Lepra Nedir

 Lepra Nedir

Cüzzam , tıp dilinde lepra olarak da ifade edilen ve insanın yüz ya da boyun gibi görülebilen yerlerinde ortaya çıkması durumunda onu kötü bir görüntüye sevk edebilecek bir hastalıktır.Lepra ciltte, gözlerde,el ve ayaklarda, solunum yollarında ve sinir sistemlerinde olmak üzere vücudun her yerinde ortaya çıkabilir ve bu bölgelere çok ağır zararlar verir.Bu hastalık esnasında insan vücudu çok kötü bir görüntüye kavuşur ve hastalığın yayılmaya başladığı her yerde dokuda ölü hücreler kahverengi görünüme bürünürler.Bu hastalık insanların var oluşundan beri bulunmaktadır ve halk arasında bulaşmasından en çok korkulan hatta ilki sayılabilecek kadar istenilmeyen bir hastalık türdür.Filmlere bile konu olan bu hastalık 12 ve 14. yüzyıllarda Avrupa’da bulaşan kimsenin , insanların genel olarak yaşadığı yerden uzaklaştırılarak izole edilmesi ile neticeleniyordu.Avrupa’da 16. yüzyıla gelindiğinde ise hastalığın yaygınlık oranı gerilemeye başladı.Hastalık bir defa temas edilerek karşı tarafa geçmez.Enfeksiyonun diğer kişiye geçmesi için sürekli bir temas olması gerekmektedir.Ağızdan ve burundaki akıntıdan geçme riski yüksektir.Fakat lepra bakterisi sağlıklı insana bulaştığında hemen aktif olmamaktadır.Kişiden kişiye değişmekle birlikte 20 yıl kadar bekleyebilmektedir aktif olabilmek için. Dünya da 11 Milyon kişide var olduğu tahmin edilmektedir.Ülkemizde de hastalık yok denecek seviyeye gerilemiş bulunmaktadır
Genelde el ve ayak parmaklarında çürümeye benzer bir durum ortaya çıkar.Kan , parmaklara yeterli derecede pompalanamadığından mikroorganizmalar tüm parmakları ele geçirir.
Lepra ikiye ayrılmaktadır.Lepramatöz ve Tüberkülin..Lepramatöz çeşidinde bakteri , cilt yüzeyinde hızlı bir şekilde çoğalmaktadır ve kahverengi plaklar ve lekeler ciltte belirmeye başlıyor.Sonradan cilt kalınlaşır ve oluşan deride kırışıklıklar ortaya çıkar.Genelde yüzde görülmeye başlar.
Tübekülin çeşidinde ise ciltte düz kırmızı ya da beyaz lekeler oluşmaya başlar.Deri kabalaşmaya başlayarak hastanın hiçbirşey hissetmemesine neden oluyor bu alanlarda.Genellikle kol ve bacaklarda ortaya çıkar ve tedavi edilme olasılığı diğerine oranla biraz daha yüksektir.

Lepra Nasıl Bulaşır

Lepra rahatsızlığına yakalanan kimse , hastalığın farkında olmadan uzun yıllar yaşamını sürdürebilmektedir.Çünkü hastalık bu süre zarfında kendini gizler nitelik göstererek kolay kolay belli olmamaktadır.Kötü yaşam koşulları , kirli su içmek gibi hijyenik olmayan durumlardan dolayı hastalık başlayabilmektedir.Hastalık başlangıcında gerekli testlerle kendini belli etmediğinden ancak ilerlediği zaman diliminde kendini ele vermekte ve hasta olunduğu ortaya çıkabilmektedir.Bu da tedavinin zorlaşmasına neden olur.Kaşların dökülmesi ve burnun şeklinin değişmesi ile birlikte burundan sık sık kan gelmesi hadiseleri yaşanabilmektedir. Lepramatöz olanı el ve bacakları felç edebilmektedir.
Leprayı teşhis etmek çok zor olduğu için büyük taklitçi yakıştırmaları yapılmaktadır.İlk belirtiler ortaya çıktığında doktorlar yanlış tanı ve teşhis koyabiliyorlar.Bu da yanlış tedavileri beraberinde getiriyor.Yapılması gereken ilk şey hastalığa teşhisin doğru konulması olmalıdır. Hastanın özellikle az gelişmiş ve hijyenik kuralların daha zayıf olduğu ülkelere seyahat edip etmediği (Asya,Afrika,Güney Amerika) sorgulanmalıdır.Sonrasında özel testlere tabi tutulmalıdır.

Tedavi Nasıl Yapılmalıdır

Hastalığın tedavisinde mutlaka teşhisi önemli bir yer tutmaktadır.Yukarıda da bahsedildiği gibi hastalık kendini kolay kolay ele vermemektedir.Hastalık ilerlemeye başladığında doktor vasıtası ile önerilen ilaçlar sinirleri ve felç olmuş alanları normale döndüremez ve vücudun çirkinleşen alanlarını eski haline geri getiremez.Bu yüzden erken tanı önemlidir. Hastalık çok ağır değilse 2 sene gibi bir sürede doktor kontrolünde sonlanabilmektedir.Hasta eğer yeni doğum yapmış anne ise bebeğe süt vermesi yasaklanmalıdır.Çünkü çocuğa geçme riski çok yüksektir.Hasta olan kimseler mutlaka düzenli doktor kontrolünden geçmelidirler.

Bitkisel Çözüm

Eğer hastalık hafif ise Aloe suyu hasta alanlara günde bir defa sürülmelidir.Bir ay boyunca bu işlem uygulanmalıdır.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!