Ortodonti Tedavisi Nedir? Ne Zaman Uygulanır?

 Ortodonti Tedavisi Nedir? Ne Zaman Uygulanır?

Ortodonti, dişlerin anormal bir şekilde farklı ve çarpık olduğu durumlarda bu yapı bozukluğunun düzeltilmesi amacıyla kullanılan tıbbi bir yöntemdir. Bu tedavi yönteminde kişilerin diş ve ağız yapıları incelenerek kişisel isteklerinin de ön planda tutulmasıyla bireysel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Ortodonti Tedavisi Gerektiren Problemler Neden Oluşmaktadır?

Kişilerin alt çenelerinin önde ya da arkada oluşu, çene yapılarının farklılığı veya kemik sistemindeki farklılıklar bu problemlerin oluşma sebepleri olarak gösterilebilmektedir. Özellikle de bebeklik ya da çocukluk döneminde biberon ve emzik kullanımında aşırıya kaçılması bu sorunların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Parmaklarını emen çocuk ya da bebekler için de aynı durum geçerlidir. Süt dişi olarak nitelendirilen düşlerin olması gerekenden önce ya da sonra dökülmesi de bu problemleri doğurabilmektedir. Dişlerin hareket yeteneğine sahip olabilecekleri geçmişten beri düşünülse de ortodonti yaklaşık 30 yıllık geçmişe sahip bir alandır.

Ortodonti Tedavisi Nedir? Ne Zaman Uygulanır?

Ortodonti Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Bu Tedavi Nasıl Uygulanmaktadır?

Ortodonti tedavisinde farklı farklı adımlar bulunmaktadır. Tedaviye başlanmadan ilk yapılması gereken şey ise bir uzman muayenesi ile insanların dişlerindeki sorunlar tespit edilerek tedaviye gerek olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Devamında ise uzman kişi dişlerde olan sorunları ve bu sorunların tedavisinde kullanılacak yöntemleri hastasına aktarmaktadır. Ortodonti tedavisinde kesinlikle en dikkat edilmesi gereken hususlardan biri diş etlerinin hassas yapısı sebebiyle hijyenin sağlanmasıdır. Aynı zamanda ortodonti tedavisi öncesi dişlerdeki çürük ya da diş taşı gibi rahatsızlıklar da mutlaka tedavi edilmelidir. Bu aşamaların ardından diş ölçümlerinin de yapılması ile uzman ortodontist tarafından tedavide uygulanabilecek çeşitli seçenekler hastaya sunulmakta ve seçmesi istenmektedir. Bazı durumlarda dişlerin olması gereken görüntüsünün ve de konumunun elde edilmesi için diş çekilmesi gerekebilmekte, fakat bunun kararı hastaya bırakılmaktadır. Tedaviye başlanırken, hastanın ağzının diş teli takılma sürecinde açık kalması için ağzına ekartör takılmaktadır. Diş tellerinin dişe takılmasında en çok kullanılan yöntem, dişlere braketlerin yapıştırılmasıdır. Daha sonrasında ise bu braketlerin arasından teller geçirilmektedir

Ortodonti Tedavisinde Kullanılan araçlar nelerden Oluşmaktadır ?

Şeffaf nitelikteki plaklar

Hareketli Ortodontik araçlar

Sabit Ortodontik araçlar

Vidalı araçlar

Tedavi Sürecinde Günlük Hayatı Etkileyecek Bir Rahatsızlık Hissi Olacak mıdır?

Ortodonti tedavi sürecinde ağza takılan apare isimli cisimler sürekli olmasa da bazen rahatsızlık verebilmektedir. Fakat bu etkisinin önlenmesi amacıyla tedaviyi uygulayan ortodontistler tarafından hastalarına bazı öneriler de verilmektedir.

Ortodonti Tedavisinde Kullanılan Şeffaf Plakların Tercih Edilme Sebepleri Nelerdir?

Diş tellerinin aksine gün içerisinde takıp çıkarılabildikleri için tedavi çok daha kolay olmaktadır.

Tedavi sürecinde diş telleri kullanılmayacağı için de yaşanan ağrı gibi problemler de en aza indirilerek bu sürecin daha kolay olması sağlanmaktadır.

Tedavi sürecinin oldukça hızlanması sağlanarak diş tellerinin kullanıldığı tedavilerden daha hızlı tamamlanmaktadır.

Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!