Kulak Mantarı ve Sorunları

 Kulak Mantarı ve Sorunları

Kulak mantarı hastalığı her insanın en az bir kere başına gelmiştir. Aslında ciddi bir problem değilmiş gibi gözükse de ilerleyen evrelerinde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Kulak mantarı bir enfeksiyon hastalığıdır. Mantarlar genellikle çevremizde bize çok yakın yerlerde bulunurlar ve rahatlıkla bizimle irtibat haline geçebilirler. Ama herkes bu mantarlarla irtibata geçince kulak mantarı olmaz. Bünyesi hassas , bağışıklığı zayıf insanlarda kolayca kulak mantarına yakalanmaları mümkün.

Kulak mantarının bir sürü sebepleri olabilir. Özellikle yüzdüğümüz pis suların kulak mantarında etkisi büyüktür. Çünkü temel ihtiyaç besinimiz sudur. Bu sebepten kirli sudan mikrop kapmamız daha kolaydır.

Piyasada satılan anti bakteriyel ürünlerin devamlı kullanılması da mantara sebep olabilir. Kimyasal ürünlerin her zaman için fazlası zararlıdır.

Kulak temizliği de bir o kadar önemlidir. Temizlik amacı ile farklı maddelerin kulakla teması ciddi kulak sorunlarına sebep olmaktadır. Hatta beyin sorunlarına kadar iş büyümektedir.

Kulak mantarının belirtileri; kulakta sancılı ve şiddetli ağrılar, tatlı kaşıntılar, kulakta hafif duyma kaybı , sarı renkli ve kokulu akıntı, kulak yolunun daralması,kulakta şişme gibi belirtileri vardır.

Bu durumlar yaşandığında kulak mantarının tedavisi çok önemlidir.

-Kulağı Temizletmek: İlk adım her zaman için kulağı temizlemektir.Bu işlem temizleme çubuğu yardımıyla bez parçasıyla kulaktan pislikler temizlenir.Eğer doktora giderseniz o da ya emme cihazını kullanarak ve yada şırınga ile temizleme işlemi yapar. Önemli olan şeylerden biri de kullanılan aletlerin hijyenidir. Eğer hijyen tam sağlanmazsa mikrop kapmasına sebep olabiliriz.

-Kulağı Kuru Tutmak: Kulak mantar enfeksiyonlarının tedavisinde en önemli hususlardan birisi kulağı temiz tutmaktır. Kulak su ile temas etmemelidir ve kulak mantarı tedavisinde yüzülmesi yasaktır. Banyo sırasında ise kulak vazelinli pamuk ile tıkanmalıdır. Günlük hayatta saç spreyi gibi ürünler kullanıyorsak kullağımıza gelme ihtimaline dikkat ederek kullanmalıyız.

-Mantar Önleyici Damlalar: Bu tip damlalar ise dış kulaktaki mantar enfeksiyonlarında tedavi etmek için kulak damlası ile birlikte kullanılmalıdır. Kaşıntının ve ağrının yok olmasına yardımcıdır.

-Asidik Damlalar: Asit içeren damlalar , içerisinde antibiyotik bulunması sebebiyle doktorların tercih ettiği damlalar arasında yer almaktadır. Bazı damlalar ise hem şişmeyi indirmeye yardımcıdır hem de kulakta ki kiri dışarı atmaya yardımcıdır. Asidik damlalar sadece kulak mantarı tedavisinde kullanılır.

-Steroit Damlalar: Steroit damlalar ise mantar enfeksiyonlarında doktorların en çok tercih ettiği damla çeşididir. Vücutta şişmeyi, ağrıyı azaltıcı etki yapar.

Ve daha bir çok tedavi yöntemi sayılabilir. Başka taraftan da bu kulak mantarından korunmanın yollarından bazıları da; kulaklarını kaşımamaya özen gösterin . Eğer fazlasıyla kaşıntınız oluyorsa doktora başvurmakta fayda var.Hassas bir cilt yapınız varsa ve bazı besinler alerji yapıyorsa onları tüketmekten vazgeçin. Kirli sulardan olabildiğince uzak durun onlar direk mikrop yuvasıdır.Banyodan sonra kulağınızdaki suyu veya nemi muhakkak alın. Deniz ve havuza girerken mümkün oldukça kulaklarınızı tıkayarak girin. Kulak damlası kullanıyorsanız açtıktan on beş gün sonra ya kadar kullanın ,daha fazla zarar teşkil edebilir sizin için. Kulaktaki mantar enfeksiyonları kulak zarı ve kulak yolunda ciddi anlamda hasar oluşturmaz fakat önlemi alınmalıdır.Eğer önlemi alınmazsa iltihaba çevirebilir ve bu ciddi sorunlara gidebilir.Bu yüzden hiç bir şeyi ertelemeden zamanında tedavinizi olmalısınız.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!