Arterler, vücudumuzdaki dokulara oksijen ve besin taşımakla görevli damarlardır. Arterler birçok sebepten ötürü tıkanabilirler. Bu sebeplerden başlıcaları duvarların kalınlaşması yada kanın pıhtılaşmasıdır. Bu tıkanma, vücudunuzdaki kan akımının yavaşlamasına sebep olur. Dokulara oksijenin ve besinin yetersiz ulaşımı sonucunda da hücre ölümleri meydana gelir.
Periferik Arter Hastalığı Nedenleri ve Sonuçları
Periferik arter hastalığı genellikle yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Damarların sertleşmesi sonucu oluşur. Bazı rahatsızlıklar, damarların sertleşmesini arttırır. Bunlardan başlıcaları diyabet, yüksek tansiyon ve kolesteroldür. Bunun yanı sıra sigara tüketimi de damarların sertleşmesine sebep olan en önemli faktörlerden birisidir. Damarların tıkandığı bölgede efora bağlı olarak ağrı yaratır.
Sigara kullanan bireylerde periferik arter hastalığının ortaya çıkma ihtimali, kullanmayanlara oranla 9 kat daha fazladır.
Bu rahatsızlıkla ilgili en kötü senaryo, doku ölümü gerçekleşmesidir. Buna bağlı olarak bazı durumlarda ampütasyon adı verilen işlem gerekebilir. Ampütasyon, işlevini yerine getiremeyen bir dokunun, organın kesilip atılma işlemine verilen addır.
Ultrason veya alternatif yöntemlerle teşhis edilmesi ve seviyesinin belirlenmesi mümkündür. Tedavi, başlangıç seviyesinde periferik arter hastalığını tetikleyen şeylerden uzak durmak şeklinde gerçekleştirilir. Yürüyüş, nikotin ve kan sulandırıcı ilaçlar gibi tetikleyicilerden uzak durulması tedavinin başlangıç aşamasını oluşturur. Son evrelerde ise cerrahi müdaheleler uygulanarak periferik arter hastalığının tedavisi sağlanmaya çalışılır.
Periferik Arter Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Damar hastalıklarının birçoğunda olduğu gibi temel belirti ağrıdır. Bunun yanı sıra vücuttaki solukluk, nabız düşüklüğü, hissizlik ve kısmi felç gibi belirtileri de olabilir. Bu rahatsızlıkta ortaya çıkan ağrı genellikle yürüyüş ile birlikte boy gösterir. İstirahat ettikten sonra ise ortadan kalkar. Bu sebeple bunun bir hastalık değil, yorgunluğa bağlı bir tepki olduğunu düşünebilirsiniz. Eğer yürüyüşe bağlı ve istirahatle ortadan kalkan bir ağrınız varsa mutlaka bir hekime gözükmelisiniz.
Ayrıca ayakta ve bacakta oluşan uyuşukluk, üşüme hissi, baldırlarda hissedilen güçsüzlük, kuvvetsizlik, ayaklarda oluşan renk değişiklikleri, ayak tırnaklarının fazla büyümesi gibi rahatsızlıklar da periferik arter hastalığının belirtileri arasındadır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!