Normal Doğum Belirtileri

 Normal Doğum Belirtileri

Normal Doğum  Belirtileri

Normal Doğum Nedir?

Normal doğum belirtileri, doğum kanalı yolu ile bebeğin vajinaya girerek, dünyaya gelme olayıdır. Planlanmamış ya da zamanı bilinen, planlanmış bir doğum gerekmediği zaman normal doğum meydana gelir. Doktorlar, sezaryen gerektirmediği zamanlarda, eğer bir sorun ve gereklilik yok ise, normal doğum tercih edilir.

Normal Doğumun Belirtileri Nelerdir?

Normal doğumun zamanını kimse bilemez. Hamilelikte gittiğiniz doktorunuz, size bir tarih verecektir ve bu tarih sizin doğum tarihiniz olacaktır. Tam verilen tarih olmasa da yaklaşık olarak 3 hafta önce ya da iki hafta sonra doğum gerçekleşebilir. Biraz sonra bahsedeceğimiz belirtiler normal doğum belirtileridir.

Kanlı Akıntı

Bu akıntı serviksten gelir. Rengi kahverengi olabilir ya da kanlı bir akıntı gelebilir. Rahmi enfeksiyonlardan koruyan bir nişan gelir. Bu nişan kan ya da hafif kahverengi bir akıntıdır. Bu olay doğumdan bir kaç gün önce ya da doğumun başlaması ile birlikte oluşabilir.

İshal

İshal olmanız da doğumun başlangıcı olarak kabul edilebilir.

Hafifleme

Bebeğin pelvisin altına gelir ve doğuma hazırlanır. Doğuma yaklaşırken bebek, aşağıya iner, karnınızda iner ve akciğerlere dayanmadığından artık bebek daha rahat nefes alabileceksiniz. Bunun yanı sıra bebek idrar kesesine baskı yapacağından, idrarınız sıkışabilir. Bu olay doğum başlamadan bir kaç saat önce ya da bir kaç hafta öncesinden başlar.

Zarlarda Yırtılma

Bebeği koruyan ve çevreleyen amniyotik kesenin, vajinadan gelen sıvı sonrasında yırtılır. Bu olay doğum sırasında ya da doğumdan bir kaç saat önce başlayabilir. Zar yırtıldıktan sonra doğum çoğunlukla başlar. Eğer bu süre içerisinde doğum gerçekleşmez ise, doktorlar doğum komplikasyonları ve enfeksiyonları önlemek için suni olarak doğum başlatılır.

Kasılmalar

Doğum yaklaşmaya başladıkça, düzensiz kasılmalar kendini göstermeye başlar.
10 dakikadan az, aralıklarla gelen kasılmalar doğumun başlangıç belirtisi olarak kabul edilir.

Normal Doğum Aşamaları Nelerdir?

Normal doğum üç aşamadan gerçekleşmektedir. Bu aşamalar;

İlk Aşama

Doğumun ilk aşaması da kendi arasında da üç aşamaya ayrılır. İlk aşama lantent denen aşamadır. Bu aşama en uzun ve en yoğun olan aşama olarak kabul edilir. Lantent de kasılmalar artar ve bu şekilde bebek doğum kanalına doğru yol alır. Bu aşamada hissedilen rahatsızlık en az düzeydedir. Bu aşama da gelişen bazı olaylardan biri de rahim boyu şişer ve incelir. Eğer kasılmalar düzenli devam ediyor ise mutlaka doktora gitmelisiniz. Doktorunuz rahim boyunun ne kadar şiştiğini, pelvik muayene ile öğrenir. İkinci aşama da ise kasılmalar artar ve basınç hissedilmeye başlar. Kişi kendinde itme iç güdüsü hisseder. Fakat doktorunuz rahim boyunun olması gerektiği kadar açılmasını bekleyecektir. Bu dönemde rahim boyunuz 10 cm kadar açılmalıdır. Artık kasılmalar daha güçlü, sık ve ağrılıdır. Kasılmaların sıklığı üç dakikaya iner ve 60-90 saniye kadar sürer.

İkinci Aşama

Serviksin (rahim boyu) tamamen açılmasının ardından ikinci aşamaya geçilir. Bu durumda doktorunuz sizden itmenizi ister. Kasılmaların ardından bebeğin doğum kanalına girmesi için itme işlemi başlar. Bebeğin başındaki bıngıldak denilen yumuşak noktalar, bebeğin başının dar olan doğum kanalına uymasını sağlar.

Doğum başlaması ile birlikte bebeğin başı vajinanın girişinden gelir ve bebeğin burnundan ve ağzından amniyotik sıvıyı, mukusu ve kanı temizler. Bebeğin gövdesinin ve omzunun çıkabilmesi için itmeye devam etmelisiniz.

Ve bebek doğar, doktorunuz göbek bağını keser.

Üçüncü Aşama

Bebeğin doğumu ile birlikte son aşamaya geçilir. Yani üçüncü aşama. Bu üçüncü aşama da plasenta çıkarılır.

Her doğum ve her kadın farklıdır. Doğumun her aşaması, her doğumda farklı geçebilir. Yapılan ilk doğum genelde 12-14 saat sürerken, ikinci ve sonraki doğumların süreleri daha kısadır.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!