Panik Atak Nedir?

 Panik Atak Nedir?

Çok sık olarak duyduğumuz panik atak aslında nedir? Panik atak yoğun bir korku ya da rahatsızlık dönemidir ve bazı semptomlar içerir, bu semptomlara bakarak panik atak olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Bu makalemizde panik atak ve anksiyete ataklarına değinmek istedik. Belli başlı panik atak belirtileri arasında: Çarpıntı terleme, titreme, nefes darlığı, boğulma hissi, göğüs ağrısı veya rahatsızlık, mide bulantısı, baş dönmesi, ölüm korkusu vücutta uyuşma veya karıncalanma görülebilir. Panik bozukluğu olan bazı insanlarda, tekrarlayan, beklenmedik panik ataklar olur. Diğer insanlar, saldırılarla, hemen hemen her zaman ya da belirli şeylerle veya durumlarla karşı karşıya kaldıklarında muhatap olurlar. Tekrarlayan, beklenmedik panik ataklar daha tehlikelidir.

Bir tehlikeye veya daha fazla saldırıya maruz kalma endişesi, kaygısı gelecek korkusu ölüm korkusu kişide derinleşirse panik atak gerçekleşebilir. Panik atak, sosyal Kaygı, Obsesif Kompulsif Bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, Ayrılık Kaygısı veya Özgül Bir Kalıp Bilinci gibi başka zihinsel durumla zihinsel olarak ilişkili değildir.

Panik bozukluğu kadınlarda daha yaygındır ve kadınlar önemli agorafobi geliştirmeye daha yatkındır. Araştırmalar, panik bozukluğunun gelişimine genetik bir katkı sağladığını bulmuştur. Örneğin, anneniz veya babanızın böyle bir durumu varsa, sorunu geliştirecek daha büyük ihtimaller içinde iseniz sizde de panik atak gelişebilir.

Bazen insanlar anksiyete ataklarına maruz kalabilirler, çünkü altta yatan ciddi bir sağlık sorunu olabilir.

Bazı insanlar kokain, amfetamin, esrar, kafein, alkol veya barbitüratlar kullandıklarından endişe atakları yaşayacaklardır. Eğer anksiyete atakları, etkiler, zehirlenme ya da yoksunluk sona erdikten sonra uzun süre devam ederse kişi panik bozukluğu devam ettirebilir. Bazen insanlarda, sosyal kaygı, travma sonrası stres bozukluğu veya obsesif kompulsif bozukluk gibi başka bir zihinsel bozukluğa sahip oldukları için panik atak saldırıları daha şiddetli olur. Sosyal kaygıya sahip kişiler, korkulan sosyal durumlar yüzünden panik atak geliştirebilirler. Panik atakların şiddetli korku ya da rahatsızlığa neden olması sebebi ile kontrolü kaybetme, delirme veya kalp krizi geçirmekten korkan insanlar panik atağı ciddiye alırlar.

Panik bozukluğu olan kişilerde;

• madde bağımlılığı
• depresyon
• diğer kaygı bozuklukları

görülebilir.

Anksiyete atakları ilk kez başladığında panik ataklarınızın altında yatan fizyolojik bir hastalıktan da şüphe etmeniz gerekir. Bunun teşhisi kolaydır ve doktorunuz sizden bir kaç test isteyecektir. Bazen ilaca gerek kalmadan sadece “terapi” yolu ile panik atak tedavi edilebilir.

Panik Bozukluğunun Bilişsel Davranışçı Psikolojik Tedavisi

• kaygı hakkında hastayı bilgilendirmek ve eğitmek
• gevşeme ve yavaş nefes alma eğitimi,
• bilişsel terapi uygulamaları

çoğu zaman yararlıdır ve yeterlidir. Birçok kişi tedaviden 6-8 hafta sonra düzelirler, ancak bazıları ciddi agorafobi geliştirdiyse özellikle daha fazla oturum gerekebilir. Toplumsal anksiyete, obsesif kompulsif bozukluk, vücut dismorfik bozukluğu ve travma sonrası bozukluk gibi diğer kaygı bozukluklarına sahip oldukları için panik atak geçiren insanlar da birincil şikayetlerinde tedavi aramak zorunda kalırlar. Sigara kullananlar veya uyuşturucu kullananların, iyileşmesi çok zordur bu nedenle kötü alışkanlıkları bırakmaları gerekir.

Bazen Antidepresan verilerek de hasta tedavi edilir. Genellikle verilen antidepresanlar 3 kısımda incelenir:

• SSRI antidepresanlar
• Trisiklik antidepresanlar
• Benzodiazepinler

Benzodiazepinler bağımlılık yapma tehlikesi barındırırlar. Yine de hiç bir anti depresan ilaç doktor onayı olmadan alınmamalı ve alındıktan sonra da ,yine doktor onayı olmadan bırakılmamalıdır.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!