Migren, günlük hayatın aşırı derecede olumsuz etkilenmesine neden olan ve kişilerin hayatlarındaki verimlerini düşüren bir rahatsızlıktır. Oldukça yayın bir şekilde görülmekte olan bu hastalık, en çok şiddetli baş ağrısı ile kendisini göstermektedir. Ensede, şakakta veya gözün çevresinden başlayan ağrı, kişinin hareketleri ile daha da ağırlaşabilmektedir. Aynı zamanda ağrıya; mide bulantısı, kusma, ışıklara olan hassasiyet ile oluşabilmektedir. Migren rahatsızlığında atak şeklinde görülmekte olan baş ağrısı, 3 ay içerisinde 1 ay içerisinde ise 15 günden daha çok olmasının yanında bu ataklarda görülen ağrı 4 saat ve üstünde sürüyorsa ve de 1 ay içerisinde 8 gün ve üstünde bu tarz ağrılar olursa buna kronik migren adı verilmektedir.
Migren’in Belirtileri Nelerden Oluşmaktadır?
Migren rahatsızlığında görülen ataklar çoğunlukla 20 ve 30 yaşları aralığında başlamasının yanında, bu tipteki baş ağrıları çocukken de başlayabilmektedir.
-
Kabızlığın yaşanması
-
Ruh hali değişiklikleri, karamsarlık, huzursuzluk
-
Yemek yeme isteği
-
Boynun tutuluyor oluşu
-
Artan susuzluk ve idrar yapma isteği
-
Sık sık esnemek
Migren Rahatsızlığı Olduğunu Düşünen Kişiler Ne Zaman Bir Nöroloji Uzmanı ile Görüşmelilerdir?
Bu hastalığı olduğu düşünen kişiler bir uzmana görünmek yerine genellikle ağrı kesici ilaç kullanımı ile ağrılarını önlemeye çalışmaktadırlar. Bu nedenlerle de aslında bu hastalığa sahip olanlar bunun migren olduğunu bilmemekte bundan dolayı da tedavi edilememektedir.
Aynı zamanda sık rastlanan belirtilerden bazıları da şunlardır:
-
Bir anda olan oldukça sarsıcı ve şiddetli baş ağrıları
-
Ateşin yükselmesi, ensede oluşan anormal sertlik, devamlı olarak kafanın karışması hissi, çift görme, konuşmada oldukça zorlanma
-
Yaygın olarak kafa travmasının yaşanmasının ardından oluşan baş ağısının giderek daha da artması
-
Öksürme sonrası, efor harcandığında, ıkınma ya da bir anda olan hareketlerin ardından baş gösteren bir baş ağrısı
-
50 yaşını geçmiş kişilerde ani başlamış olan şiddetli baş ağrıları
Migren Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Migren rahatsızlığının tedavi sürecinde hastalara kullanmaları amacıyla verilen ilaçlar, bu rahatsızlığın ataklarından olan baş ağrıları sırasında; bu ağrının ortadan kalkmasını sağlanmaktadır. Ayrıca bu ilaçlar mide bulantısı, kusma benzeri yan etkilerinin giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Epilepsi, hipertansiyon, depresyon benzeri daha farklı rahatsızlıkları tedavi etmeye yarayan ilaçlardan bazılarının migrene de iyi geldiği bilinmektedir. Migren rahatsızlığını tedavi etmede kullanılmakta olan ilaçlar 2 kola ayrılmaktadır. Bu kategoriler şu şekildedir:
Migrende oluşan baş ağrılarının geçmesine yarayan ilaçlar: Migren rahatsızlığının ataklarında kullanılan bu ilaçların, kullanılma amacı ağrıyı kesmektir.
Koruyucu nitelikteki tedavi esnasında içilen ilaçlar: Böyle ilaçlar, atakların olma süresini uzatarak, etkisini azaltmayı amaçlamaktadır. Düzenli olarak kullanılmaları gerekmekte ve her gün kullanılmaları gerekmektedir.
Tedavide kullanılacak olan yöntem, hastaların durumlarına bağlı olarak kişiye özel belirlenmelidir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!