Migren ve Belirtileri
Çağımızın hastalığı olarak bilinen migren, kronik bir nörolojik hastalıktır. Kusma, bulantı ve en büyük şikayet konusu baş ağrısıdır.
Migren ve Belirtileri
Genellikle başın bir tarafında görülen migren ağrıları, iki taraflı başlayıp tek tarafa da yayılabilir. Hastaların birçoğu bu durumu önceden sezebilir. Bu, hasta olacağını bilme durumu, sıkıntı, gereksiz neşe hali, kabız, ishal, idrar yapamama ya da sık idrara çıkma gibi durumlarla açıklanabilir. Hasta olmadan önce karıncalanma, gözlerde kızarıklık, burun tıkanması gibi belirtiler görülebilir. Kalıtsal bir hastalık olan migren genellikle aileden geçen bir hastalıktır. Çocuklarda görülen ağrılar, genellikle kısa sürmektedir. Bulantı ve kusma şikayetleri ile devam ederek heyecan, stres ve kaygı bozukluğuna yol açabilir. Gençlerin beslenme şekline bağlı olarak ta değişkenlik gösteren ağrılar özellikle uyku bozukluğu ve fast food tarzı yemekler ile artabilmektedir.
Migren atağı durumunda zonklayıcı şekilde, yapılan o anki aktiviteye bağlı olarak şiddeti değişen, aynı zamanda iştahın kesilmesi, halsizlik, ses ve kokulardan rahatsız olma durumlar görülmektedir. Migren ağrısını tetikleyen durumların başında açlık, stres, yemek yememe, uyku bozukluğu, yorucu işler, sigara, hava değişimi ve özellikle alkol kullanımı gelmektedir.
Migren çeşitleri
Migren ağrısı auralı ve aurasız olarak 2 çeşitte incelenebilir.
Aura terimi uzun yıllardır epilepsi nöbetleri ve öncesi durumlarında yaşanan hayal görme (halüsinasyon) olarak açıklanmıştır. Son yıllarda ise migren hastalığı içinde geçerli sayılmaktadır. Auralı migren durumu, beyin içinde bulunan kan dolaşım sisteminin olumsuz etkilenmesi durumunu işaret eder. Bu durum çoğu zaman şiddetli baş ağrılarını tetiklese de kısa süreli görme bozukluğu, parlak yıldızlar, ışıklı noktalar, kıvılcım ve şimşekler görülme şeklinde de kısa süreli olarak atlatılabilir.
Kadınlarda Migren
Hormonal sistemden dolayı migren ağrısı kadınlarda daha sık görülmektedir. Menstruel migren özellikle kadınlarda adet dönemlerinde, 2 gün öncesine ve sonrasında devam eden ağrılardır.
Kadınlarda migren tedaviler sayesinde kontrol altına alınabilen, baş ağrısı olarak bilinen bu hastalık düzenli doktor kontrolü sayesinde bünyede iyileşme görülebilir ve tamamen kurtulabilir. Migren tedavi yöntemleri arasında en etkili yolu ilaç tedavisidir. Doktorun hastayı iyi tanıması ve tanıyı koyması ile devam edilen bu süreçte hastalıktan kurtulmak mümkündür. Migrenden kurtulmanın yolları arasında; migren atağını tetikleyen ve başlamasına yardımcı olan, bünyeye zararlı gelebilecek durumlardan kaçınmak, gereksiz ilaç kullanımı, uyku bozukluğu, yoğun stres ve yorgunluk, alkol kullanımı ve benzeri durumlardan kaçınılmalı ve doktor tavsiyeleri göz önünde bulundurulmalıdır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!