Omurilik Kanseri

 Omurilik Kanseri

Omurilik Kanseri

Çeşitli kanserler arasında omurilik kanseri nadir vardır. Ancak zamanında yapılan tedavi büyük ölçüde hastayı iyileştirir. Tümör omurilik veya omurga kemikleri alanında oluşuyor. Bu hastalık vuruyor eşit olarak kadınları da erkekleri de ama hiçbir zaman çocuklarda ve yaşlılarda yoktur.

Nedenleri
Bugüne kadar tam olarak hastalığın nedenlerini bilim adamları bilemediler ancak eksojen ve endojen faktörleri olabilir diye düşünülmektedir.
Endojen faktörler:
Zayıflamış bağışıklık sistemi,
Kalıtsal faktör.
Eksojen faktörler:
Pis ekolojik durum;
Kimyasal maddelerle çalışan kişiler;
Radyolojik etkiler, radyolojik tedavi yaparken ya da başka yerde radyoloji etkiliyor;
Sınıflandırma
Birincil ve ikincil tümör vardır. Birinci tümör tam omurilik ve omurga içinde oluşuyor; ikinci tür diğer organlardan metastaz olarak gelir.

Metastaz Nedir

Metastaz nedir sorusunun cevabı tumörlü hücrelerin yayılması şeklinde ifade edilebilir.Yani kanser olan hücrelerin bulundukları alan dışında farklı bölgelere geçiş sağlaması olarak da belirtilir.Kötü huylu urlar oldukları yerdeki organ ve dokulara büyük hasar verirler.Fakat yaptıkları sadece bu değildir.Aynı zamanda diğer organlara da zarar vermekte gecikmezler.Bu yüzden kanserli hücrelerin yayılmasını önlemek için erken tanı çok önemlidir.İyi huylu olanları ise metastaz şeklinde yayılma eğilimi göstermezler.Bu kanserli hücreler erkek olarak ifade edilen cinstendir.Metastaz, kanserli hücrelerin içerisinde gelişir.Vücut çevresinde sıvı birikimi vardır.Bu hal kanserli hücrelerin ana urdan uzaklara gidebilmesine olanak sağlar.Uzaklara gidebilme özelliği sayesinde vücudun tamamına yayılarak yeni urların gelişmesine olanak sağlanmış olur.Akciğer kanseri,karaciğer kanseri ve kemik kanseri vs gibi türlerde mevcuttur.Kanser tedavisinde erken teşhis önemli olduğundan sürekli doktor kontrolü altında bulunulmalıdır.Metastaz nedir? Metastaz kanser hücrelerinin kolaylıkla transfer edilebilmesidir.

Omurilik Kanseri Belirtileri

Hastalığın klinik bulguları tümör lokalizasyonu, yapısı sebebi ve gelişim süreci. Bu yüzden eğer birinci tür tümör olursa o zaman hastalık yavaş yavaş gelişir birkaç aydan birkaç seneye kadar sürer. Diğer organlardan gelen metastaz olarak hastalık hızlı gelişir, birkaç haftadan birkaç aya kadar. Ana hastalığın belirtisi ağrı sendromu, bu en doğru belirti. Tümör sıkıştırıyor omuriliği. Karakteristik olarak sırt ağrısı kişi hiseder, kas aktivitesi azalır, bacaklarda his azalıyor çünkü tümör sinir uçlarını sıkıştırıyor; hareket etmek hastayı zorluyor, az yürürse bile de düşebilir; felç oluşabilir bazı bölgelerde, üreme sistemi ve bağırsak bozuluyor. Hastalığın daha şiddetli belirtileri kas atrofisi; radiküler sendromu, yüksek kan tansiyonu eklem (dirsek, diz) refleksler kayboluyor; idrar ve dışkı kaçması, cinsel güçsüzlük.
Hastalığı yenmek için önemli olan hastalığı tanımak gerekir. Ne zaman yukarıdaki belirtiler çıkarsa hemen doktoru ziyaret etmeli.
Bu hastalığın olduğuna dair şüphe varsa doktor bütün vücutta genel tanı yapar. Bunun için nörolojik çalışmalar; MR röntgen; bilgisayarlı tomografi; radyografi; omurga biyopsisi ve başka prosedürleri uygular. Başarılı tedavi doğru tanıdan ve ne kadar hızlı hastaneye gidilmesine bağlıdır. En başarılı tedavi cerrahi müdahaleden geçer. Bu yöntemin başarısı bazı faktörlere bağlıdır: Tümör şekilleri, hastalığın evresi, hastanın yaşı. Ancak böyle tedavi her zaman mümkün değildir. Örneğin metastaz tümörünün cerrahi tedavisi yapılmaz. Bu durumda diğer tedavi yöntemleri uygulanır.Lazer tedavisi sadece kanserli hücre olan bölgelerde yapılır. Bu yöntem cerrahi tedaviye alternatif olarak geçer çünkü cerrahi yöntem yapılamaz. Lazer terapi uzaktan yapılır ve hiçbir yan etkisi yoktur.
Radyoterapi ne zaman cerrahi tedavi biterse kalan kanser hücreleri öldürmek için yapılır. Ayrıca tekrar ikinci defa kanser geri dönerse de bu yöntem uygulanır.
Kemoterapi yöntemi ise çeşitli nedenler olunca yapılır. Kemoterapi mutasyon hücrelerini siliyor, tümörün yayılmasını lokalize ediyor. Ancak bu yöntemin yan etkisi de vardır:Bağışıklık sistemi zayıflıyor, yorgunluk oluyor.
Stereotaksik radyoterapi modern ve etkili bir alternatiftir, tüm yukarıdaki yöntemler yapılamazsa bu yöntem kullanılır. Tedavi ederken güçlü x-ışını veya gama radyasyon akışı kullanılır. Bu radyoterapi DNA ‘ya kadar etkiler ve zarar veren hücreleri durdurur. Birkaç seans olarak geçer.
Zamanda doktora muayeneye gidilirse ve tedaviye başlanırsa sonuç iyi olabilir ve kişi iyileşebilir. Büyük bir kısmı kötü ve iyi huylu tümörlerin tedavisi etkili yapılabilir. Beş yıllık hastanın hayat uzanması 100% olur. Daha kötü durumda hasta en fazla 4 sene yaşar. Düşük yaşam kalitesi olsa da hasta sakat kalabilir.Tüm onkolojik hastalıklar çok riskli ve ölümlü hastalıklardır. Ama zamanında tedavi edilirse sonuçlar daha olumlu olur.Önemli olan herkesin senede bir kere medikal kontrol olması hasta olmamak için.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!