Mide Rahatsızlıkları
Mide kanaması kanın damardan dışarıya çıkması demektir. Mide kanaması , mide rahatsızlıkları alanından sadece biridir ve mide içine damarlardan kan dökülmesi anlamına gelir.Kanama sırasında kan mide ve bağırsak boşluğuna girer. Kan kaybı 3-4 litreye kadar ulaşabilir Tabii ki bu mide rahatsızlıkları içinde en tehlikeli olanlardan biridir hasta için. Eğer hasta kendisini iyi hissediyorsa bile de belirtiler varken, acilen bir doktora gitmeli. Çünkü hasta kişi beklerse hayatını kaybedebilir.
Mide Kanaması Belirtileri
Mide kanaması belirtileri aşağıdaki şekilde ayrılamaktadır:
1. Genel semptomları: Mide kanaması belirtileri arasında halsizlik ve baş dönmesi, gözlerde kararma ortaya çıkar, nefes darlığı, kulak çınlaması, soluk cilt ve soğuk terleme (bazen), tansiyon düşer, kalp çok hızlı çarpmaya başlar.
2. Özel belirtiler: Eğer yemek borusunda sıkıntı varsa, kanlı kusma olabilir; mide de sıkıntı olursa yine kusma olur ama kahve telvesi gibi kan çıkabilir, yani kan kahverengi renkli oluyor bu durumda.
3. Eğer kanama çok şiddetli ise dışkıda kan olur. Eğer 4-6 saat boyunca kanama durmazsa dışkı siyah renkli olur. Gizli kanama olursa siyah dışkı tek mide kanaması belirtileri içinde bulunan gizli kanamanın tek belirtisi anlamına gelir. Siyah katran gibi dışkıda kan varsa kronik mide kanaması demektir. Bu durumda hemen doktora gitmeli.
4. Eğer kanama olursa midede ya da ince bağırsakta, kan dışkı ile karışıyor Eğer rektumda kanama varsa, dışkıdan ayrı kanama görünür..
Gizli kanama sadece kusma sırasında siyah pul olarak görünür, diğer durumlarda artan anemi kanaması ihtimali gösterir. Gizli kanamayı tanımak için mide suyu ve dışkı laboratuarda incelenmeli. Gizli kanamaların belirtileri yoktur, bu tipik kronik mide kanamaları için sadece hasta solgun görünür. Az miktarda kanama olursa çok zor tanımak için sadece özel prosedürler yapıp sorun bulunur.
Ne kadar hasta kan kaybediyorsa, daha çok ağır duruma gelir. Eğer durum kritik noktaya gelirse hasta kişide, kanlı kusma başlar, kan kahverengi renkli çıkar. Kanlı kusma ve dışkı siyah renklidir ve bu nedenler en güvenilir mide kanaması belirtileri arasındadır. İlk 2 gün dışkıda kan yani kırmızı renkli kan çıkarsa, kanamanın yine başladığını gösterir. Sonra katran gibi dışkı olur. Bu belirtiler varsa hemen hastaneye gitmeli.
Dışkıda kan olursa ve makat kanaması görülürse hasta korkmaya başlar ve paniğe girer. Cilt sönük kalır, soğuk terleme çıkar. Kalp çarpması artar. Tansiyon düşer. Nefes alması hızlanır. Çok kan kaybederse hastanın susuzluğu olur, ağızda kuruluk görülür. Hemoglobin vb şeyleri hangi miktarda olduğunu laboratuarda inceleyip doktorlar doğru tanımı yaparlar.İlk saatlerde kanama başlayınca hemoglobin normal miktarda gösterebilir.
Hızlı tempolu yaşam, stres, yanlış beslenme, kontrolsüz ilaç kullanılması, ülser hastalığı, ve alkol zehirlenmesinden kusmalar mide kanaması nedeni olabilir. Gençlerde genellikle ülser kanama sebebi ve kırk yaş üzeri hastalarda.
Mide Kanaması Neden Olur
Mide kanaması neden olur:
1. Kanama ülserden (mide veya duodenal ülser).
2. Gastrik mukoza yüzeyi değişir (erozyon).
3. Stresli organizma hormon üretmeye başlar, bundan dolayı mide suyu artar, sonradan zayıf kan dolaşımı olur midede . Sonuç olarak kanama çıkar. Bu problem çok tehlikelidir.
4. İlaçlardan oluşan ülser özellikle anti-inflamatuar ve ağrı kesici ilaçlardan dolayı kanama çıkabilir.
5. Sık sık kusmadan kanama olabilir, örneğin alkol zehirlenmesi
6. Bağırsak iltihabı.
7. Rektum ve hemoroid.
8. Çatlak anüs.
9. Tümör midede.
10. Kırık pıhtılaşma (hem kalıtsal, hem de sonradan oluşan).
11. Mide travmaları.
12. Bulaşıcı hastalıklar (örneğin dizanteri)
Ne kadar hızlı doktora giderseniz o kadar hastalıktan daha kolay kurtulabilirsiniz.Mide kanaması neden olur , yukarıda bahsedilen sebeplerden dolayıdır.
Mide Kanaması Tedavisi
Öncelikle doktor hastadan durumu öğrenir, mesela mide ağrısı vs gibi belirtileri. Elbette bu yeterli değildir. Sonradan doktor mide kanaması tedavisi için özel prosedürleri uygular. Prosedürleri yaptığında yemek içmek yasaktır. Mideye ıslak yastık koyulur. Eğer kanama durdurulamıyorsa hemen cerrahi müdahale yapılır.
Mide kanaması tedavisi için hastanın sürekli yatması gerekir, çünkü yatarken kanama azalır. Sakin olmalı bu durum kasları rahatlatır. Mutlaka soğuk bir şey karın üstüne koymalı çünkü soğuk nesne kanamayı durdurur. En iyisi buz koymaktır. Özel ilaçlar örneğin adrenalin veya noradrenalin doktor tarafından hastaya özel araçtan gönderilir. Böyle ilaçlar kanamayı durdurur.
Kanama durmazsa, tansiyon düşerse vb olunca hasta ameliyata hazırlanır.
İşlem türleri:
1. Kanama bölgesinde dikiş yapılır.
2. Mide parçası kesilir.
3. Delinme yapılır kasık bölgesinde, ULTRASON dan kontrol edilerek ameliyat yapılır, kan çıkaran damara blok yapılır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!