Kış Aylarında Hastalıklardan Nasıl Korunabiliriz?
Kış ayları eşittir hastalık ayları diyebiliriz.Çünkü kış aylarında başta çocuklar olmak üzere herkes çok kolay hasta olabilir.Fakat bazı doğal yöntemlerle bu hastalıkların önüne geçebilirsiniz.
Kış Aylarında Hastalıklardan Nasıl Korunabiliriz?
Okulların da açılması ile birlikte,nezle,grip gibi enfeksiyon hastalıkları,kalabalık ortamlarda hızla yayılmaya başlar.Peki bu hastalıklardan kendimizi ve ailemizi nasıl koruyabiliriz?
Sonbahar ayında hava düzensizlikleri,kışın sert hava ile yerini hastalıklara bırakır.Sadece hava da ki değişim,hasta olmamıza neden değildir.Hava kirliliği,sıkışık ve kalabalık ortamlar,okulların açılması ile birlikte grip ve nezle gibi enfeksiyon hastalıklarının hızla yayılması ile birlikte,bizde bir an kendimizi hasta olarak bulabiliriz.
Sonbahar hastalıkları denildiğinde insanın aklına sosyal ve iklimsel,bunun yanı sıra fiziksel değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır ve kalabalık ortamlarda hızla yayılmaktadır.Sonbahar hastalıkları denilince akla grip ve nezle gelir.Fakat depresyonu da göz ardı etmemelisiniz.Havaların birden soğuması,başta çocuklar olmak üzere,yaşlılar ve bazı alerjik hastalıkları olan kişilerin yanı sıra,kalp,diyabetik hastalıklara sahip olan kişilerde risk grubundadır.Güneş ışınlarının giderek azalması,havaların soğuması ve rüzgar ile birlikte,alerjik ve enfeksiyon hastalıklarının ortaya çıkması an meselesidir.Ağız içi ve burun mukozasının kuruması,koruyucu özelliği yitirmesi sebebi ile,mikroplar vücuda kolayca girmeye başlar.
Isı Değişimi Vücudu Strese Sokar
İnsan vücudunun yeni ortamlara ve ısı değişimlerine uyum sağlaması yaklaşık olarak 4 haftayı bulabilir.Bu süre sadece yumuşak mevsim geçişlerinde mümkün olur.Havaların birden ısınıp soğuması ile ortaya çıkan kısa süreli ısı değişimleri,vücudun adaptasyonunu zorlaştırır.Bu süreç,vücudun savunma sisteminin yavaş yavaş zayıflamasına neden olur ve strese girer.Bağışıklık sistemi tamamen zayıflamışken,enfeksiyon hastalıklarının bulaşma ihtimali yüksektir.Bu dönemlerde yani kış ve sonbahar da nezle ve grip gibi hastalıkların oluşmasına neden olur.
Sonbahar Hastalıkları
Nezle:Nezle bir üst solunum yolu hastalığıdır.Nezleye bir çok virüs sebep olur.Nezle aynı zamanda bir soğuk algınlığı ismi ile de anılır ve bulaşıcı bir hastalıktır.Hapşırma,burun akıntısı,burun tıkanıklığı gibi belirtiler ile kendini gösterir.En çok çocuklarda görülür.Tedavi edilmez orta kulak iltihabına kadar gider.Nezlenin tedavisi oldukça basittir.Burun açıcı ilaçlar,damla ve şurup ile tedavi mümkündür.
Gribal Enfeksiyonlar:Nezleden farklı olarak,vücut kırgınlığı,yüksek ateş gibi belirtiler ile kendini gösterir.Gribal enfeksiyona yakalanan hastaların bağışıklık sistemi çöker ve ikincil enfeksiyonlar ile tehlikeli sonuçlara yol açabilir.Her yıl grip aşısı ile korunabilirsiniz.
Sinüzit:Burun etrafındaki sinüs denilen boşlukların iltihaplanması sebebi ile oluşur.Burun tıkanıklığı,baş ağrısı,ağız kokusu ve geniz akıntısı gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Farenjit:Boğaz da oluşan iltihaptır.Boğazda yanma,ağrı ve kızarıklık oluşur.Halsizlik,ateş,boyundaki lenf bezlerinde büyüme ve yutkunmada güçlük oluşur.
Bronşit:Bir bronş iltihabıdır.Soğuk algınlığı ile birlikte ortaya çıkar.Öksürük ve balgam çıkarma ile hastalığın seyri devam eder.
Astım:Astım hastalığı her yaşta görülebilir.Astım krizleri halinde gelen öksürük,nefes darlığı ve hırıltı ile karakterizedir.Astım krizlerinin nedeni,virüsler ve alerjenlerdir.
Zatürre:Zatürre akciğer dokusunun iltihabıdır.Titreme,öksürük,yüksek ateş gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Bunun yanı sıra;
Otit
Tonsilit
Larenjit
Trakeit
Yukarıda belirttiğimiz hastalıklardan bazıları,2-3 günde hafifler ve gerileyebilir.En çok bakterilerle olan farenjit,tonsilit,orta kulak iltihabı ve sinüzit gibi enfeksiyonlarda,antibiyotik gerekebilir.Bu sebeple bir doktora başvurmak gerekir.
Hastalıklardan Korunmak için Vücut Direnci Arttırılmalı
Sonbahar ve Kış Aylarında Artan Hastalıklardan Korumak için
Vitamin destekleri kullanılmalı,
Hava şartlarına uygun kıyafet giyinmeli,
Düzenli uyku uyumalı,
İyi ve sağlıklı beslenmeli,
Spor yapmalı,
Enfeksiyonu olan kişilerden uzak durulmalı,gerekirse maske kullanılmalı,
Kalabalık bölgelerden uzak durulmalı,
Sık sık elleri yıkamalı,
Kağıt mendil kullanılmalı,
Grip aşısı olmalı.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!