Liposuction (Liposakşın), cildin altında biriken fazla yağların alınma işlemi olarak tanımlanmaktadır. Dünyada en çok yapılan 4.estetik ameliyatı olan liposuction işleminde, vakum yardımıyla fazla yağlar vücuttan alınmaktadır. Vücuda yeni bir şekil vermeyi sağlayan liposakşın işlemine Body Sculpturing, Body Counturing, Liposhaping gibi adlar da verilmektedir.
Sanıldığından çok daha basit bir operasyon olan liposuction ameliyatında cilt ve kas arasında bulunan fazlalık yağların alınması söz konusudur. Emilerek alınan bu yağlar, zayıflama operasyonunun değil vücut şekillendirmenin bir parçasıdır. Özellikle düzenli egzersiz ve diyet yapmasına rağmen fazla yağlarından kurtulamayanlar, bu ameliyat ile inatçı yağlarından kurtulabilirler.
Liposuction Nasıl Yapılır?
Liposuction operasyonunda vücudun çeşitli yerlerine 0,5 mm büyüklüğünde kesikler açılır ve bu kesikler yardımıyla yağ tabakasına ulaşılarak vakum yardımıyla çekim işlemi gerçekleşir. Kesiklerin içerisine yerleştirilen ince ve içi boş bir tüpten, şırınga veya vakum ile fazla yağlar çıkartılmaktadır. Operasyon öncesinde alınacak yağa bağlı olarak lokal veya genel anestezi yapılması mümkündür. Lokal veya genel anestezi, alınacak olan yağ alanların büyüklüğü ile ilgilidir ve yağların alınacağı alan büyüdükçe, genel anestezi ihtimali artar.
Liposuction Kimlere Yapılır? Kimlere Yapılmaz?
Liposuction, bir zayıflama işlemi olarak görülmemelidir. Fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin liposuction ile bu sorunu ortadan kaldıracağı, gerçeği yansıtmamaktadır. Normal kilosunda olanlar, normalden bir miktar fazla kilosu olanlar veya vücudunun belirli bölgelerinde diğer yerlere oranla fazla yağ toplanması olanlar bu işlem için en ideal adaylardır.
Doğum sonrasında oluşan çatlak ve sarkmaların önlenmesi için liposakşın işlemi uygun değildir. Kalp, karaciğer, böbrek ve merkez sinir sistemi ile ilgili kronik hastalıklara sahip olan kişiler için de liposuction önerilmemektedir. Bunlarla beraber gebelik ve sonrasındaki emzirme dönemi de liposuction uygulanamayacak hastalar kategorisine girmektedir.
Liposuction Sonrasında Ne Yapılmalı?
Liposuction işleminin ardından hastalar anestezi etkisinin de geçmesi beklenerek gözlem altında tutulmaktadırlar. 3-4 saat gözlenen hastalar, herhangi bir olumsuzluk görülmediği durumlarda aynı gün taburcu edilirler.
Liposakşın operasyonundan sonra bu işlemi geçirenler için özel olarak üretilmiş olan korseleri giymeniz gerekiyor. Elastik yapıdaki korselerin kullanılma amacı, yağ alınan bölgelerdeki olası kanaların önüne geçmek, kan ve sıvı birikmesini önlemek ve derinin daha düzgün şekillenmesine yardımcı olmaktır.
Liposuction korselerinin ortalama 3-4 hafta kullanılması tavsiye edilmekle birlikte, uzman gözetiminde bu süre 2-3 aya kadar uzatılabilir. Ameliyattan sonraki ilk hafta, hiç çıkartılmaması gereken korse, daha sonra aralıklarla kullanılmaktadır.
Liposuction ameliyatının ardından yağ alınan bölgelerde ödem ve morluklar görülmektedir. İlk 5-6 haftada büyük ölçüde geçen morluklar ve ödemler, ilerleyen dönemde tamamen kaybolacaktır.
Ameliyattan ortalama 3 hafta sonra triactive olarak adlandırılan lazerli vakum masajı ve ozon sauna uygulamaları da hasta için gereklidir. Bu aşamalar, vücudun istenilen şekli kısa sürede alması için son derece önemlidir. Bölgenin lenf ve kan dolaşımı hızlandıktan sonra, ciltte sıkılaşmalar gözlenecektir.
Liposuction Fiyatları
Liposuction ameliyatı fiyatları, operasyonu yürüten uzmana göre değişmektedir. 5.000 TL ile 10.000 TL arasında değişen fiyatlar, uzmanın kalitesine göre biçilmektedir. Alınacak olan yağın da fiyata etkisi vardır. Ameliyat bölgesinin genişlemesi, fiyatın artmasına sebep olur. Hastanın sağlığını doğrudan tehdit eden bir durum olmadıkça, bu ameliyat SGK tarafından karşılanmamaktadır. Ayrıntılı bilgi için Liposuction Fiyatları konumuza göz atabilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!