Kürtaj Nedir?

 Kürtaj Nedir?

Kürtaj, rahim içerisindeki gebeliğin alınması işlemidir. Bu işlem çeşitli sebeplerle ve yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Sadece istenmeyen gebeliklerin doğuma dönüşmesinin önüne geçilmek amacıyla yapılmaz. Düşük yapan kadınlarda, ölü doğum yapan kadınlarda ve boş gebeliklerde de kullanılan bir yöntemdir. Dış gebeliğin alınması kürtaj ile mümkün değildir. Bunun için ameliyat ve ilaç tedavisine ihtiyaç duyulur. Ayrıca kürtaj gebe olmayan fakat rahimden parça alınması gereken durumlarda da kullanılan bir yöntem ve terimdir.

Kürtaj işlemi gerçekleştirilirken, rahim ağzının genişletilmesi gerekir. Küret,kanül gibi kullanılması gerekli aletlerin rahime ulaşabilmesi için rahim ağzının genişletilmesi büyük önem taşır. Genişletme işlemi esnasında kalınlıkları git gide artan metal bujiler kullanılır. Fakat genellikle bu büyütme işlemi gerekmez.

KÜRTAJ NE ZAMANA KADAR YAPILABİLİR?

İsteyerek gebeliğin sonlandırılması yani istemli küretaj 10 haftalık gebeliklere kadar uygulanabilmektedir. Bu süre hesaplanırken en son adetin başlangıcından hesaplanmaya başlanır, ayrıca bu durum ultrason ile de teyit edilmelidir. 10 hafta ve üstü gebeliklere istemli küretaj uygulanamamaktadır.

KÜRTAJ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Vakum aspirasyon kürtaj: Kürtaj işlemi günümüzde genellikle vakum aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Plastik enjektör ve çeşitli aletlerle gebelik vakum sistemi kullanılarak çekilerek alınır ve sonlandırılır. Bu yöntem kolay ve az riskli olması sebebiyle en fazla tercih edilen yöntemdir. Operasyon esnasında veya sonrasında ağrı, sızı olmaz yada çok az ağrı olur. İnce bir kalem kalınlığındaki enjektör rahimden içeriye sokularak vakum yöntemiyle çekilir. Bu tür kürtaj yaklaşık 10-15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Ayrıca lokal anesteziyle de uygulanabilen bir yöntemdir, isteğe bağlı olarak genel anesteziyle de uygulanabilmektedir.

KÜRTAJ İŞLEMİNİN AŞAMALARI

Kürtaj işlemine başlamadan mutlaka jinekolojik muayene gereklidir. Ardından doktor gerekli görürse ultrasonografi ile gebeliğin kaçıncı haftada olduğu ve durumu kontrol edilir. Spekulum adı verilen alet ile jinekolog tarafından muayene gerçekleştirilir ve gebeliğin kürtaj işlemine uygun olup olmadığı kontrol edilir. İsteğe bağlı olarak daha sonra genel veya lokal anestezi uygulanır. Hasta yarı baygın vaziyette, uyku halindeyken işlem gerçekleştirilebilir yada genel anestezi uygulanır. Lokal anestezi istediyseniz rahim bölgesine iğne ile uyuşturucu iğne yapılır. Daha sonra yukarıda bahsettiğimiz vakum işlemi uygulanarak rahimden gebelik temizlenir. Genel anestezi uygulanmışsa daha sonra hasta uyandırılır ve bu uyanma işlemi genellikle 10 dakika kadar sürer. Lokal anestezi ile işlem gerçekleştirilmişse hasta 5 dakika kadar sonra ayağa kalkabilir. Daha sonra jinekolog tarafından rahim ultrason ile tekrar kontrol edilir ve olumsuz herhangi bir durum olup olmadığı kontrol edilir.

İşlem gerçekleştirildikten sonra hasta günlük yaşantısına geri dönebilir. Operasyondan sonra ufak miktarda kasık bölgesinde ağrı hissedilebilir.

KÜRTAJ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kürtaj işlemi uygulandıktan sonra hasta doktor kontrollerini aksatmamalı, doktorun kendisine verdiği ilaçları zamanında ve eksiksiz şekilde kullanmalıdır. Operasyon sonrası yeme-içme ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmaz, hasta her istediğini yiyip içebilir. Fakat protein ağırlıklı beslenilmesi tavsiye edilir. Böylece hastanın daha çabuk iyileşmesi, rahimin eski haline daha çabuk gelmesi sağlanır.

Operasyondan sonra havuza ve denize 1 ay kadar girilmesi tavsiye edilmez. Bu enfeksiyon riskine karşı alınmış bir yöntemdir. Ayrıca operasyon sonrası pamuklu iç çamaşırı ve ped kullanılmalı, ped 2 günde bir değiştirilmelidir. Böylece bölgenin hijyeni ve temizliği sağlanmış olur, enfeksiyon riski minimuma düşürülür.

Operasyondan sonra 20 gün kadar cinsel ilişki yaşanmamalıdır. 20 gün sonunda yaşanan cinsel ilişkilerde de tekrar gebeliği önlemek adına mutlaka doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır. Gebeliğin sonlandırılmasından sonra hastanın 2-3 ay kadar hamile kalmaması tavsiye edilir. Bunun amacı, rahimin tekrar eski haline ve yapısına kavuşabilmesi içindir.

Ayrıca kürtajdan sonra adet düzeninde çeşitli bozukluklar sorunlar görülebilir, bunlar gayet doğaldır.

KÜRTAJ OLDUĞUM ANLAŞILIR MI?

Kürtaj olduğunuzun anlaşılması mümkün değildir. Doktorlar dahi sizin kürtaj yaptırıp yaptırmadığınızı anlayamazlar. O sebeple kan tahlili, ultrason gibi yöntemlerle dahi hiçbir şekilde kürtaj olup olmadığınız anlaşılamaz.

KÜRTAJDAN SONRA TEKRAR HAMİLE KALINABİLİR Mİ?

Kürtaj işlemi, doğru uygulandığı zaman kadının rahimine veya cinsel yaşantısına hiçbir etkide bulunmaz. Kadın düzgün uygulanan bir işlemden sonra tekrar hamile kalabilir. Kürtaj işleminin hamilelik üzerinde hiçbir etkisi yoktur.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!