Panik Atak Nedir

 Panik Atak Nedir

Panik Atak Nedir?

Panik atak, bir çok durumla ilgili olabilir. Panik atak ciddi bir hastalık veya psikolojik bozukluk olabilir. Panik atak hakkında her şeyi burada bulabilirsiniz.
Tehdit ya da tehlike oluşturan durumlarda korkmak normaldir. Hatta iyidir bile, çünkü korktuğunuz durumlarda tehlikeden uzak durmaya çalışırsınız ve kendinizi korursunuz. Ama bazı durumlarda korku duygusu fazlasıyla artar ve kişi kendini kontrol edemez duruma gelir. Doğru düşünemez ve hareket edemez. Bazı durumlarda ise paniğe kapılmış kişi yanında bulunan herkese paniği bulaştırır, toplu halde panik meydana gelir.

Fazlasıyla paniğe kapılan kişi de ölüm korkusu, çarpıntı, titreme, nefes darlığı, terleme, baş dönmesi, mide bulantısı, tutukluk gibi bazı belirtilere rastlamak mümkün.

Panik olan kişi, kaçma duygusuna kapılır. Bulunduğu ortamdan biran önce kaçmak, kurtulmak ister. Kontrolünü kaybetmekten korkar ve aklından endişe etmeye başlar. Yaşanılan yoğun panik, bir hastalık sonucunda meydana gelir. Yersiz endişeler, korkular paniğe kapılmanın en yaygın yolu olarak kabul edilir.

Panik Atak Nedenleri

Panik atağın asıl sebebi fobilerdir.

Sürekli stres hali, stresli bir yaşam ya da stres dolu bir yaşam varsayımı, panik atağı tetikler.

Beslenmenin önemi bu hastalık için de geçerlidir. Yetersiz beslenme sonucu panik atağın yanı sıra, kafein, alkol, ağır diyetler, sigara, sindirim sorunları da panik atağa sebep olabilir.

Anti-depresanlar da panik atağın psikolojik sebepleri arasında yer alır.

Panik Atak Belirtileri

Göğüste sıkışma

Bulantı, karın ağrısı çekme

Aldığı havanın yetmediği düşüncesi, nefes darlığı

Algıda güçlük çekmek, kendine yabancılaşma, kendini iyi hissetmeme

Titreme

Çarpıntı, kalbin sanki yerinden çıkacakmış gibi atması

Terleme, ateş basması, birden üşüme

Bayılacağını düşünme, baş dönmesi

Tıkanma, boğulma korkusu

Ölmekten korkmak

Başkasına zarar verme korkusu, çıldırabileceğini düşünmek

Çevrenin gerçek olmadığını düşünme

Karıncalanma, uyuşma

Panik Atak Neden Olur?

Panik Atak

Patik atağın çıkış nedeni yoktur. Nedensiz olarak ortaya çıkabilir. Beyinde bulunan kimyasal maddelerden veya beynin yan kısımlarında bulunan fonksiyonların yitirilmesi sonucunda ortaya çıkabilir. Stresli bir yaşam panik atağa neden olur.

Bunun yanı sıra bazı durumlardan dolayı da panik atak ortaya çıkabilir.

Epilepsi yani sara hastalığı olarak bilinen rahatsızlık ve kalp hastalıkları nedeniyle panik atak ortaya çıkabilir.

Kafeinli şeylerle beslenmek, vitamin eksikliği

Kansızlık, kan şekerinin düşmesi, beyinde oluşan tümör

Kalabalık ve kapalı yerlerde bulunmak istememek

Depresyon ve sinirsel bozukluklar

Troid bezindeki sorunlar ve adrenalinin fazla salgılanması

Bazı uyarıcı madde kullanımı ve bu maddenin birden kesilmesi sonucunda ortaya çıkar.

Panik Atak Kimlerde Görülür?

Panik atağın toplumda görülme sıklığı oldukça fazladır. Yaş aralığı 20 li yaşlardır. Yirmi yaşından itibaren her yaşta görülebilir. Panik atağın kadınlarda görülme riski, erkeklere göre daha fazladır. Genetik özellikler, panik atak hastalığında etkilidir. Anne, baba ve akrabalarda panik atak var ise bu genetik olarak diğer kişilere de geçebileceği anlamına gelir.

Bazen insanlar toplumda kendilerini iyi ifade edemezler ve çekinirler. Çok fazla baskı altında olan kişiler, içlerine kapanık olurlar ve var olan sorunlarını kimseyle paylaşmak istemezler. Kişinin kendi dürtülerini baskılaması kesinlikle yanlıştır. Üzüntüsünü, öfkesini, cinselliğini dışa vurmak durumundadır. Eğer bunlar baskılanır ise ya da birileri tarafından engellenirse panik bozukluklar meydana gelir.

Panik Atak Sırasında Hasta Neler Yapabilir?

Öncelikle bir yere oturmalısınız. Nasıl rahat edecekseniz öyle davranmalısınız. Dilerseniz uzanabilirsiniz. Bunun geçici bir atak olduğunu ve korkulacak bir durum olmadığını, kendinize söylemelisiniz. Panik atak sırasında heyecanlandırıcı, üzücü tartışmalardan uzak durmaya çalışmalısınız. Atak sırasında derin nefes almamalısınız. Çünkü şikayetleriniz artabilir. Panik atak nöbeti geçene kadar, bir torbaya soluk alıp verin.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!