Meme Kanseri
Meme kanseri, meme de süt bezleri ya da sütün gidişini meme başına taşıyan kanalları, döşeyen hücrelerden gelişiyor. Meme kanseri genellikle genetik olabilir ama nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Meme kanseri, memenin süt bezelerinde ve sütün üretilen meme başına taşıyan, bu kanalları döşeyen hücreler arasında bazı etkenler sonucunda, kontrolsüz biçimde fazlalaşan ve diğer organlara yayılma olasılığı var olan hücrelerden meydana gelen tümöral oluşumuna denir.
Bu kanser türüne neyin sebep olduğu bilinmiyor. Meme kanserine neden olan, olasılıkların bazıların da yapılan araştırmalara göre genetik yatkınlığı olduğu saptanmıştır.
Meme kanseri, yapılan araştırmalara göre en fazla Kuzey Avrupa da bulunuyor. ABD de ise her 8 kadından birisi meme kanserine yakalanıyor. Meme kanseri teşhisi konulan 40 bin kadın bu hastalık sebebi ile hayatını kaybetmiştir.
Meme Kanseri Belirtileri
Meme kanserini teşhis edebilmek için radyolojik inceleme ya da doktorun muayenesi sonucunda yapılabilir. Kadınlar aralıklarla kendilerini el ile muayene yapabilirler. Ancak kitle 1 cm büyüklüğüne gelene kadar fark edilmeyebilir. 1 cm den küçük kitleler el ile anlaşılmayabilir. Bunun için de mutlaka doktor muayenesi gerekecektir.
Günümüzde meme kanseri teşhisini kadınlar el ile yapabiliyor. Kanserli olan kitleler, meme dokusu içerisinde kolayca oynatılmayan, düzensiz kenarlı, daha sert ve yüzeyi pütürlü olabiliyor. Meme kanseri daha çok kalça, akciğer, karaciğer ve omurga kemiklerine yayılabiliyor.
Fakat bazen bu belirtilerin hiç birisi olmuyor. Meme kanserinin teşhisi için mamografi gerekebilir. Eğer şüpheleriniz var ise hemen bir doktora başvurmalısınız.
Meme Kanseri Belirtileri
Meme başından kanlı ya da şeffaf renkli bir akıntı gelmesi
Meme yüzeyinde yara ve kızarıklık
Meme de büyüme, şekil bozukluğu, renginde değişiklik ve asimetlik bozukluk
Meme yüzeyinde şişlik, içe doğru çöküntüler, portakal kabuğu gibi görüntüler ve ödem
Meme başı derisinde bazı değişiklikler, kabuklanma ve soyulma şeklinde değişimler
Memede ya da koltuk altında ele gelen sertlik, şişlik ve kitlelerdir.
Kitle Nedir?
Meme kanseri belirtilerinden ilk olarak kitle olması erken tanıya sebep olabilir. Bu kitle meme de sert ve hareketsiz şekilde bulunur. Bu kitlelerde herhangi bir ağrı olmaz. Oluşan kitlenin sınırlarını belirlemek çok zordur.
Ağrı: Bu ağrılar genel olarak meme kanseri ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Meme kanserinde ağrı olması, meme kanserinin geç evrelerinde ortaya çıkabilir.
Meme Kanseri
Meme Başında Akıntı Olması Meme Kanseri için Kesin Belirti midir?
Memeden gelen akıntıya her zaman meme kanseri belirtisi diyemeyiz. Ama meme kanserinin %10 unda, meme başında akıntı gelir.
Meme derisinde bozulmalar meydana gelir. Buna ülserasyon denir.
Deride ödemler oluşur. Portakal kabuğu görünümü oluşur.
Memenin başında içe batmalar, yana çekilmeler gibi belirtiler, kanser belirtisi olabilir.
Erken Tanıda Tedavi Mümkün müdür?
Erken teşhis nasıl olur?
Kişi kendi kendine el ile muayenesini yapabilir. Eğer herhangi bir şüphe duyarsa hemen bir doktora başvurmalıdır.
Yaş Grubu Yöntem ve Uygulama Yaygınlığı
Klinik muayene 3 yılda bir
20 – 39 kendi kendine meme muayenesi her ay yapılmalı
40-50 kendi kendine her ay el ile muayene
50 yaş ve üzeri el ile kendi kendine muayene her ay
Klinik muayene her yıl
Mamografi her sene yapılmalıdır
Meme muayenesini yapmak için en uygun zaman, adet bitiminin ilk günleri yapılabilir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!