Koroner Bypass Nedir?

 Koroner Bypass Nedir?

KORONER NEDİR ?

Kalbimiz kaslardan oluşur. Kalbimizi oluşturan kasların düzgün ve verimli çalışabilmesi için kan taşıyan damarlara koroner adı verilir. Çapları milimetrik olan bu damarların, boyutlarının aksine hayatımız açısından oldukça önemli görevleri var. Bu damarlar yaşamamız için en önemli damarlar arasında.

KORONER BYPASS NEDİR ?

Koroner bypass ameliyatı, yaşamımız için hayati önem taşıyan koroner damarlarda oluşan tıkanıklığa bağlı olarak gerçekleştirilen bir ameliyattır. Bu ameliyatta işlevini yerine getiremeyen koroner damar yerine, vücudun diğer bölgelerinden alınan bir damar kullanılır ve kanın gerekli yerlere ulaştırılması sağlanır. Bu ameliyata köprüleme, köprü kurma ameliyatı adı da verilebilir. Bu yolla tıkanık olan damarın ulaşamadığı yerlere yeni damar köprüleriyle ulaşım sağlanır ve kan gerekli bölgelere tam olarak ulaştırılır.

Koroner Bypass ameliyatlarında hastanın durumu doktor tarafından doğru değerlendirilmelidir. Gelişen teknolojiyle birlikte ülkemizde cerrahi ölüm vakaları %1 oranına kadar düşmüştür. Bu sebeple doktor hastanın risk faktörlerini doğru değerlendirmeli, oluşabilecek komplikasyonları öngörerek tedbirler alarak ameliyatın başarılı sonuçlanmasını sağlanmalıdır.

Koroner Bypass ameliyatı açık kalp ameliyatıdır. Bu sebeple ameliyat esnasında kalp özel yöntemlerle durdurulur. Bu süreçte başka beyin olmak üzere tüm gerekli organlar kalp-akciğer makinesine bağlanır. Gerekli bölgelere bu makine aracılığıyla kalp pompalanır.

Fakat günümüzde mümkün olduğu müddetçe kullanılan yöntem kalp çalışırken uygulanan bypass ameliyatlarıdır. Bu tür ameliyatlarla hastanın kalbi durdurulmadan işlem gerçekleştirildiği için ameliyat sonrasında yaşanacak birçok olumsuzluğun ve sorunun da önüne geçilmiş olur.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!