Prostat Hastaları için Faydalı Bitkiler

 Prostat Hastaları için Faydalı Bitkiler

Prostat Hastaları için Faydalı Bitkiler

Prostat bezi erkeklerde idrar torbasının altında bulunan idrar kanalını sarmalayan işlevsel bir organdır. Ergenlik dönemi ile işlevi başlayan ve vücutta önemli görevleri bulunan bir salgı bezidir. Prostat bezi erkeklerde ergenliğin başlaması ile birlikte aktivite göstermeye başlar ve 35 yaşından sonra işlevi yavaş yavaş azalmaya başlar. Prostat bezinin önemli görevinden biri meninin %95’ini teşkil eden meni sıvısının salgılanmasına ve cinsel boşalma sırasında meninin dışarı atılmasına yardımcı olmaktır.

Prostat bezi 40 yaşından sonra gittikçe hacim olarak büyür. Bu duruma iyi huylu prostat büyümesi denir. Tıp dilinde BPH denir. 50 yaşından sonra yaklaşık 100 erkekten 50 tanesinde,65 ve üzeri erkeklerin ise %90 ında prostat bezi büyümesi görülür. İyi huylu prostat büyümesi, halk arasında ‘prostatım var‘ şeklinde söylenir.

Prostat Sağlığı için Ne Yapmalıyız?

Meyveler: Meyvelere renk veren bileşenler, bizi hastalıklardan korumaya yardımcı olur ve bizi hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir. Aynı zamanda farklı antioksidanlardandır. Farklı renklerde bulunan meyvelerin her gün tüketilmesi, prostat kanseri ve bazı hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Meyvelerden alacağımız vitaminler ve mineraller bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Sindirime yardımcı olur, cilt ve saç sağlığını korur. İştahı azaltır ve kilo kontrolünü sağlar. Antioksidanlar açısından zengin meyveler, kiraz, portakal, çilek, greyfurt, mango, kavun, erik, kivi, karpuz, üzümdür.

Isırgan Otu: Avrupa ülkelerinde ısırgan otunun kökü ile hazırlanan çay, prostat tedavisinde kullanılır. Isırgan otunun kökü başka bitkilerle kullanılabileceği gibi tek başına da kullanılır. Isırgan otu idrar akışını olumlu yönde etkiler ve mesanenin tam olarak boşalmasına yardımcı olur. Böylelikle de sık sık idrara çıkma hissini azaltır.

Cüce Palmiye: Prostat büyümesine karşı etkili olan cüce palmiye, aynı zamanda da prostat kanserinde de kullanılır. Sık sık idrara çıkma ve prostat iltihabına da iyi gelir.

Kırmızı Yonca: Kırmızı yonca bitkisi ile hazırlanan çay prostat iyi gelir. Bunun yanı sıra menopoz ve sedef hastalığına da iyi gelmektedir. Prostat iltihabı nedeni ile oluşan şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.

Yakı Otu: Prostat iltihabına iyi gelen yakı otu, o bölgede oluşan enfeksiyonlara da iyi gelir.

Çim Poleni: Çim poleni prostat iltihabına bağlı sık idrara çıkma olayını azalttığı gibi prostat büyümesini de ortadan kaldırır.

Bitkisel Yağlar: Ceviz yağı, keten tohumu ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar da prostat sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bu yağlar aynı zamanda vitamin içerdiği için genel sağlık durumunu da iyi yönde etkiler.

Sebzeler :

Sebzelerde meyveler kadar vücudu enfeksiyon ve bazı hastalıklardan korumaya yardımcı olarak vücut direncini arttırır. Brokoli, yeşilbiber ve yeşil yapraklı sebzeler besin değeri yüksek fakat düşük kalorili yiyeceklerdir. Kırmızı dolmalık biber, lahana, ıspanak, havuç, domates, bal kabağı, tatlı patates güçlü birer antioksidandır.

Yağsız Proteinler: Vücudun yapı taşlarından birisi olan amino asitler, protein kaynaklarından sağlanmaktadır. Kırmızı et, yağlı süt, işlenmiş etler, doymuş yağ prostat sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Ama yağsız süt ve süt ürünleri, mercimek, somon balığı, yumurta akı, fasulye, hindi eti, yoğurt, prostat sağlığını korur. Soğuk deniz balıkları vücut için gerekli omega yağ asitleri içerir.

Likopen: Likopen prostat hastalıklarına karşı vücudu korur. Domates ve domates ürünleri, domates salçası, domates sosu gibi yiyeceklerde likopen bulunur ve prostat kanserine yakalanma riskini azaltır. Düzenli olarak domates tüketen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski oldukça düşüktür.

Bunun yanı sıra fındık, baklagiller, deniz hayvanları ve bitkisel yağlar kullanarak prostat ve prostattan korunabilirsiniz.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!