Multipl Skleroz Nedir,Belirtileri,Tedavisi

 Multipl Skleroz Nedir,Belirtileri,Tedavisi

Multipl Skleroz Nedir

Multipl skleroz nedir? Ms nedir? Emes hastalığı nedir? Multipl skleroz yani kısaltma şeklindeki ifadesiyle Ms hastalığı beyine ve omuriliğe zarar veren kronik bir rahatsızlıktır. Hastalığın sebebi bağışıklık sisteminin yanlış çalışmasıdır. Onun hücreleri beyinde sinir liflerin miyelin kabuğuna nüfuz eder bu yüzden skar oluşur. Sinir dokusu bağ dokusu olarak değiştirilir bu sayede.
Multipl skleroz hastalığı sadece yaşlı kimselerde görülür diye yanlış düşünmeyin. Bu hastalık gençler arasında da görülebilmektedir. Diğer nörolojik hastalıklar daha sık görülür yaşlılarda ama bu hastalık 15-40 yaşındaki kişilerde ortaya çıkabilmektedir. Bazen 2 yaşındaki çocuklarda da bu hastalık görünür. Ancak 50 yaşından sonra ms hastalığı görülmez.
Ms hastalığı nedir (Türkçe’mizde ise Emes hastalığı nedir) sorusu çok sorulmaktadır.Ms çok yaygın bir hastalıktır. Nörolojik sakatlık olarak Ms ikinci sırada gençler arasında meydana gelmektedir. (travmalardan sonra). 100 bin kişi içerisinde ortalama 70 kişide vardır.
Kuzey bölgelerdeki insanlar daha sık hasta olmaktadırlar (70 kişi – 100 000 kişiden). Bunun nedeni vitamin D eksikliğidir.Çünkü bu vitamini güneşten alır insanlar. Kadınlar , erkeklere göre 2-3 kat daha sık hasta oluyorlar. Ama onlar daha kolay hastalığı geçirir. Yaşam süresini bu hastalık etkilemiyor.
Japonlar, Çinliler ve Koreliler bu hastalığı bilmiyorlar. Bu hastalık Avrupa’lıları çok etkiler. Büyük şehirlerdeki insanlar daha sık hasta olurlar köyde yaşayan insanlara nazaran. Bu da gösteriyorki olumsuz çevre faktörleri hastalığın oluşmasını etkileyebilir.Unutulmamalıdır, miyelin kabuğu beyinde kendi kendisine ya da ilaçlarla çözülebilir . Bu sebeple hasta kişi hızlı iyileşebilir.

Ms Hastalığının Nedenleri

Temel olarak Multipl Skleroz hastalığı nedeni bağışıklık sistemin yanlış çalışmasıdır.
Ayrıca aşağıdaki faktörlerde nedenler arasındadır:
• Genetik yatkınlık – değişmiş gen;
• Güçlü stres;
• Viral ve bakteriyel hastalıklar;
• D vitamini eksikliği.
Bazı bilim adamları hastalığını oluşmasını Hepatit B’ye karşı aşı yaptırılmasında bulurlar. Ama bu henüz teori olarak geçer.

Ms Hastalığı Belirtileri (Emes Hastalığı Belirtileri)

Ms hastalığı yavaş yavaş gelişir. İlk zamanda Ms hastalığı belirtileri (Emes hastalığı belirtileri) hiç görülmez. Bunun nedeni sağlıklı beyin hücreleri bozuk hücrelerin fonksiyonunu gerçekleştirirler.
Ms hastalığı belirtileri arasında sinir liflerinin zarar görmesi bulunmaktadır.Yaklaşık 50% kadarına zarar verir. Ms hastalığı belirtileri:
• Tek veya iki gözlerinde kötü görmeye başlaması.
• Gözlerde aprı ve çift görme;
• Uyuşukluk ve karıncalanma hissi parmaklarda;
• Azalmış cilt hassasiyeti;
• Kasların güçsüzlüğü;
• Koordinasyon bozukluğu.

Her hastalarda belirtiler çok farklı olabilir.

Daha gelişmiş Ms belirtileri :
1. Spazm ve kaslarda ağrı.
2. İdrar ve dışkı bozukluğu, sonradan hasta tuvalete gitmeyi kontrol edemez.
3. Cinsel yaşamda değişiklikler.
4. Patolojik piramit refleksleri, sağlıklı kişilerde olmuyor. Sadece doktor nörolog bu belirtiyi görür.
5. Fiziksel işlerde hızlı yorgunluk.
6. Bacaklarda mini felç ve hareket etmekte hastanın zorlanması.
7. Sinir felci:gözlerde, trigeminal, fasial, sublingual.
8. Gözbebeklerin ritmik hareketi.
9. Davranış bozuklukları ve düşük zeka belirtileri.
10. Sinir, depresyon ve öfori.

Ms hastalığı tedavisi için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.Birçok hasta sıcak banyoda, sıcak yerde ya da vücudunda ateş artarsa durum daha kötü olabilir, bu yüzden sıcaktan uzak durmalı hasta.Ms hastalığı doğru tedavi edilirse hasta daha kolay hastalığı geçirir.
Zamanında ve doğru tanı yapılırsa hasta sağlıklı ve aktif bir yaşam geçirir. Bu nedenle ne zaman bir veya daha fazla nörolojik belirtiler ortaya çıkarsa hemen doktora gidin.
Şimdiye kadar doktorlar sağlıklı bir yaşam tarzı, doğru beslenme ve stresten kaçmayı tavsiye ediyorlar.

Multipl skleroz hastalığını önlemek için:
• Stresten uzak durmalı ve zihinsel işleri aşırı yapmamalı;
• Spor yapmalı ancak aşırı değil;
• Alkol ve sigara kullanmamalı;
• Doğru beslenmeli, çok yağlı yemek yememeli;
• Kilo vermeli kiloluysak ;
• Sıcaktan uzak durmalı;
• Hormonal kontraseptifler kullanmamalı;
• Remisyon süreçte tedavi devam etmeli.
Ms hastalığının sonuçları 25’% olumlu geçer. Hasta kişi kendi kendine bakabilir. Diğer durumlarda (10%) sakatlık oluşabilir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!