Küçük dil hepimizin de bildiği gibi boğazımızın gerisinde yer alan çan şeklindeki bir et parçasındır. Bu yemek yerken lokmaların genzimize kaçmasını engelleyip genzi kapatıyor. Aynı zamanda da lokmaların yutulması için kullanılıyor. Lokmaları çiğnerken ye yeteri kadar çiğnenmeden yutulmasını önlemek için de oldukça gerekli bir organdır. Bunun yanı sıra konuşma sırasına da küçük dilimiz oldukça işlev görmektedir.
Küçük dil şişmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Sık sık karşılaştığımız bir durum olmamakla birlikte, eğer başa gelirse çıkacak sonuçlar şöyledir; horlama sorunu, baş ağrısı, yutkunma güçlüğü, nefes alma üçlüğü, öksürük, burun tıkanıklığı, konuşma zorluğu, ateşlenme, öğürme gereksinimi, mide bulantısı, aşırı ağız sulanması gibi aslında ciddi sorunlar oluşabilmektedir. Bu sorunların şiddeti çok önemlidir. Uzun süren ve şiddetli sorunlar ile karşılaşıyorsanız o zaman doktora görünmekte fayda var. Eğer boğuluyormuş gibi bir hisse kapılıyorsanız, yutkunmada ve yemek yemekte ciddi sorunlar ile karşılaşıyorsanız, ciddi acının yanı sıra iltihap ve kan ile karşılaşıyorsanız böyle bir durumda doktora en kısa sürede müracaat etmek gereklidir.
Bunların yanı sıra sigara içmek, alkol tüketmek, asit reflüsü gibi durumlar olmakla beraber aşırı sıcak ya da soğuk yiyecek veya içecekler de geçici olarak küçük dilin şişmesine neden olabilir. Birkaç doğal tarifi sizler içe paylaşayım. İlk olarak 1/3 oranında zeytinyağı ve 2/3 oranında kına karıştırılarak bir miktar küçük dile sürülür. Diğer bir tarif ise gargaradır. Bunun için, 1 litre suya 2-3 kuru incir, 1 tatlı kaşığı kuru nane, ve 1 demek dereotu kaynatılır. Soğuyunca 1 tatlı kaşığı bal eklenir ve sık sık gargaa yapılır. Ayrıca sarımsak yapraklarını kaynatıp katı kısmı alındıktan sonra gargara olarak kullanılır yine. Bu da bakteri kaynaklı şişmelere iyi gelir. Son olarak rendelenmiş havuç, lahana ve ıspanak yaprakları birlikte ezilir, sarımsak suyu ile macun kıvamına getirilerek dil üzerine sürülür.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!