Kurban Bayramı’nda kurbanlıklarını kesecek vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları derledik. Uygun olmayan koşullarda kesilen kurbanlıklar, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilmektedir. Sindirimi güçleştiren et dinlendirilmeden, gerekli şartlarda tüketilmemesi hazımsızlık, reflü vb. sindirim problemlerine sebebiyet vermektedir.
Kurban Bayramı’nda Dikkat Edilmesi Gerekenler
-Kurban etini uygun olan koşullarda saklamalısınız. Etin tüketeceğiniz kadarını parçalayıp derin dondurucuda muhafaza etmelisiniz.
–Tezgahta çözdürmemelisiniz. Yazın sıcaklarında tezgahta çözülen kurban eti, bakterilerin artışına sebep olacağından buzdolabında ya da mikrodalgada çözülmelidir.
-Çözülen kurban etini tekrar dondurmamalısınız, pişirip tüketmelisiniz.
-Kurban etini hemen pişirmemelisiniz. En az 24 saat et dinlendirilmelidir. Bu sayede kesilen kurbanın ölüm katılığı ortadan kalkar. Dinlendirilmeden pişirilen kurban eti daha sert olur ve bu sayede sindirimi kolay olmaz. Kurban etini kısık ateşte yavaşça pişirmeli ve pişirme esnasında kendi yağından faydalanmalısınız.
-Öğlen saat 12:00-17:00 arasında tüketilen etler hazımsızlığın önüne geçmektedir. Geç saatlerde et tüketiminden kaçınmalısınız.
-Kesinlikle öğün geçiştirmemelisiniz. Yapılan ziyaretlerde ikramlardan dolayı tokluk hissiyatına kapılmanız durumunda öğününüzü geçiştirmeniz akşam öğününüzün ileri saatlere kaymasına sebep olmaktadır. Bu da reflü vb. sindirim sistemi problemlerini beraberinde getirmektedir.
-Tükettiğiniz kurban eti miktarına dikkat etmelisiniz. Günlük tükettiğiniz et miktarı 100-150 gr. olmalıdır.
-Kurban Bayramı’nda et tüketimi bol olduğundan, hazımsızlık giderici salata veya sebze yemeklerini etin yanında tüketmelisiniz.
-Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gerekenlerin başında da mangal keyfi sırasında etin yanması gelmektedir. Kurban etinin yanması sonucu mide, pankreas ve kalın bağırsak kanserini tetikleyici bir
unsur teşkil etmektedir.
-Etin kıvamında pişmiş olduğuna kanaat getirmelisiniz. Az pişen kurban etleri sindirim sistemine hayvanlardan bakteriler, parazitler ve bazı hastalıklar taşınmasına sebebiyet verebilmektedir.
-Kurban etinin yanında şekerli veya gazlı içecek tüketimi kan şekerini yükseltir, reflüye sebebiyet verebilmektedir. Su ve ayran tüketimi ile sıvı ihtiyacı karşılanması daha sağlıklıdır.
-Günde ortalama 1,5-2,5 lt su içmeniz gerekmektedir. Öğünlerde yüksek miktarda su tüketimi reflüyü arttırabileceğinden öğün aralarında tercih edilmesi gerekmektedir.
-Çabuk yemektense yavaşça çiğneyerek kurban etleri tüketilmelidir. Sindirimin rahatlaması açısından iyi çiğnemeyi ve yavaş yemeyi tercih etmelisiniz.
–Tatlı ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Kurban bayramlarının vazgeçilmezleri arasında bulunan ev baklavası, börek gibi tatlı ve hamur işi ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Yenilecekse de 1 porsiyondan fazlasının tüketimi ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
-Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gerekenlerden en önemlisi de spordur. Günde 30-45 dakika arasında yapılacak olan yürüyüşler aksatılmadan yapıldığı takdirde sindirim sisteminin çalışması kolaylaşmaktadır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!