Pankreas diyeti ile pankreas problemlerini en aza indirebilirsiniz. Sindirim enzimleri ve insülin yaratmaya yarayan pankreas, kan şekerini dengede tutmaktadır. Safra taşı, safra taşı kesesi hastalıkları ve uzun süre alkol kullanımı gibi nedenlerle pankreatit olarak adlandırılan pankreas iltihabı sorunu ortaya çıkabilmektedir.
Pankreatit Nedir?
Pankreasın akut veya kronik hastalığı, pankreatit (pankreas iltihabı) olarak adlandırılmaktadır. Akut pankreatit atakları, karnın üst bölümünden sırta doğru yayılmakta ve pankreas şişmesinden, organ yetmezliğine kadar birçok etkiye neden olabilmektedir.
Pankreas Diyeti
Vücudun sindirim sistemi için önemli bir organ olan pankreas, hayati risk taşımaktadır. Acil müdahale gerektiren pankreas iltihabı için ilk aşamada iltihap kontrol altına alınmakta ve sonrasında hazımsızlık probleminin çözülmesi için yemek listesi verilmektedir. Pankreas iltihaplanması sonrasında tam olarak iyileşmeden normal beslenme düzenine geçilmemektedir. Pankreas diyeti ve pankreas diyet listesi, bu noktada devreye girmektedir. Tedavi sonrası uygulanacak pankreas diyeti, tedavi kadar önemlidir ve diyet yapılmazsa tedavi etkisiz kalacaktır.
Uzak Durulması Gerekenler Besinler
Yağlı besin alımının durdurulması veya en aza indirilmesi, pankreas diyeti için en önemli konulardandır. Yağ oranı, günlük 30-40 gramı geçmemelidir. Sigara ve alkol alışkanları, pankreast diyetinin baş düşmanlarından olduğu için bunlardan da kesinlikle uzak durulması gerekmektedir. Alkol bırakıldığı zaman pankreatit riski düşmektedir. Pankreas kanserinin en yaygın sebeplerinden olan sigara da aynı şekilde son derece zararlıdır.
Pankreası yoran yiyecekler konusunda ise çok fazla tüketilen kırmızı et, kızartma türleri ve çok ağır yağlı yiyecekler başta gelmektedir. Bu yiyecekler, hem pankreas yoran yiyecekler arasındadır hem de kanser riskini yükseltmektedir.
Tüketilmemesi gereken besinler:
- Pasta, çikolata, krema, kaymak, hamur işi tatlılar, yağlı börekler çeşitleri
- Susam, tahin, helva
- Yağlı yiyecekler, yağlı kızartmalar, yağlı etler, yağlı tavuklar, yağlı balıklar
- Sucuk, salam, sosis, pastırma
- Sakatat (karaciğer, böbrek, beyin v.b.)
- Hayvani ve katı yağlar
- Yumurta ve yumurtalı yiyecekler
- Alkollü içkiler
- Kuruyemişler
- Baharatlı yiyecekler
- Kepekli ekmek, kuru baklagil (kuru fasülye, nohut v.b.)
Önerilen Besinler
Pankreas iyi gelen besinler, genel olarak karbonhidrat ve protein bakımından zengindir. Pankreas yetmezliğinde beslenme konusunda önerilen besinler, şu şekildedir:
- Taze sebze çorba ve salata
- Haşlanmış tavuk
- Haşlanmış sebze
- Az yağlı tavuk, balık ve et çeşitleri
- Tahıl (yulaf ezmesi, karabuğday, darı, pirinç, irmik)
- Ekşisiz meyveler (asitsiz)
Pankreas Diyet Listesi
Çeşitli pankreas diyet listeleri bulunmaktadır. Alt kısımdaki diyet listelerini uygulayabilirsiniz. Bunların haricinde diyetisyen eşliğinde pankreas diyeti yapmanızı öneririz. Diyet listelerini uygularken mutlaka diyetisyeninize ve doktorunuza danışmalısınız.
Sabah: Çay, 1 Kibrit kutusu yağsız beyaz peynir, Reçel (Bal, Pekmez, Marmelat), Ekmek
Öğle: 1 yumurta büyüklüğünde ızgara tavuk (30 gram), Haşlama patates, Yağsız sebze yemeği (yağsız), 1 çay bardağı yoğurt (kaymaksız), Salata (yağsız), Ekmek
Akşam: 1 yumurta büyüklüğünde yağsız balık eti (30 gram), Haşlama patates salatası (yağsız), Yağsız sebze yemeği, Komposto (Pelte, Jöle, Muhallebi, Sütlaç), Ekmek
ARALARDA: Meyve, komposto, limonata, yağsız kek, sütlü tatlılar verilebilir. Sütlü tatlılar yağsız sütten yapılabilir.
Protein ve Karbonhidrattan Zengin Pankreas Diyeti
Sabah: Açık Çay, Yağsız Beyaz Peynir, Ekmek
Öğle: Izgara Tavuk (yağsız), Sebze Yemeği (yağsız), Yoğurt (kaymaksız), Salata (yağsız), Ekmek
Akşam: Yağsız Balık Eti, Haşlama Patates Salatası (yağsız), Yağsız Sebze Yemeği, Ekmek
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!