İshal çocuk veya yetişkin her yaş grubundan insanın yaşadığı bir sağlık sorunudur. Dışkının sıvı veya normalden daha yumuşak gelmesi ile kendini gösteren ishal hastalığının yılda iki kez görülmesi normal kabul edilmektedir.
Pek çok farklı nedenden kaynaklanabilecek olan ishal hastalığında yenip içilen yiyecekler suyu çekilmeden hızla bağırsaklardan geçen gıdalar karın ağrıları ve bulantılara sebep olmaktadır.
İshal şikayeti olan kişilerde ateş ya da dışkıda kan olmadığı sürece evde tüketilen yiyecekler ve bol su içme ile kolayca tedavi edilebilir. Fakat ishalin uzun süreli, sık aralıklarla yaşanması, yüksek ateşe sebep olması ve dışkıda kan görülmesi durumunda uzman bir hekime gidilmesi ve tıbbi bir tedavi uygulanması gerekmektedir. Özellikle çocuk ve bebeklerde ishal hayati öneme sahip bir şikayettir ve belirtiler görüldüğü andan itibaren hekim yardımı alınmalıdır.
İshalin Nedenleri
1. Virüsler
Mide Gribi olarak bilinen fakat grip virüsleriyle alakası olmayan norovirüs, adenovirüs gibi farklı türde virüslerin mide-bağırsak sisteminde yol açtığı tahribat sonucu kusmayla beraber ishale neden olmaktadır.
Mide gribi hastalığı taşıyan kişilerin kullandığı tuvalet ve ellerin iyi temizlenmemesi sonucu temas halinde bulaşabilmektedir. Mide gribi hastalığı sürecinde çok fazla su kaybı yaşanmaktadır. Bu yüzden hastalığın tedavisi sırasında en önemli olan vücuttaki su kaybının giderilmesidir.
2. Früktoz ve Yapay Tatlandırıcılar
Halk arasında Meyve şekeri olarak bilinen früktoz meyve ve bal gibi doğada bulunan şekerdir. Bu şeker türünü sindirmekte zorluk çeken kişilerde ishal durumu görülmektedir.
Benzer şekilde şeker kullanmak istemeyip yapay tatlandırıcılara yönelen kişilerde de bu hassasiyet görülebilmektedir. Kilo almamak ya da şekerden uzak durmak adına kullanılan yapay tatlandırıcılar da ishale sebep olabilmektedir.
3. Laktoz İntoleransı
Laktoz süte ve süt ürünlerinde bulunan şeker türüdür ve pek çok insan laktozu sindirmekte güçlük çekmektedir. Laktoz intoleransı olarak adlandırılan bu durum mide bulantısı, şişkinlik, gaz ve ishale neden olabilmektedir.
4. Bakteriyel Enfeksiyonlar
Kötü yaşam koşulları, bozuk yiyecekler, kirli sular gibi nedenlerle vücuda giren bakteri ve parazitler ishale sebep olan en önemli nedenlerden biridir.
Bakteri ve parazit temelli ishaller özellikle çocuklarda hayati öneme sahip olmakla beraber zehirli ishal denilen dışkıda kan olması ile kendisini gösteren ishal türüne de sebep olmaktadır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!