Nefes Darlığı Nedir? Neden olur

 Nefes Darlığı Nedir? Neden olur

Nefes Darlığı Nedir?

Nefes darlığı, vücutta bulunan bir kaç organla alakalı gelişebilir. Ama daha çok bir akciğer hastalığının belirtisi olabilir.

Nefes Darlığının Sebepleri Nelerdir?

Nefes darlığı ciddi bir hastalığın sebebi olabilir. Nefes darlığının vücutta bulunan üç organdan biri ile alakalı bir durum olacağı düşünülür. Kan sistemi, kalp-damar, solunum. Ama nefes darlığı en çok akciğer de kaynaklanan bir sorundan ötürü olabilir.

Solunum Sistemi Hastalıkları Nelerdir?

Astım: Öksürük ve nefes darlığı en çok astımın belirtileri olarak kabul edilir. Bir akciğer hastalığı olan astımın, kendi kendine iyileşebildiği uzmanlar tarafından söyleniyor. Yalnız hastalığın kronik olma sebebi düşünülerek bir hekime başvurulmalıdır. Hekimin önerdiği tedavi yöntemi uygulanmalı ve hastalığın seyri kontrol altına alınmalıdır. Astım hastalığının bir özelliği de, astım nöbetleri dönemleri dışında kişinin normal yaşantısına dönebilmesi. Normal yaşantıdan kasıt astım nöbetleri dışında tamamen sağlıklı bir hayat sürebilmesi. Eğer astım hastalığının tedavi edilme yönüne gidilmez ise yaşanacak astım krizleri daha çok ağırlaşacağı anlamına gelir. Ağır astım krizleri bazı durumlarda hastanın yaşamına mal olabilir. Öksürük krizini yarım saat boyunca geçmemiş ise en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Astım ile Yaşanan Nefes Darlığının Bazı Özellikleri

Öksürük ile birlikte nefes darlığı da beraberinde gelir.

Nefes alıp vermeye, hırıltı da eşlik eder.

Rahat nefes alıp verilemediği için çok fazla terleme görülür.

Kişi nefes alıp veremez ve yoğun derece de solunum sıkıntısı yaşamaya başlar.

Hasta kendisini çok yorgun hisseder, hekime şikayetlerini anlatırken bile konuşurken zorlanır.

nefes-darligi

Nefes darlığı nasıl tedavi edilebilir?

Bir hekime başvurup, nefes darlığının sebebi öğrenildikten sonra düzenli olarak ilaç kullanımı durumunda her hangi bir krize yakalanmadan yaşamınızı sürdürebilirsiniz.

KOAH: KOAH ciddi bir akciğer hastalığıdır. Ülkemizde KOAH dan ölüm oranı göz ardı edilmeyecek kadar fazladır. KOAH’ın var olma sebebinin başında sigara gelmektedir. Öksürük ve nefes darlığı KOAH ın en belirgin özellikleridir. Bu hastalıkta nefes darlığının şiddetine göre hangi aşamada olduğu belirlenir. Bununla birlikte balgamlı öksürük olur. Kişi de hafif KOAH var ise nefes darlığı şiddeti çok olmaz. KOAH hastalığı ilerledikçe nefes alıp verme zorlaşır, nefes darlığı ileri derecededir hatta kişi en ufak bir iş yapsa hemen yorulur ve nefesi daralır.

KOAH da ve Nefes Darlığının Bazı Özellikleri

İleri derecede olan KOAH hastalığında kişi nefesini dışarı verebilmek için dudaklarını büzer ve bir şey üfler gibi nefes vermeye çalışır.

KOAH’ın akut dönemlerinde, iltihap da eşlik ettiği için nefes alıp veren kişi zorlanır ve terlemeye başlar.

Efor gerektiren durumlarda hasta nefes alıp vermekte güçlük çeker, istirahat sırasında herhangi bir nefes darlığı yaşanmaz.

KOAH Nasıl Tedavi Edilir?

Geç kalınmadan teşhis edildiği de tedavi edilebilir ve önlenebilir. KOAH da yapmanız gereken en önemli şey sigarayı bırakmaktır. Erken dönemde teşhis edilen KOAH hastalığının, bulgu ve belirtileri ortadan kaldırarak hastalığın ilerlemesi kötüleşmesi önlenebilir. Hekim, hastalığın seyrine ve ilerleyişine göre ilaç tedavisi uygulayabilir. Çok fazla ilerlemiş KOAH hastalığında, solunum yetmezliği oluşabilir, solunum destek ve oksijen tedavisi cihazları ile tedaviye gerek duyulabilir.

Kalp Hastalıkları

Kalp hastalıkları da nefes darlığına sebep olabilir.

Kalp Yetmezliği

Nefes darlıklarının bir başka sebebi de kalp yetmezliği olabilir. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, gün içerisinde yapılan aktiviteler de çabuk yorulma, kalp yetmezliğinin belirtilerinden biridir. Kalp yetmezliğine neden olan durumlardan biri de koroner arter hastalığıdır. Damar tıkanıklığı sebebi ile kalp iyi çalışamaz ve kalp yetmezliği oluşur. Hipertansiyon, kalp kası hastalığı ve kalp hastalıkları da kalp yetmezliği oluşturabilir.

Kalp yetmezliğine bağlı olarak gelişen nefes darlığında hasta çok fazla efor sarf edemez, biraz yorulması onun için yeterlidir. Bunun yanı sıra öksürükte, nefes darlığına eşlik eder.

Kalp Yetmezliğine Bağlı Nefes Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kalbin yükünü arttıran tuzlu yiyeceklerden uzak kalınmalı, salamuralı gıdaları tüketmemelisiniz. Eğer sigara kullanıyorsanız sigarayı bırakmalısınız. Kardiyologlar tarafından tedaviler uygulanır. Eğer cerrahi gerektiren hastalıklar damar-kalp-göğüs cerrahları devreye girer. Bazı durumlarda solunum destek cihazlarına gerek duyulur.

Kan Hastalıkları

Akciğerlerden alınan oksijen, oradan da dokulara kan yardımı ile taşınıyor. Vücuda oksijenin taşınmasını engelleyen şey virüslerdir. Bu da nefes darlığına neden olabilir. Hasta, hareket etmeye bir iş yapmaya başladığı zaman hemen bir yorgunluk oluşur. Bununla birlikte nefes darlığı oluşur. Anemi ve kanser türlerinin ilk belirtisi nefes darlığıdır.

Kan Hastalıklarına Bağlı Nefes Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?

İlk olarak hastalığın türü tespit edilir. Daha sonra ona uygun tedavi yöntemi uygulanır. Hastaya ilaç ya da kan ürünleri ile takviye yapılır. Hastalığın iyileşmesi ile birlikte yakınmalar bir bir ortadan kalkar.

Nefes Darlığı Aşağıda Belirtilen Hastalıklarında Belirtisi Olabilir?

Akciğerlerle İlgili Tüm Hastalıklar

Uyku Apne Sendromu

Troit Hastalıkları (hipertroidi, troid, hipotroidi)

Böbrek Yetmezliği

Tüm Organ Sistemi Kanserleri

Psikolojik Sorunlar

Kafa İçi Basınç Artışı ile Giden Hastalıklar

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları

Hamilelikte Nefes Darlığı

Hamilelik döneminde nefes darlığı çok yaygındır. Progesteron hormonunun salgılanması ile beyni etkiler ve derin nefes almasını sağlar. Gebelikte nefes darlığı son üç ay da daha çok yaşanır. Rahim diyaframa, diyafram da ciğere baskı yapar. Gebeliğin son aylarında cenin artık rahme iyice yerleşmiştir ve nefes alıp verirken biraz daha kendinizi rahatlamış hissedersiniz.

Eğer ciddi anlamda nefes darlığı yaşıyorsanız ve göğüs ağrılarını var ise mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Yapmanız gereken bir başka şey de rahat nefes alacağınız pozisyonlarda oturmayı ya da yatmayı tercih edin.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (1)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!

caner 8 sene önce

bilgilerinizden dolayı teşekkür ederim..