Parkinson Hastalığı Nedir?

 Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson adı verilen hastalık, beyinde bulunan ve dopamin olarak adlandırılan, beyin hücrelerinin arasındaki haberleşme yapılabilmesine yarayan maddeyi üreten hücrelerin işlevsiz hale gelmesi ile oluşmaktadır. Beyin içerisinde dopamin adı verilen maddenin üretilmesini sağlayan hücreler aynı zamanda; kişinin hareketlerinin kontrol edilmesinden, uyumlu hareket edebilmeyi sağlamaktan ve de akıcılıktan sorumludurlar.  

Kişinin hareketlerinin aşırı yavaşlaması, hareket halinde değil dinlenme durumundayken bile titreme ve de bunlara ek olarak bazı psikiyatrik hastalıkların da semptom olarak görüldüğü bu hastalığın 60 yaşının üzerinde olan kişilerde mevcut olması daha yüksek ihtimallidir. Fakat bunun yanında kalıtsal faktörlere bağlı olarak 40 yaşı civarındaki kişilerde de görülebilmektedir.

Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan ilk yöntem ilaç kullanımıdır. Fakat bazı durumlarda bu tedavinin yeterli olmaması ya da kişiyi etkisi altına alabilecek düzeyde yan etkiler gözlenirse beyin pili takılması metodu da uygulanabilmektedir.

Parkinson Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Parkinson adı verilen bu hastalık, beyinin içerisinde dopamin adlı maddeyi üreten hücrelerin işlevsiz hale gelmesi sonucu bu maddenin üretilememesi ile oluşmaktadır. Beyindeki dopamin maddesini üreten hücrelerin işlevsiz hale gelmesine kimyasal maddeler ya da kalıtsal faktörler sebep olabilmektedir.

Parkinson hastalığının, dopamin üretiminden sorumlu olan ve beyin sapında bulunan hücrelerin işlevsiz hale gelmesi ile bu maddenin yeterli miktarda üretilememesi ile oluştuğu bilinmektedir. Bu hastalığın görüldüğü kişilerde hareketlerinin kısıtlanması gibi bu konuyla ilgili belirtilere ek olarak daha farklı şikayetler de görülebilmektedir. Yorgunluk hali, bilişsel fonksiyonların olması gerektiği gibi yerine getirilememesi, depresyona girme hali, anksiyete, davranış bozuklukları, görme duyusu ile ilgili kayıplar, kilo verilmesi, uyku düzeninin bozulması gibi şikayetler bunlara örnek olarak verilebilmektedir.

Atipik arkinson ya da arkinson plus gibi hastalıklar da başlangıç dönemlerde parkinson hastalığına benzeyen semptomlar gösterebilmektedirler Klasik Parkinson teşhisinin konulabilmesi için ise en temel semptomlarının yanında en azından bir dönem kişinin Levodopaya verdiği yanıt olumlu nitelik göstermelidir.

Parkinson Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın en temel semptomları ise şunlardır:

  • Titreme,

  • Katılık

  • Hareketlerde giderek yavaşlamanın tespit edilmesi

  • Ayakta duruş pozunun olması gerektiği gibi olamaması

Parkinson adı verilen bu hastalık, genellikle bir anda değil de zamanla ortaya çıkan ve belirtilerinin düzenli olmadığı bir hastalık çeşididir. Zamanla ve aşamalı bir şekilde ilerleyen bu hastalıkta, dopaminerjik ilaçlar uygulanarak hastanın yanıt verip vermediğine bakılmaktadır.

Parkinson Hastalığının Tanısı Nasıl Koyulmaktadır?

Parkinson adı verilen bu hastalığın tanı sürecinde, nöroloji alanında uzman olan bir kişinin hastanın öyküsünü dinlemesi ve muayenesini yapmasıyla tanı koyulmaktadır. Parkinson hastalığı, kesin tanısının koyulabileceği zorunlu bir beynin görüntülenme sistemine ya da kan testine teşhis için gerek duyulmayan bir hastalıktır. Doktorun talep ettiği ve gerekli gördüğü durumlarda radyolojik diğer yöntemler kullanılabilmektedir.

Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!