Karaciğer Yağlanmasını Ne Geçirir?

 Karaciğer Yağlanmasını Ne Geçirir?

Karaciğer Yağlanmasını Ne Geçirir?

Yoğun iş hayatı ve stres birbirinden farklı ve ilginç hastalıkları da beraberinde getirdi. Örneğin bundan 100 yıl önce karaciğer yağlanması ve karaciğer hastalıkları bu kadar yaygın değildi. Ancak iş hayatının getirdiği hareketsizlik, düzensiz beslenme, uykusuzluk ve alkol tüketimi karaciğer yağlanmasına sebep olan en önemli faktörler arasında çok şanslıyız ki tüm organlarımız arasında karaciğer en hızlı iyileşebilen ve kendini toparlayabilen bir organ bu nedenle karaciğer yağlanmasını geçirmek bu kadar zor olmayacak. Bu yazıda sizlere Karaciğer Yağlanmasını Ne Geçirir? bunlardan bahsetmek istiyoruz. Zira karaciğer yağlanmasını geçirecek bir sürü etken var. Bakalım hangileri sizi en hızlı toparlayacak?

 

Karaciğer yağlanmasını ne geçirir

Karaciğer yağlanmasını ne geçirir

Kilo Verin

Karaciğer Yağlanması genelde şişman insanlarda görüldüğü sanılsa da aslında bu yanlış bir inanıştır. Karaciğer yağlanmasının kilo almakla tek başına bir ilgisi yoktur. Ancak fazla kiloya bağlı olarak gelişen karaciğer yağlanmasına en etkili çözüm kilo vermektir. Emin olun ki 5 kilo verdiğiniz zaman karaciğer yağlanmanızdan eser kalmayacak. Ancak verdiğiniz kilonun hızlı olmamasına ve karbonhidratsiz bir diyetle kilo vermemeye dikkat edin. Karbonhidrat alımını 100 gr altına düşürürseniz vücut ketosis adı verilen bir evreye girer bu evrede yağlar yakılmaya başlanır. Güzel bir şey gibi gözükür ancak değil. Vücudunuza hiç karbonhidrat girmediği için hızlı bir şekilde yağlar yanmaya başlar. Yağlar yakılırken vücut enerji olarak yağ kullanacağı için kolesterol seviyeniz artacak bu da kalp ve karaciğer sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kilo verme hızınızı mevcut ağırlığınızın ay/%5 üstüne çıkarmayın.

Yürüyüş Yapın

Yürüyüş yaparken vücudunuzdaki karbonhidratlar ve yağlar yakılacağı için karaciğer üzerindeki yük de azalacaktır doğal olarak karaciğer yağlanması azalacaktır. Üstelik yürüyüş yaptığınız için kilo vermeye de başlayacaksınız tabi ki yediklerinize de dikkat etmek kaydıyla.

Alkol Tüketmeyin

Alkol tüketiminin sağlığa ne kadar zararlı olduğu her yerde yazılıp çizilir siz siz olun alkol tüketiminde aşırıya kaçmakta sakının. Karaciğer yağlanmanız geçene kadar hiç alkol içmeyin. Karaciğer yağlanmanız geçtikten sonra haftada 100 ml aşmamak kaydıyla alkol tüketimi yapabilirsiniz. Alkol molekülleri o kadar küçüktür ki mideye indirdiğiniz anda sindirim beklemeden mideyi delip geçerek ilerler ve tüm vücudunuza yayılır. Karaciğer alkolü vücuttan atmak için ciddi anlamda efor sarf edecektir. Bu efor sürekli olursa zamanla karaciğer yorulup iflas edebilir ve karaciğer hastalıklarına yakalanabilirsiniz. Alkolün vücuttan atımı karaciğer sayesinde olur ve saate ortalama 15 ml alkol hava yoluyla dışarı atılır. Karaciğerinizi yormamak için alkol tüketiminizi azaltın. Karaciğer Yağlanmasını Ne Geçirir ? listemizde alkol önemli bir yer tutmaktadır.

Şekersiz Kahve Tüketin

Kahve içmek karaciğer sağlığınızı olumlu yönden etkiler. Günde 3 fincan kahve içmek karaciğerin yükünü azaltacaktır. Yapılmış bazı araştırmalarda kahvenin içindeki kafein değil farklı bir maddenin karaciğer sağlığına fayda sağladığını tespit etmişlerdir. Ancak şeker karaciğer düşmanı olduğundan kahvenin şekerli tüketilmesi yarar değil aksine zarar verecektir.

Basit Karbonhidrat Tüketmeyin

Kompleks karbonhidratlar ile basit karbonhidratlar arasında glisemik index farkı vardır. Glisemik index’in Türkçesi, kan şekerini yükseltme hızı anlamına gelmektedir. Örneğin şeker ve alkollü içeceklerin kan şekerini yükseltme hızı 100 iken beyaz ekmekte 75 kepekli ekmekte ise 55’dir. Glisemik indexi düşük karbonhidratlı gıdalar sağlığınıza fayda sağlayacaktır. Glisemik indeksi 60’ın üzerinde olan gıdaları tüketmemeye özen gösterin.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!