Parkinson Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

 Parkinson Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Parkinson Hastalığı Nedir ?

Parkinson hastalığı beyinde dopamin adının verildiği bir kimyasal ileticiyi üreten sinir hücrelerinin kaybı sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hücreler bu sinir hücreleri dopamin üreten hücreler daha çok hareketin koordinasyonu ve kontrolünde sorumlulardır ve bu hücrelerin %60 ve daha fazlasının kaybı sonucu ortaya Parkinson hastalığı çıkar. Hastalığın neden ortaya çıktığı bulunamamıştır ancak riski arttıran çeşitli faktörler mevcuttur. Parkinson hastalığı sık görülen nörolojik bir hastalıktır. 60 yaşından sonra daha çok beklenir. Genç yaşta da ortaya çıkabilir.

Yaş ilerledikçe sıklığı da artar. Ana bulguları hareketlerdeki yavaşlık hareketlerdeki, harekete başlamaktaki zorluk, titreme ve denge kaybıdır. Bunun yanında unutkanlık, uyku bozukluğu, terleme, idrar kaçırma gibi şikayetlerde eşlik edebilir. Hastalığın ana tedavisi ilaç tedavisidir ama her bireyde özgün bir tedavi ayarlamak gerekir. Bunun içinde beyin cerrahları, psikiyatristler ya da fizik tedavi uzmanları mutlaka nörologların yanında olmalıdır.

PARKİNSON HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NEDİR?

Parkinson hastalığının bir motor olan belirtileri biride motor olmayan belirtileri yani hareketle ilişkili ya da hareketle ilişkisiz belirtileri mevcuttur. Özellikle istirahat halinde bir el titreme, dengesizlik, katılık ve hareketlerde yavaşlama Parkinson hastalığının ana nedeniyle ilişkili bulgularıdır. Bunun dışında hareketle ilişkili olmayan bulguları da vardır bu bulguların hepsi bir hasta da olacak diye bir kaide yoktur bazıları olsa da hastalık hakkında ipucu verir örneğin kabızlık yada işeme güçlüğü, uyku bozukluğu eklemlerde ağrılar çeşitli kan basıncı değişiklikleri ayağa kalktığında ortaya çıkan baş dönmeleri, halüsinasyonlar, hayaller görme, mutsuzluk, cinsel ilişki, işlev, aktivite bozukluğu gibi hareketle ilişkili olmayan bozukluklarda Parkinson hastalığının belirtilerinden bazılarıdır.

Parkinson Hastalığı

Parkinson Hastalığı

PARKİNSON HASTALIĞININ TANI VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Parkinson hastalığının tanısı klinikle konur bir nöroloji uzmanı tarafından hasta muayene edilir ve çeşitli görüntüleme ve kan tetkikleri istenir yalnız görüntüleme ve kan tetkikleri Parkinson hastalığını parkinsonizm’e Parkinson hastalığı benzer durumlara sebep olan hastalıkları ayırt etmek amacıyla istenir asıl tanı hastalığın klinik muayenesiyle olur.

Tedavisinde hareketle ilişkili olan ve olmayan bozuklukları ortadan kaldırmak ve günlük yaşam aktivitelerini düzgün bir şekilde devam ettirebilmek amacıyla verilir. Ağızdan alınan ilaçlar mevcuttur. Her hastanın ilacı birbirinden farklıdır. Hastaya göre hastalığın şiddetine göre ilaç verilir. Bunun dışında cilt altından uygulanan direk bağırsağa verilen ve beyin pili dediğimiz cerrahi tedavilerde söz konusudur.

Parkinson Hastalığı

Parkinson Hastalığı

PARKİNSON TEDAVİSİNDE BEYİN PİLİ AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Hareket sistemini etkileyen bir hastalıktır. Vücut katılığı, hareket yavaşlığı, titreme bir araya geldiği zaman hasta en ufak günlük faaliyetlerini yapmada bile başkasına bağımlıdır. Bunu gidermek için beyin pili takılır. Derin beyin stimülasyonu dediğimiz ameliyat yöntemi vardır. Teşhisten sonra ilk basamak medikal tedavidir. Yani ilaç tedavisidir. Hasta bundan çok fayda görebilir. Etkin olmadığı zaman beyin cerrahları devreye girer. Beyin pili takılan hastalar nöroloji, fizik tedavi, psikiyatri aşamalarından geçmiş hastalardır yani iyi seçilmiş iyi teşhis konulmuş hastalardır ve Türkiye’deki başarı dünyaya göre biraz daha yüksektir.

Bayin pili takılacak olan hasta ilaç tedavisini almış bundan fayda görmüyor artık ve bu işten dolayı da hastanın şikayetlerinden dolayı da çok mustarip hayatın bir çile olduğunu tespit edilen hastalara takılır. Beyin pilinin ana aparatı yaklaşık 3 santimlik ve köprücük kemiğinin altına konur. Yalnız beyin piline bağlı bir kablo var bu kablo lit dediğimiz yani stimülayson dediğimiz telden ibaret ve cilt altından geçecek şekilde beyin içinde ilgili bölgeye kadar gider.

Hasta iyi seçildikten sonra ameliyat bölgesine getirilir ve orada başına bir çerçeve yerleştirilir geçirilen çerçeveyle hasta emara girer ve orada stimülasyon yapılacak bölgenin koordinatları tespit edilir ve hasta bu işlemden sonra ameliyat haneye gelir. Ameliyat hanede uyanık olarak hastanın beynine girebilmek için bir adet delik açılır ve bu esnada hafif anestezi verilir hasta bunu hissetmez ve sokulan tel elektrotlardan beynin her seviyesinden kayıt alınır beynin her seviyesinin kaydı farklıdır.

Bizim ilgili alanımızın kaydı da farklıdır ve o ilgili alanımıza geldiğimizde ki bu ilerleme 1 mm’dir. Her aşama için 2 mm çapında bölge bulunmaya çalışılır. 2 mm’lik Kısıma gelindiğinde kayıt değişir ve ilgili alanda olunduğu anlaşılır ve oraya stimülasyon verilir.

Hastanın şikayetlerinin geçip geçmediğine bakılır. Ameliyat esnasında hastanın kasılmaları ya da titremelerinin geçip geçmediğini ameliyat esnasında muayene edilerek ve hastaya komutlar verilerek lokal anestezide uyanık komutlara uyar. Stimülasyon yapıldığında yani pilin nasıl çalışacağını görmek için demo yapıldığında şikayetlerin geçtiği o an görülür. Kayıt sistemi yapıldığı için yaklaşık 2 saat ameliyat sürer. Ama toplam zaman 4 saat sürer.

Hasta bu süre zarfında hep uyanıktır. Hastanede yaklaşık 1 gün kalır ve ertesi gün hasta taburcu edilir ama buda ilaç dozu ayarlaması gibi elektriğinde dozunun ayarlamak lazım hastaya belli bir doz verildikten sonra kontrollerde bakıldığı zaman şikayetlerin artıp artmadığına göre doz ayarlanabilir. Sonrasında hasta bir uzaktan kumanda yardımıyla hayatına devam edebilir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!