Obezite Nasıl Ortaya Çıkar

 Obezite Nasıl Ortaya Çıkar

Çağımızın önemli rahatsızlıklarından birisi de obezitedir.Vücudun aşırı yağlanması olarak da ifade edilen obezite aşırı yağ dokusunun vücutta toplanmasıdır. Obezite ayrı bir hastalık ya da başka hastalığın belirtisi olabilir.

Obezitenin nedenleri

En yaygın nedenler:
-Yanlış beslenme,
-Yetersiz fiziksel aktivite, hareketsiz yaşam ve spor yapılmaması,
-Çok kalorisi olan yemekleri, gıdaları aşırı yemek.

Kalıtım ve genetik yatkınlık, enerji az harcanması, yanlış diyet yapmak, stresli bir durum yaşamak bunlar her şey obezite sebepleri olabilir. Ayrıca obeziteye neden olacak olan bir fizyolojik durum da söz konusu olabilir.Bunlardan gebelik, menopoz, emzirme gibi özel durumlarda obez rahasızlığı ile karşılaşılması olasıdır.

Obezitenin Belirtileri Ve Etkileri

Obezite olan kişilerde diyabet hastası olma ihtimali vardır. %90’a kadar kişilerde diyabet riski oldukça yüksek seviyelerde seyreder.
Obeziteden dolayı kişi uyurken iyi nefes alamayabilir, artroz hastalıkları, kalın bağırsak kanseri ve safra kesesinde sorunlar olabilir.
Kadınlarda obezite, yumurtlama bozuklukları yapar, adet düzensizliği, kısırlık ve başka genital problemlerin açığa çıkmasına sebep olabilir.. Bazen çok tehlikeli hastalıkları tetikleyebilir.
Obezite olan kişi sık sık terler, cilt yağlı görünür ve ekzem oluşabilir.

Tanı

Önemli olan bel ölçüsü: Kadınlarda 88 cm den daha büyükse ve erkeklerde 102 cm olarak alınıyorsa bel ölçüsü , şiddetli obezite oluştuğunun belirtisi olarak kabul edilebilmektedir.
Obezite «metabolik sendrom» bileşenidir:
• obezite,
• hiperinsülinemi,
• hipertansiyon,
• diyabet.

Obezite Belirtileri

İlk etapta obezite semptomları pek yoktur ama ikinci ve üçüncü etapta semptomlar çok görünür, örneğin iştah artışı, uyku hali, halsizlik, kötüleşme hali, bulantı, nefes darlığı, ağızda ekşi tat, ağız kuruluğu, omurga ve eklem ağrısı, susuzluk, tansiyon artışı. Obezitesi olan kişinin iştahı geceleri ve öğlenden sonra artar.

Türleri

Anayasal Obezite: Aşırı yemek yemek, düşük fiziksel aktivite yapmak, yemek rejiminin bozulması gibi etkiler görülür, Eğer obez hastalığı ortaya çıkarsa genel olarak her aileden en fazla bir kişinin oluyor.Tabii bu yukarıda da bahsedildiği gibi geneldir , ancak genelin dışında ailede birden fazla bireyde de görülebilir.

Hipotalamik Obezite:Hipotalamik obezite organların düzgün çalışmamasından dolayı ortaya çıkar. Neden olabilir: cerrahi veya travmatik beyin hasarı, çeşitli enfeksiyonlar ve vücudunun zehirlenmesi.

Çocuklarda Obezite

Çocuklarda obezitenin temel nedeni – yanlış beslenme ya da az fiziksel aktivite yapılmasıdır. Çocuğun normal kilodan 15% daha artması obezitenin sebepleri arasında gösterilir. Temel tedavisi ise çocuğun doğru beslenmesi ve hareketli olmasıdır. Çocuklar için doktor obeziteden ilaçlar yazmaz. Çok kalorili yemekler çocuğa sabahları verilmelidir, öğleden sonra sebze ve sütlü yemekler iyidir. Çocuk yemekleri hep aynı zamanda yemelidir. Gündüz 6 kez yemek olabilir. Yağsız et , balık, sebze ve meyve tercih edilmelidir. Beyaz ekmek, börek, irmik püresi, reçel, vb yiyecekler az olmalıdır.

Obezite Tedavisi

Zayıflamak için uzun bir süre gerekir. Bunun için sabırlı olunmalıdır. Doğru bir diyet bulmalı ve aynı zamanda spor yapılmalıdır. Yemek gündüz 5 kere yenilebilir ama az bir şekilde olması şartıyla. Diyetin kalorisi yaklaşık 1700-1800 kal. İlaç tedavisinde iştah azalan ilaçlar kullanılır. Bütün ilaçları sadece doktor verebilir.Bu yüzden doktora başvurulmalıdır mutlaka.

Diyet Tedavisi

Bu sistemde hastanın bir günde:
• karbonhidrat – 1400 gr;
• protein – 95-110 g (60 % hayvansal gıda);
• yağ – 80-85 gr (30 % bitkisel),
• kalori – 1750-1800 kal;
• tuz – 5-6 gr;
• serbest sıvı – 1-1,2 l

Gündüz 5-6 kere yerken iştah artmaz. Obezite olan kişi yanlış ürünleri kullanmamalı.Gündüzleri yemenin en önemli faydası vücudun , alınan besinleri rahat bir şekilde yakabilmesidir.Akşamları bu durum daha güçtür.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!