Kronik Yorgunluk Sendromu
Modern çağ hastalığı olan kronik yorgunluk,hemen hemen tüm insanların şikayet ettiği bir rahatsızlık haline geldi.Kişi kronik yorgunluk sendromuna yakalandığında,günlük yapacağı aktivitelerden de uzak kalır.
Kronik Yorgunluk Sendromu
Gün içerisinde,sürekli kendinizi yorgun,halsiz,grip olmadığınız halde baş ve kas ağrıları,bir türlü kendinizi iyi hissedemiyor iseniz Kronik Yorgunluk Sendromu yaşıyor olabilirsiniz.
Kronik yorgunluk sendromu yaşayan kişi,bir çok hastalığın belirtileri gibi şikayetlerde bulunur.Kronik yorgunluk sendromu,30 ile 50 yaş arasındaki kadınlarda daha fazla görülür.Bu hastalığın belirtileri en çok gribe ya da diğer viral enfeksiyonlara çok benzemektedir.Aşırı yorgunluk,baş ağrısı,kas ağrısı gibi şikayetler,kronik yorgunluk sendromu şikayetleri arasındadır.Bu sendromun en büyük nedeni,uzmanlar tarafından,’aşırı stres’olarak belirlendi.
Kronik Yorgunluk Sendromu mu Yaşıyorum?
Uzun zamandır,en az 6 aydır,dinlenmenize ragmen hala kendinizi aşırı yorgun olarak mı hissediyorsanız,
Bu yorgunluğun yanı sıra kas ve baş ağrıları da kendini gösteriyorsa,
Günlük yaptığınız aktiviteleri yapmak da zorlanıyorsanız,
Egzersiz sonrası bir saat içerisinde geçmesi gereken ağrı ve yorgunluğunuz,24 saat geçmesine rağmen hala geçmediyse,
Konsantrasyon ve unutkanlık problemleri yaşıyorsanız,
Sersemlik hissi uzun zaman sürüyorsa,
Şişlik,kızarıklık gibi artrit belirtileri olmayan eklem ağrıları çekiyorsanız,
5 ile 8 saat uyuduğunuz takdir de hala kendinizi uykusuz hissediyorsanız,
Işığa,gürültüye,çevresel faktörlere karşı aşırı duyarlıysanız,
Boğazınızda yanma,ağrı gibi şikayetleriniz var ise,Çok olmasa da ateşiniz yükseliyorsa,bir hekime başvurmanızda fayda vardır.Belki de kronik yorgunluk sendromu yaşıyor olabilirsiniz.
Kronik Yorgunluk Tanı ve Tedavi
Bu hastalık için herhangi bir test mevcut değildir.En az dört semptomun art arda görülmesi gerekir.Bunların içerisinde en önemlisi,uzun süre,nedensiz yere aşırı yorgunluk hissidir.Yapılan muayene sonrasında tanı konur ve tedavi başlanır.Kronik Yorgunluk Sendromunda ki tedavinin amacı,semptomların en aza indirilmesidir.Çoğu Kronik Yorgunluk Sendromu hastasının tedavi sonrasında,psikolojik bozukluğu ve depresyonu tedavi edilmiştir.
Kronik Yorgunluk Tedavi
Sağlıklı beslenme,
Uyku yönetimi teknikleri,
Ateşi düşürecek,ağrıyı azaltacak,ilaç tedavisi,
Depresyon için ilaç tedavisi,
Davranış terapi ve bazı hastalar için egzersizler,
Anksiyete için ilaç tedavisi kombinasyonu içerir.
Kronik Yorgunluk yaşayan kişiler,aktif bir sosyal yaşam içine teşvik edilir.Stres azaltma ve rahatlamateknikleri,yorğunluğu ve kronik ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir fakat bunlar Kronik Yorgunluk Sendromu için asıl olan tedavi yöntemi değildir.Orta derece de fiziksel egzersizler yararlı olabilir.Gideceğiniz uzman hekiminiz,size gerekli olan egzersiz aktivite hakkında bilgi verir.Eğer yorgunluğunuz oldukça inatçı ise bir uzmana gidin.Bunun altında ciddi bir rahatsızlık da yatıyor olabilir.
Kronik Yorgunluk ile Başa Çıkmanın Yolları
Dinlenme,uyku ve aktivite zamanlarınızı ayarlayın.
Derin derin nefes egzersizleri yapın.
Büyük görevleri daha küçük yapabilir hale indirgeyin.
Kendinizi çok yorgun hissettiğiniz zamanlar da,sizi yoracak egzersizlerden kaçının.
Zorlu görevleri,haftaya yayarak yapın.
Sigarayı bırakın.
Kronik yorgunluktan kurtulmak için,öncelikle bir uzmana baş vurmalısınız.Uzmanın önereceği şekilde hayatınızı devam ettirebilirsiniz.Kısa zamanda Kronik Yorgunluk Sendromundan kurtulabilirsiniz.Eğer şikayetleriniz geçmiyor ise,bu belirtilerin altında ciddi bir hastalık yatıyor olabilir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!