Mantar Hastalığı ve Belirtisi
Mantar enfeksiyonu,hemen hemen herkesin başına gelen bir cilt hastalığıdır.Hatta cilt hastalıkları içinde çok büyük bir hastalık grubunu oluşturur.
Mantar Hastalığı ve Belirtisi
Mantar hastalıkları genellikle,deri,tırnak ve kıl gibi keratinize dokulara yerleşen kaşıntı,sulanma,pullanma ve kızarıklık olarak kendisini gösterir.Mantar bir mikrobik enfeksiyondur.Mantar,özellikle yaz aylarında daha çok artar.Mantar eğer tedavi edilmez ise,üzerine başka enfeksiyonlarda eklenebilir.Lenf bezlerine yayılarak,lenfanjit denilen lenf bezi iltihabı oluşabilir.Erizipel ve selüloit gibi cilt altı ve cilt gibi yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olabilir.İlerlediği zaman fil ayağı denen hastalık görülür.
Mantar enfeksiyonu,cilt hastalıkları içerisinde çok büyük olan bir cilt hastalığı grubudur.Mantar hastalıkları genellikle deri,kıl ve tırnak gibi kısımlarda görülür.Kaşıntı,pullanma ve kızarıklık biçiminde kendini gösterir.Özellikle yaz aylarında mantar hastalığı artar.Mantar bir mikrobik enfeksiyondur.
Mantar Hastalığı Belirtileri
Ayak ve ellerde kaşıntı,
Kızarıklık,
Sertleşme,
Sulanma,
Kalınlaşma,
Kepeklenme gibi problemler ile mantar hastalığı kendisini gösterir.
Mantar Hastalığı Türleri
Tırnak Mantarı (onikomikoziz),genellikle tırnakları,renk değişimi,kırılmalar,sertleşme,kalınlaşma şeklinde olur ve tırnağın şekli bozulmaya başlar.Tırnak mantarı eğer zamanında tedavi edilmez ise tırnak yatağını da bozarak kalıcı tırnak şekil bozukluğu yapabilir.
Kasık Mantarı (t.inguinalis),genellikle,uyluk üst,ön ve iç yüzeyinde görülür.Bunun yanı sıra su toplama,kızarıklık,kaşıntı gibi belirtiler kendini gösterir.
Genital Bölge Mantarları,kremimsi,beyazımsı akıntı,kızarıklık,kaşıntı gibi belirtiler kendini gösterir.
Başta,Saç Derisinde Mantar,bu mantar şekli,puberte öncesi çocuklarda görülür.Genelde kırık saçların olduğu yerlerde bulunan kepekli alanlar,kıl diplerinde oluşan mantar birikimi,iltihaplanma şeklinde görülür.Eğer zamanında tedavi edilmez ise kellik meydana gelebilir.
Vücutta Oluşan Mantarlar (tinea verzikolor),sırt,boyun,gögüs ve kolları kapsar.Yüzeyde açık kahve renginde ya da beyaz yama tarzında,ince kepekle kaplı lezyonlar görülür.Bu mantarı kolaylaştırıcı nedenler arasında,yağlı deri,aşırı terleme ve ıslak kalma yer alır.
Bunun yanı sıra,mantar enfeksiyonları,bebeklerde dil üzerinde,beyaz ya da kırmızı plak şeklinde görülebilir.
Mantar Hastalığı Kimlerde Görülür?
Çok fazla terleyen insanlarda,
Duş sonrası yada abdest sonrası ayakların nemli kalması sonucunda,
Aşırı derecede,el yıkama,
Sürekli olarak çamaşır ve bulaşık yıkayan kişilerin ellerinin nemli olması durumunda,
Orta terlik,çorap ve ayakkabı kullanımında,
Başta AIDS olmak üzere bazı enfeksiyon hastalıklarında,
Sistemik ve tropikal ilaçların uzun süre kullanımı sonrasında,
Daha çok ergenlik öncesinde,sık saçlı çocukların saç derisinde,
Diyabette,gebelikte,kanser hastalığının ileri evrelerinde ve vücut direnci kırılmış hastalarda görülmektedir.
Mantar Hastalığı Tedavisi
Mantar tedavisinde,direk mantarlı bölgeye uygulanan krem,losyon,ağızdan alınan mantar ilaçları,spreyler ile tedavi sağlanabilir..Tırnaklarda oluşan mantarlar için ise,tırnak yatağı tamamen bozulmuş ise,tırnak çekilir.
Mantarlı bölgeye,başka enfeksiyonlarda dahil olabilir ve o bölge daha sorunlu bir hale gelebilir.Lenf bezlerinin olduğu bölge yayılır ve lenfanjit denen,lenf iltihapları oluşur.Erizipel ve selüloit gibi cilt altı ve ciltte bulunan yumuşak doku enfeksiyonları oluşur.Mantar hastalığı eğer daha fazla ilerler ise fil hastalığı görülür.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!