Menopozda Beslenme

 Menopozda Beslenme

Menopozda Beslenme

Kadınların yaşamlarının her döneminde olduğu gibi yeterli ve dengeli diyetin uygulanması hayatı daha sağlıklı yaşamaya mümkün kılar ve doğru beslenme sağlığın koruması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi açısından önem taşır. Özellikle bu, menopoz döneminde ve sonrası için önem taşımaktadır.

Menopoz, kadınların yaşamında önemli bir dönemdir ve bu döneminde hormonal düzensizliklere bağlı olarak vücutta ileri ki döneminde kronik hastalıkların gelişmesine ve sağlığın olumsuz yönde etkilenmesine de neden olabilecek önemli fiziksel ve fizyolojik değişiklikler oluşur.

Menopoz dönemi genellikle 48-55 yaş olarak belirtilmektedir, ama fazla kiloya sahip kadınlarda daha erken görülebilmektedir.  Bütün bunların yanı sıra kişinin beslenme tarzı, sosyal ve ekonomik durumu, aşırı alkol ve kahve tüketimi menopozu etkileyen faktörler arasındadır. Menopoz döneminde olan kadınların uygun beslenme planlaması sağlık sorunlarının oluşumunu önler ve yaşam kalitesini arttırır. Bu dönemde şişmanlık,  kalp-damar ve osteoporoz gibi hastalıkların oluşmasını  önlemek için özel diyetlerin hazırlanması gereklidir. Doğru beslenmenin yanı sıra düzenli yapılan fiziksel aktivite ideal vücut ağırlığının sürdürülmesi, kemik ve kalp sağlığının korunması, diyabet, kanser riskinin azaltılması ve menopozdaki sorunların en aza indirilmesini sağlar.

menopozda beslenme onemi

menopozda beslenme önemi

Menopozda Beslenme nasıl olmalı

Menopoz dönemindeki kadınlar genelde sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve kalsiyumdan zengin; enerji, kafein ve yağdan fakir bir beslenmenin uygulanması gerekmektedir. Her öğün; süt, et, yumurta, kuru baklagiller, taze meyve ve sebzelerden oluşmalıdır ve farklı öğünlerde aynı besin grubundan farklı besinler seçilerek çeşitlilik sağlanmalıdır. Özellikle soyada bulunan östrojen benzeri maddelerin (fitoöstrojenler), osteoporoza karşı koruyucu etkisinin olduğu kanıtlanmıştır. Karbonhidratlardan gelen enerjisi %55-60 olmalıdır. Şeker, reçel ve bal benzeri ürünlerin tüketimi azaltılmalıdır ve onların yerine sağlıklı bir vücut için gerekli olan protein, vitamin, mineraller ve posa sağlayan tahıllar, kuru baklagiller, patates vb. zengin besinler tercih edilmelidir.

Kepekli ekmek ve tahıllar B grubu vitaminler, E vitamini, demir, çinko, magnezyum ve fosfor olmak üzere birçok minerali de içermektedir ve diyette tercih edilmelidir. Buğday kepeği, mısır kepeği ve sebzelerdeki  “suda çözünmeyen posa” ise kabızlığı önleyerek bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesinde yardımcı olur ve ayrıca kolon kanseri oluşum riskini azaltır. Günlük önerilen posa tüketimi 25-30 gramdır. Sebze ve meyveler  vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengindir ve yağ oranı çok düşüktür. Sebze ve meyvelerin  kemiklerde mineral yoğunluğunu koruduğunu; kalp hastalıkları ve  bazı kanser türlerinden korunduğunu; hipertansiyonun önlendiğini bilinmektedir.

Sebze ve meyveler iyi bir potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Menopoz  ve sonrası dönemindeki kadının diyetinde bitkisel proteinin %70-75 oranında ve günde sebze ve meyvelerin çeşitliğini sağlayarak toplam 400 gramın üzerinde olmalıdır. Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler tüketilmelidir ve alınan günlük enerjinin en fazla %30’u yağdan  (% 7’sinden azı doymuş yağlardan, %1’inden azı trans yağ asitlerinden) sağlanmalıdır. Menopoz  ve sonrası dönemindeki kadınların sağlıklı beslenme kronik hastalıkları önler ve hayat kalitesi arttırır.

Ayrıca menopoz hakkında detaylı bilgiye Menopoz Belirtileri ve Tedavileri konumuza göz atabilirsiniz.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!