Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?

 Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?

Kış ayı bir çoğumuz açısından fazla kilolar ve yağlanma ile süren ve son bulan bir mevsim. Özellikle diyabet, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi hastalıklarla mücadele ediyorsak yalnızca nasıl göründüğümüz değil, sağlığımız da bu açıdan epey önem taşıyor.

Ancak kış ayı boyunca hem sağlığımızı hem de ideal kilomuzu korumamıza yardım edecek bir çok alternatif yemek, tatlı ve içecek çeşitleri var. Bu yazımızda hem bu alternatiflerin özetle tarifini verip hem de lezzetten asla ödün vermeden sağlıklı beslenilebileceğini göreceğiz.

Sağlıklı beslenmek toplumumuzca genelde yanlış anlaşılır. Yalnızca lahana yemek veya kendini gün boyu aç bırakmak kilo vermemize yardımcı olamayacağı gibi sağlığımızda ve sinir sistemimizde geri dönülemez ciddi hasarlar bırakır. Örneğin yalnızca et odaklı beslenmek en az fast foud kadar sağlığımızı tehdit eder. Sevmediğimiz ya da tüketmek istemediğimiz besinlerin yerini mutlaka başka bir besinlerle doldurmak zorundayız. Eğer, bir vejetaryen isek, et yerine ceviz, kavrulmamış badem, fıstık ve yeşil mercimek tüketmek zorundayız. Eğer bakliyat yemeklerini tüketmiyorsak kuru yemiş tüketmek zorundayız vs.

Kış ayının en popüler meyve ve sebzelerini, evimizin vazgeçilmez müdavimcileri arasına koymakla işe başlayabiliriz. Üstelik kış ayı boyunca düzenli olarak mevsim sebze ve meyveleri tüketmemiz halinde vücut ısımızı koruyabilir, kansızlık vb. hastalıklarımız varsa onlarla mücadele edebiliriz.

Havuç, balkabağı, pırasa, karnabahar, ıspanak, yerelması, kereviz, brokoli, kara lahana, brüksel lahanası, ıspanak, elma, kivi, kestane, portakal, mandalina, greyfurt, kereviz, ,pancar, kara turp, kırmızı turp, ve brokoli kış için oldukça zengin bir beslenme listesidir.

Yapacağınız balkabağı çorbasını havuç ile zenginleştirebilir, ıspanağı bulgur ya da pirinç ile pişirip daha lezzetli hale getirebilir, karnabaharı doğrayıp fırın tepsisinde üstüne rendelenmiş kaşar serperek lezzetini arttırabilirsiniz.

Üstelik balkabağı ile tatlılar yapmak ya da yulaf ezmesi ile bir kış meyvesi olan muzu karıştırıp yoğurarak dilediğiniz bir kuruyemiş ile süsleyip sağlıklı ve düşük kalorili kurabiyelerinizi yapabilirsiniz.

Ara öğünlerde hurma, kestane veya elma atıştırmak açlığınızı kontrol altına almanızı sağlar. Böylelikle hem yaratıcı ve lezzetli tariflerle damak zevkinizden ödün vermeyip hem de ideal ve istediğiniz kiloda kalmanız mümkündür. Kış ayını sağlığınız ve görünümüüz için bir fırsat haline getirmek sizlerin elinde. Yeter ki, daha az kaçamak yapıp daha sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyelim ve sağlıklı şeyler yiyerek mutlu olmayı öğrenelim.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!