Kemik Sağlığı
Vücudumuzun iskelet sistemi, kemiklerden meydana gelir. Vücut ağırlığını taşımada ve fiziksel aktiviteler de ayakta durmamızı sağlayan iskelet sistemi doğduktan sonraki süreçte gelişime başlar ve yaklaşık 16-17 yaşlarına kadar (kişiye göre değişiklik gösterebilir) gelişimine devam eder. Bu gelişim sırasında aldığımız besinler, boy uzaması, kemik gelişimi, sağlıklı bir iskelet sistemi açısından önemlidir.
Sağlıklı kemik yapısına sahip olmak için çocukluktan itibaren beslenmemize dikkat etmeliyiz ve daha sonrası için beslenmemizle ilgili bazı kuralları hayatımıza sokmalıyız. Her şey de olduğu gibi spor çok önemli bir unsur olmalı hayatımızda. Hayatımıza yön vermeli ve sağlıklı bir yaşam için iyi beslenmeliyiz.
Kemik sağlığı açısından önemli olan bazı noktalar;
-Düzenli yürüyüş, haftanın en az 3 günü düzenli yürüyüş yapmak, kemik sağlığı açısından önemlidir. ’İşleyen demir pas tutmaz’ Ata sözünden yola çıkarak, kemiklerin oluşturduğu iskelet sistemini korumak ve zinde tutmak önemlidir. İnsan ömrünün ortalama olarak 60 70 olduğu düşünülürse bu sistemi alışır halde korumak ve sağlığını korumak insanın kendi elindedir.
-Fazla kilolar, her konuda sorun olma potansiyeline sahip olan aşırı kilolar, iskelet sistemine binen yükün artması sebebiyle son derece zararlı olabilmektedir. Bu yüzden metabolik bir rahatsızlığınız yoksa kilolarınıza dikkat etmek ve iskelet sistemine binen yükü azaltmak için besinlere dikkat etmeniz gerekmektedir.
-Ayak sağlığı, iskelet sisteminin ayakta durmasını sağlayan ve en ihmal edilen bölge ayaklardır. Ayak sağlığı tüm ağırlığı taşımasından dolayı bu konuda en önemli bölgedir. Rahat ayakkabılar giymek, herhangi bir rahatsızlıkta doktora başvurmak bu konuda alınabilecek ilk önlemler arasındadır. Moda olan ayakkabılar yerine konforlu ve ayaklarınızı rahatsız etmeyecek ayakkabılar tercih etmeniz size hem kısa hem uzun vadede son derece faydalı olacaktır.
-D ve C vitamini, kemiklerin yapısı için en önemli vitaminler arasındadır. Güneş ışınlarından alınabilecek bu vitaminler kemiklerin gelişmesi ve sağlıklı kalması için önemlidir. Günlük olarak 15 dakika güneş ışınlarından faydalanmak bu konuda yeterli olacaktır. Özellikle D vitamini eksikliği kemiklerin yapısının bozulmasına davetiye çıkarmaktadır.
-Yoğurt ve peynir, yeterince tüketilmesi gereken besinlerden birisidir. Çocukluktan itibaren tüketilmesi gereken yoğurt ve peynir kemiklerin istediği kalsiyum miktarını karşılayabilmektedir. Gelişim döneminde olduğu gibi orta yaş ve sonrasında da vücudun ihtiyacı olan besinler, kas ve kemik sağlığı için çok önemlidir.
-Yeterli spor, belli bir yaşa kadar önerilen spor, hayat boyu yapılabilir fakat bunun da bir dozu olmalıdır. Gelişim dönemlerinde vücudun zinde kalması açısından önemli olan spor, 40 45 yaşından sonra azaltılmalıdır. Bu yaştan sonra yavaşlayan sisteme hızlı bir spor programı uygun olmayacak ve sakatlanmalar meydana gelecektir.
-İşlenmiş yiyeceklerden kaçınmalısınız. Kemik sağlığınız için işlenmiş yiyecekler, bunların içerisinde asitli ve şekerli içecekler, kemiklerin mineral kaybetmesine sebep olur. Pakete girmemiş ya da daha az işlenmiş yiyecekleri tüketmelisiniz. Bunlar baklagiller, meyveler, sebzeler, baharatlar, çekirdek gibi yiyecekler olabilir.
-Beslenmenizde alkali yapınız. Alkali suları içip, bununla ilgili damlalardan daha fazlasını yapın. Tükettiğimiz hayvansal besinler asit üretir. Bu besinler kalsiyum emilmesi bir yana, fazla oluşan asidi dengelemeye çalışırken, idrarla birlikte kalsiyum atılmasına sebep olur. Kemiklerin daha sağlıklı olabilmesi için, meyve, sebze, sirke, yalancı tahıllar, baharatlar gibi kendinize sağlıklı çevre edinin. Meyve ve sebzeler bol miktar da C vitamini içerir. Aynı zaman da vücudun ihtiyacı olan potasyumu da fazlasıyla barındırır. Kemik metabolizmanızı iyi yönde etkileyen bu besinleri, her daim yemek menüsü etrafında bulundurmaya özen gösterin.
-Kalsiyum bakımından zengin yiyecekler ile tam buğday ağırlıklı yiyecekleri aynı anda tüketmeyin. Buğday da kalsiyum emilimini engelleyen madde bulunmaktadır. Daha çok sülfür açısından zengin olan yiyecekleri tüketin. Sarımsak, soğan gibi yiyecekleri sık sık tüketmeye çalışın.
Kemik sağlığı açısından maddelediğimiz konulara dikkat etmeniz doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Tüm vücudun ağırlığı ve ayakta kalmamızı sağlayan bu sisteme gereken özeni göstermek önemlidir. Aksi taktirde olumsuz sonuçlar, kemik erimesi, kas ağrıları, erken yaşta kamburluk gibi hastalıklar meydana gelebilmektedir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!