Menopoz Belirtileri ve Tedavileri
Menopoz Nedir
Kadınlarda özellikle 40 yaşından sonra başlayan, yaklaşık 55 yaşına kadar süren, adet kanamalarının düzensiz ve yavaş yavaş bitmesi ile oluşan dönemdir. Menopoz adet kesilmesi anlamına gelmektedir. İnsan ömrünün uzamasıyla önceki dönemlere göre 40 yaşını geçebilen menopoz dönemi, yaklaşık olarak bir ömrün 3/1 ini kapsamaktadır. Bu yaştan önce girilen döneme ise erken menopoz adı verilmektedir.
Menopoz, bir rahatsızlık ismi değil, doğal bir süreç olarak kabul edilmektedir. Ancak tabi ki bu dönemin günlük yaşama olumsuz etkileri ve yarattığı baskı sayesinde bozulan ruh sağlığı ile birlikte farklı rahatsızlıkların yaşanması mümkündür. Menopoz döneminde yumurtalıkların hormon üretme hızının düşmesi sonucu adet kanamalarında düzenin bozulması görülebilir. Bu dönemde terlemenin nedeni ise hormon bozukluğu ile vücutta ısı ile ilgili bölümlerin etkilenmesidir. Gelişen teknoloji ve yıllardır yaşanan menopoz şikayetleri sebebiyle uzmanlar bu konuda araştırmalar yapmış ve klinik testler sonucu yumurtalık hormonları üretmeyi başarmıştır. Bununla birlikte menopoz döneminde yaşanabilecek rahatsızlıklardan kaçınmak için gerekli tedaviler uygulanabilmektedir.
Menopoz Belirtileri

menopoz
İlk olarak menopoz dönemi, adet düzeninin bozulması ile başlamaktadır. Kanama miktarında azalma görülebilir. Bununla birlikte hamile kalma ihtimali de düşmeye başlamaktadır. Hormonların azalması nedeniyle herhangi hormon rahatsızlıkları ve buna bağlı hastalıklar yaşanabilmektedir. Terleme, ateş basması, yüzde kızarıklar menopoz döneminde görülen fiziksel belirtilerdir. Bu belirtiler 3/5 yıl içerisinde azalmaya başlar ve zamanla tamamen menopoz dönemine girilmiş olur. Menopoz döneminde uyku kalitesinin bozulması, sinir hali, depresyon, stres gibi klasik belirtiler de görülebilir. Bunlarla birlikte cinsel isteğin azalması ve ilişki sırasında yaşanabilecek olumsuz durumlar (ağrı, tahriş) meydana gelebilmektedir.
Uzun dönemli belirtiler arasında ise kemik erimesi, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi hayati önem taşıyan sorunlar meydana gelebilmektedir. Duygusal dengesizlik, menopoza bağlı olarak bu dönemde sıklıkla görülebilmektedir. Dönemin başında bu süreçle başa çıkmak zor olsa da ilerleyen zamanlarda vücudunda buna alışması ile birlikte tekrar kontrol altına alınabilen bir dönemdir. Genellikle ani şekilde gelişen duygu değişimleri, neşeli bir halden üzgün duruma ya da tam tersi şekilde etki edebilir. Hormonların dengesinin bozulması ile birlikte bu dönemde kilo almak kadınların istemediği fakat çoğunda görülebilen belirtiler arasındadır. Kilo almak gibi kilo vermek ve saç dökülmesi de hayatı olumsuz etkileyebilecek belirtiler arasındadır. Bu dönemde yaşanabilecek diğer durumlar; konsantrasyon ve dikkat bozukluğu, idrar tutamama, alerji ve şişkinlikler, baş dönmeleri, tırnak ve etlerin zayıflaması, vücut kokusunun değişmesi ve depresyona yatkınlık.
Menopoz Tedavisi
Saydığımız belirtiler hormonların düzenlerinin bozulması, zamanla azalması ve farklı rahatsızlık yaratabilen durumlardır. Uzmanların son yıllarda bu konuda araştırmalar yapması sonucu hormonlara katkı verebilecek tedaviler sunulmaya başlamıştır. Bu dönemin doğal bir süreç olması ve insan yapısına bağlı mutlaka yaşanan bir durum olmasından dolayı menopozun yaşanmadan hayata devam edilmesi pek mümkün olmamaktadır. Tedaviler sayesinde, rahatsızlık durumunda yaşanabilecek stres, yorgunluk, depresyon halleri ve duygu bozukluklarının en aza indirgenmesi amaçlanmıştır.
Östrojen tedavisi, bu dönemde yaşanan olumsuz durumlar için geliştirilmiştir. Ağızdan veya cilde yapıştırma şeklinde yapılan bu tedaviye, kalsiyum ve progesteron eklenebilir. Doktorunuz vereceği tavsiye ile cilde yapıştırılan bantların duruma göre değiştirilmesi gerekmektedir. Bu tedaviler sayesinde uzun dönemde yaşanabilecek Alzheimer ve bağırsak kanseri rahatsızlıklarının önlemesi amaçlanmaktadır. Östrojenin yapay şekilde verilmesi ile birlikte menopoz döneminde görülebilecek kemik erimesinin de önüne geçilmesi, yaşanabilecek hastalık risklerinin en aza indirilmesi amaçlanmaktadır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!