Kaygı Bozukluğu Nedir?
Bir çok insan bu sorunu kendi bünyesinde yaşıyor olabilir.Hatta bunun bir rahatsızlık olup olmadığına dair de bir fikri yoktur.Aslında çok da rahatsız eden bir durumdur.Kaygı bozukluğu ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.
Kaygı Bozukluğu Nedir?
Hasta genelikle,hastalığı ile alakalı şikayetlerini dolu dolu,telaşlı ve hızlıca anlatmak ister.Özellikle panik bozukluklarda-kontrolünü kaybederek kendisine ve çevresine zarar vermekten korkar,şiddetli ölüm korkuları görülür ve aklını yitirebilir.Çoğu zaman panik nöbetleri geçirir ve bu nöbetlerin tekrarlayacağı korkusu daima zihnini meşgul eder.Kaygı bozukluğunda,kişi hissettiği korku uyaranı karşısında hissettiği korku ile hemen hemen aynı olduğunu söyler.Hasta korktuğu şeyin,başına gerçekten geleceğine inanır.Uzman Psikolog Naciye Tokaç:’bir danışmanım metroya binmekten korkuyordu,metroda nefessiz kalıp,ölebileceğini düşünüyor ve korkuyordu.Bu sebepten metroya binmekten kaçınıyordu.Bir başka danışmanım ise hastalığının ilerleyeceğini ve şizofreniye dönüşeceğini,sonunda ise birilerine zarar vereceğinden korkuyordu’diye konuştu.
Kaygı Bozukluğunu Anlamak
Stresli durumla ya da baskı bir durumla karşılaşıldığı zaman endişe duyma,korkmak,gergin hissetmek normaldir.Kaygının amacı,vücuda verilen bir yanıttır.Sağlıklı kaygı bizim dikkatimizi odaklamayı ve uyanık kalmamızı kolaylaştırır.Fakat yaşamınızı etkilemeye başladıysa,kaygı sınırlarını aştığınızı ve kaygı bozukluğunun sınrılarına girdiğinizi işaret ediyorsa,bu durum hastalık evresine girmiştir.
Aşağıda yazan durumları yaşıyorsanız,kaygı bozukluğu olabilir:
Sürekli gergin,kaygılı mısınız?
Kaygı duyduğunuz zaman,aile sorumluluklarınızı ve okulunuzu engelliyor mu?
Bazen yapamadığınız işlerden dolayı başınıza kötü bir şey gelmesinden korkuyor musunuz?
Sizi çok sinirlendiren korkularınız var ve bunlardan kurtulamıyor musunuz?
Her yerde tehlike de olduğunuzu mu düşünüyorsunuz?
Ani panik ataklar ve kalp çarpıntıları yaşıyor musunuz?
Kaygı Bozukluğunun Duygusal Belirtileri
Temel olarak kaygı ve korkunun yanı sıra bazı duygusal belirtiler de beraberinde gelir.Bu belirtiler:
Felakete odaklanma
En kötü olasılığı düşünme
Tedirginlik ve endişe duygusu
Asabiyet
Gergin ve her an tetikte hissetme
Tehlike işaretlerini gözleme
Huzursuzluk
Kaygı Bozukluğunun (Anksiyete) Fiziksel Belirtileri:
Kaygı aslında bir histen çok daha fazla şeydir.Hasta,kaygı bozukluğu(anksiyete) teşhisi konulana kadar doktor doktor gezer.Bu belirtiler;
Terleme
Sersemlik
Sık sık idrara çıkma
Kalp çarpıntısı
Nefes almada güçlük
Halsizlik
Uykusuzluk
Titreme
Kaygı Bozukluğunun Tedavisi
Kaygı bozukluğu tedavisinde davranışçı-bilişsel terapi ve ilaç tedavileri kullanılır.
Kaygı bozuklukları psikiyatrist,psikolog gibi ruh sağlığı uzmanlarından yardım alarak çözülmeli.
Özellikle davranışçı-bilişsel terapiler,anksiyete de oldukça etkilidir.Bu terapiler sayesinde kişi duygu ve düşüncelerini de anlayabilir ve kaygılarını yönetebilir.
Bu terapiler de maruz bırakma,nefes egzersizleri,gevşeme egzersizleri,kişilerin istenmeyen davranışları sonlandırılması,gibi kendini rahatlama yöntemleri öğretilir.
Kaygı bozukluğu atakları yaşıyor iseniz,korktuğunuz yerlerden ya da durumlardan uzak duruyorsanız,bu konuda yardım almalısınız.Bu ataklar artık tedavi edilebiliyor.Hatta 6-8 seansta bu ataklardan kurtulabilirsiniz.
Kaygı Bozukluğunda Psikoterapi
Davranışçı terapi çeşidi,etkili bir tedavi yöntemidir.Bu tedavi yöntemi,5 ile 20 hafta sürebilir.
Bilişsel-Davranışçı Terapi:Bu terapi yöntemi,davranışlara ek olarak düşüncelere odaklanır.
Farkındalığa Dayalı Terapi:Bu terapi şeklinde ise,korkularınız ile güvenli ve kontrollü ortamlarda yüzleşmenize yardımcı olur.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!