Kekik Çayının Faydaları
Kekiğin sağlığımız açısından önemi oldukça büyüktür.Kekiğin bir çok türü bulunur.Yemeklere,çorbalara da enfes tat katar.
Kekik Çayının Faydaları
Kekiğin yaklaşık olarak 350 farklı türü bulunur.Bu türlerin bazıları bahçeye ekilebilir.Kekiğin tatlı bir kokusu olması ile birlikte pembe çiçekler ya da leylak renginde çiçekler açar.
Arıların da kekiğe karşı özel bir ilgisi vardır.Eğer bahçenizde kekik üretiyor iseniz arılara karşı hazırlıklı olmalısınız.Kekik nektarı arılar için cezbedicidir ve lezzetli ballar kekik nektarı ile üretilmektedir.
Kekiği mutfağımızda daha çok sebze yemeklerinin tatlandırmak için kullanırız.Bunun yanı sıra et,balık,çorba ile de yemeklerinizi tatlandırabilirsiniz.
Kekik Nasıl Seçilir ve Saklanır?
Taze kekiğin yapraklarında koyu renkli noktalar olmamalıdır.
Kekiğin rengi sarıya çalmaz.
Kekiğin yaprakları canlı yeşil renkte ve taze görünümdedir.
Bir çok kekik türü vardır.Bazısının görünümü grimsi yeşil renktedir.
Kekiği saklarken,taze yaprakları,az nemli bir havluya sarın ve buzdolabında bekletin.Kurumuş kekiği ise karanlık,kuru ve serin bir ortamda,cam kavanozun içerisinde 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Kekiğin ve Kekik Çayının Faydaları
Öksürüğü azaltır
Hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olur
Vücudumuz için gerekli mineralleri içerir
Antioksidan etkisi vardır
Boğaz ağrılarına iyi gelir
Diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılır
Ağız içi yaralarına iyi gelir
Antiseptik özelliği vardır
Gargara suyu olarak kullanabilirsiniz
Soğuk algınlığına,gribe iyi gelir
Gazı ve şişkinliği giderir
Kendinizi iyi hissetmenizi sağlar ve stresi azaltır
Baş ağrısını giderir
Romatizma ağrılarını hafifletir
Kekik Çayı Nasıl Hazırlanır?
Kekik ve kekik çayının sağlığımız açısından büyük önemi vardır.Yemeklerde,çorbalarda ve çay olarak tüketebilirsiniz.
Kekik Çayının Hazırlanışı
Kekik çayını içeceğiniz kadar demliğe su alın ve suyu kaynatın.
Kaynayan suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar kurutulmuş kekik atın.
Demliği bir yere alın ve kapağını kapatın.
Yaklaşık 15 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
Kekik yapraklarının suyun içerisine inmesini istiyorsanız,metal çay poşeti tellerinden alıp kullanabilirsiniz.
Kekiğin besin değerini kaybetmemesini istiyorsanız,su kaynarken kekiği suya atmayın.
Kekik Çayının Faydaları
Kekik yağı,kekik çayı,kekik suyunun sadece yemeklerde baharat olarak kullanılmasının dışında,pek çok sağlık sorunlarına iyi gelir.Mesela;ılımış kekik çayı paketlerini atmayın.Gözlerinizin üzerine koyun,gözlerde oluşan kırmızılığa ve yorgunluğa iyi gelir.
Bunun yanı sıra kekik yağı,açık yara tedavilerinde antiseptik olarak kullanılmaktadır.Ağız içerisinde oluşan enfeksiyon tedavilerinde kullanılır.Oldukça etkilidir.Ağız içi yaralarında,kekik suyu ile gargara yapabilirsiniz.Başta mantar gibi cilt hastalıklarına karşı,harici olarak kullanılır.
1 yemek kaşığı kurumuş kekik yaprağı (2 gram) günde almanız gereken K vitamininin %54’ünü,manganezin %10’unu ve kalsiyumun %5’ini tek başına karşılayabilir.Ayrıca kekikte B6 vitaminleri,çinko,fosfor,bakır ve E vitamini bulundurur.
Kuru ve Taze Kekik Çayı Nasıl Hazırlanır?
Taze Kekik ile Kekik Çayı:Kekik dallı ise,dallarını ayıralım.Daha sonra kekiğin yapraklarını ince ince doğrayalım.Suyu kaynatalım.Kaynattığımız sudan 2 su bardağı kadar kekiğimizin üzerine dökelim ve ağız tadınıza göre 5 ile 15 dakika arasında demlenmesini bekleyin.Bu süreden daha uzun süre demlemek,çayın tadını güçlendirir.
Kuru Kekik ile Kekik Çayı:Taze kekiğin demlenmesinden tek farkı,demlenme süresinin 10 ile 15 dakika olmasıdır.
Kekik Çayının Yan Etkileri
Kekiğin bir çok türü bulunur.Yemeklerde,çorbalarda ve bir çok alanda kullanılan kekik,vücudumuz için gereklidir.Kekik yağı dışında kullanıla kekik türünün bir yan etkisi olmadığı gözlenmiştir.
Emzirme ve gebelik dönemlerinde yan etkisi ile ilgili bilimsel bir araştırma yoktur.Gebelik ve emzirme dönemlerinde risk almak istemiyorsanız,doktorunuza başvurarak,tüketin.
Kekik yağı dahili olarak kullanılmamalıdır.Kekik yağının dahili olarak kullanımı kusma,baş dönmesi,mide bulantısı gibi sorunlara neden olur.Kekik yağı aynı zamanda tiroit bezlerinin normal çalışma düzenini bozduğuna dair çalışmalar bulunur.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!