridir. İlaç tedavileri mideyi alkali hale getirerek midedeki asidin kabarıp yemek borusuna kaçmasını engellemektedir. Ancak ilaç bir süre sonra etkisini yitirmektedir. Ayrıca ilacın düzenli kullanımı mideyi ilaca bağımlı hale getirebilir ve ilaçsız mide asidini azaltmak ve alkali hale getirmek mümkün değildir. Bu ilaçlar, talcid, rennie, gaviscon gibi çeşitli ilaçlardır. Hepsi eczanelerde bulunur. İlaçları fiyatları genelde 10-40 TL arasındadır. Düzenli ilaç kullanan kişiye bir kutu ilaç 1-2 hafta gitmektedir.
Kalıcı tedavi yöntemi ise ameliyattır. Ameliyat edilmeden önce endoskopi yapılarak mide kaslarınız incelenir, gerçekten çalışma zayıflığı ciddi seviyedeyse reflü ameliyatı olabilirsiniz. Ameliyatla zayıflayan kaslarınız yeniden dikilerek sağlamlaştırılır böylece aşırı yiyecek tüketimi yapmadığınız sürece böyle bir sıkıntı yaşamazsınız.
Reflü olup olmadığınızı anlamanın en kolay yolu birkaç parça çikolata yemektir. Eğer yedikten sonra mideniz yanıyorsa reflü hastası olabilirsiniz. Ancak 2 paket çikolata bitirip de mideniz yanıyorsa bu muhtemelen reflü hastalığına işaret etmiyordur.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!