Omurilik Tümörü Nedir? Türleri Nelerdir?

 Omurilik Tümörü Nedir? Türleri Nelerdir?

Omurilik Tümörü Nedir? Türleri Nelerdir?

Tümör şişlik demektir. Latince yani omuriliğin bulunduğu kanal içinde ya işgal eden lezyon tümördür. Genellikle tümör derken şişlik kanamada olabiliyor. İltihapta olabiliyor ama bizim tümörden kastımız neoplazi dediğimiz yeni hücre yapımı yani neoplazi hücrenin yeniden yeni hücrenin oluşumu şeklinde yer kaplayan lezyonu yani tümör yani ur oluşumudur. Dolayısıyla omuriliğin içinde de santral sinir sistemi kapsamında olduğu için beyinde görüldüğü tümörler gibi cins tümörlerde görülebilir.

OMURİLİK TÜMÖRÜNÜN NEDENLERİ NELERDİR?

Omurilik tümörünün oluşması tümörün neoplazenin oluşması için hücrenin bölümünün kontrol mekanizmasının kaybı söz konusudur. Yani hücreler belli bir standartta bölünürler belli hızla bunun kontrolü kaybolduğu zaman yani onkocen denilen genler hücrenin yapısında bulunan kontrol mekanizmalarıdır. Genlerin bir onkojen dediğimiz hücrenin bölümünü bölünmesini hızlandıran kontrolsüz hale getiren tip genler vardır birde bunları baskılayan bunların üstünde bulunan suprasör gen dediğimiz genler vardır.

Bunlar kontrolü kaybetmesi sonucu onkojenlerin alıp başını hücreyi kontrol ederek devamlı bölünmeye ve üremeye sebep olması sonucu tümör oluşur yani neoplazi oluşur. Buna neden olan yani onkojenlerin kontrolden çıkmasına neden olan etkenler fiziksel etkenler, çevre etkenleri, radyasyon, iyonize radyasyon, travma, darbe, kimyasallar, kanserojenler, genetik olarak bozukluk sonucu yani anneden veya babadan genetik miras olarak o tümör varsa o genler sizde de varsa taşıyıcı olmanız ötesinde hastalığı da getirici olarak bu hastalığa sahip olabiliyorsunuz birde mutasyon dediğimiz yani kontrolü birden bire hiçbir nedene bağlı olmadan hücrenin geninde o onkojeni kontrol eden genin kaygı sonucu sebebi bilinmediği bir nedenden dolayı bu tip söz konusu olduğu zaman tümör oluşur.

OMURİLİK TÜMÖRÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Omurilik bulunduğu kanal itibariyle çok dar bir kanalın içindedir. Beyin gibi kapalı bir kutunun içinde ama beyin biraz daha misafirperverdir. Omurilik pek fazla misafirperver değildir yani bir tümör beyin tümörü portakal kadar olur herhangi bir zarar vermez ama omurilik bu kadar misafirperver değildir. Çok daha erken bulgu verir ve omurilik tümörleri bulgu verdiği zaman sizin acil müdahaleniz söz konusudur.

Omurilik tümörleri görüldüğü zaman genellikle takip pek mantık çerçevesi içinde tercih edilen bir tedavi değil de bir yöntem değildir. Onun için omurilik tümörlerinde ağrı az ortaya çıktığı zaman mutlaka müdahale gerekir. Omurilik tümörlerinin belirtileri olarak omurilik ense kökünden kuyruk sokumuna kadar etrafında bulunan bütün adedileri ve eksenemeteleri kontrol eden sinirlerin çıktığı uzun bir elektrik kablodur yani ana hattır.

Kollarda omuriliğin bulunduğu tümörün bulunduğu seviyeye göre omurilik tümörünün ağır azını görürsünüz boyun bölgesinde bu tümör lokalize ise kollarınızda güçsüzlük olur sağ taraftaysa sol tarafınızda olur o seviyenin altında tümörün bulunduğu seviyenin altından motor kusur yani güçsüzlük, reflekslerinizde artma ve duyu kusuru hissizlik omuriliğin içinde kistleşmeye neden olan tip tümörler söz konusuysa sıcak soğuk hissini kaybedebilirsiniz belli bölgelerde yani elinizi kaynama sıcaklığındaki suya soktuğunuz zaman hissetmezsiniz.

Onun ötesinde omuriliğin en önemli fonksiyonlarından bir tanesi hem seksüel fonksiyonlar hem de idrar ve büyük abdestin kontrolünü sağlayan fonksiyonlar omuriliğin alt bölgesinde lokalizedir. Tümör bu bölgeyi etkiliyorsa bunlarda da ciddi söz konusudur. İdrarını yapamaz.

Özellikle omurilik tümörlerinde gençlerde tip omurilik türlerinin gece ağrıları çok fazladır. Bide çok ender olarak omurilik tümörleri yine omurilik suyunun blokajına neden olacağı için hastada ilk ağraz olarak hidrosefalinin bulguları yani metal bozukluk omur ilik tümörü hastanın saçmalamasına neden olur çünkü beyin omurilik suyunun dolaşımı bozulmuştur. Kafa içindeki beynin içindeki odacıklar genişlemiştir buda beynin motor fonksiyonlarının dışında mental fakültelerini de etkileri bu da çok ender görülen bulgudur.

 

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!