Pasif İçicilik ve Sigara

 Pasif İçicilik ve Sigara

Pasif İçicilik ve Sigara

Pasif içicilik, sigara içmekten daha tehlikelidir. Özellikle bebek ve çocuklar risk altındadır. Pasif içiciler, bir müddet sonra başta akciğer ve solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Hatta ülkemizde bir çok ölüm sebebinin başında geliyor.

Pasif İçicilik ve Sigara

İlk olarak pasif içicilikten bahsedelim. Pasif içicilik yanan tütün ürününden ya da başkasının içtiği tütün, sigara, pipo, puro, elektronik sigara, nargile gibi dumanın solunmasına denir. Buradan da anlaşıldığı üzere, kişi sigara içmese bile içilen ortamda bulunması bile oldukça zararlı. Dünya da yapılan araştırmalara göre, uyuşturucu, trafik kazaları v.b nedenlerden dolayı yaşanan ölümler, tütün dumanına maruz kalınan ölümlerden daha az. Yani tütün dumanına bağlı ölümler çok daha fazla.

Pasif içiciliğin zararları daha çok çocuk ve bebekleri fazlasıyla etkiliyor. 15 yaşın altında ki çocuklar ve bebekler pasif içiciliğin en büyük zarar görenleri diyebiliriz.

Pasif içicilik denilince akla sadece sigara geliyor. Ama puro, nargile de sigara kadar etkili. Bir çok insan tütün ürünlerine bağlı olarak hayatlarını kaybediyor.

pasif içicilik

Sigara dumanı 3000’in üzerinde kimyasal madde içerir. Özellikle basık ve kapalı alanlarda daha PASİF İÇİCİLİK daha etkilidir. Kişi hayatı boyunca hiç sigara içmemiş olsa bile, uzun vadeli hatta orta vadeli bile sigara içilen ortamla bulunuyor ise, PASİF İÇİCİ konumundadır ve sigara içen kişi kadar zarar görür. Hatta fazlası da diyebiliriz. Pasif içiciliğin yol açtığı bazı rahatsızlıklar vardır.

Bunlar;

Kalp Krizi

Zatürre

Kulak Burun Boğaz Enfeksiyonları

Bronşit

Solunum Yolu Enfeksiyonlarıdır.

Pasif içici durumuna düşen kişinin, bebek ya da çocuk olması zararın boyutunu değiştiriyor. Pasif içici olan çocukların büyük bölümü, ileri yaşlarda solunum yolları ile ilgili rahatsızlıklar yaşıyor. Uzmanlar bu konuda kapalı alanlarda içilen tütünün zararı maksimuma çıkaracağının altını çiziyorlar.

Pasif İçiciliğin Zararları

pasif içicilik

Tütün dumanın da siyanür, karbon monoksit, naftalin, formaldehit, kadmiyum gibi 3000’den fazla kimyasal madde vardır. Bu kimyasalların en az 250’sinin zararlı olduğu ve 50’den fazla maddenin ise kansere yol açtığı bilinmektedir. Bu kimyasal maddeler tütün dumanından bulunduğu ortama yayılarak, kişileri risk grubuna sokmaya yetiyor.

Tütün dumanına maruz kalmak amfizem, kalp krizi ve kanser gibi öldürücü hastalıklara neden olur.

Tütün dumanına maruz kalan bireylerin zararları,maruz kalma süresi arttıkça fazlalaşmaktadır.

Daha çok bebek ve çocuklar tütünün zararlı etkilerine karşı hassastır.

Çok kısa süreli maruziyet de kesinlikle çok zararlıdır!

Pipo da sigara kadar zararlıdır. Ama en zararlısı muhakkak sigaradır.

Pasif içicilikte, sigara içen kişiden iki kat daha fazla zarar görmektedir.

Karbon monoksit en az 5 kat daha fazladır.

Yüksek miktar da pillerde bulunan, kadyum ve amonyak içerir.

Yapılan bir çok araştırma sonrası, PENCERE AÇMANIN, KAPI AÇMANIN, BAŞKA BİR ODA DA İÇMENİN ya da ODA PARFÜMÜ KULLANMANIN PASİF İÇİCİLİĞİ ÖNLEMEDİĞİ ORTAYA KOYULMUŞTUR.

pasif içicilik

pasif içicilik

Araç içerisinde içilen sigara, evde içilen de 23 kat daha fazladır. Neden? Çünkü araç ortamı oldukça küçüktür, pencerenin açık olması, dumanın çıkmasını sağlamaz. Bu da pasif içicilere oldukça zararlıdır.

Pasif içicilerin akciğer ve kalp krizi riskine yakalanma riski oldukça fazladır.

Türkiye de milyonlarca evde bebek ve çocuklar pasif içicidir.

Gebelik ve Pasif İçicilik

Hamilelik döneminde pasif içiciliğe maruz kalan anne ve bebek, aktif içici kadar zarar görmektedir. Hiç sigara içmeyen annenin 7 saatten fazla pasif içici konumunda olması demek, düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya gelmesine, 35 haftadan küçük bebek dünyaya getirmesine neden olur.

Sigara İçilmemesi için Neler Yapılabilir?

Sigaranın zararları anlatılmalı. Bırakmaya yönelik danışmanlık verilmeli ve hastayla özel olarak ilgilenilmeli.

Muayeneye gelen hastalardan anamnezi alınmalıdır.

Pasif içiciliğin zararları konusunda halk bilgilendirilmeli.

Çocukların yanında asla sigara içilmemeli. Çocukların bulunduğu ortamlar ev, araba gibi yerlerde sigara içilmemelidir.

Sigaranın pek çok zararı vardır. Sigara dumanından özellikle çocuklar uzak tutulmalıdır. İyi ve sağlıklı bir birey yetiştirmek isteyen anne ve baba sigaradan uzak durmalıdır.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!