Karaciğer yağlanması nedir? Karaciğer yağlanması ,karaciğer hücrelerinde yağ dokusu toplanmasıdır. Bu neden oluyor çünkü karaciğerin hücreleri yağ toplamaya başlar.Sonradan yağ hücreleri oluşur. Yağlanma alkol, ilaçlardan, yağlı yemeklerden dolayı gelişebilir vs.Tüm toksin maddeler vücuttan karaciğere gider.Karaciğer ondan yağ yapar. Ek olarak yemekle birlikte yağ vücuda gelir. Basit yağlar karaciğerde yavaş yavaş birikir bu yüzden karaciğerde yağ hücreleri oluşur. Genellikle karaciğer yağlanması olduğunda fibrozis gelişir ve karaciğer sirozu olur.
Karaciğer yağlanması etapları :
1. etapta bazı yerlerde yağ toplanır. Eğer yağ bölgeleri birkaç tane olursa o zaman diffüz karaciğer yağlanması denir.
2. etapta yağlı alanlar daha çok olur bağ dokusu hücreleri ile bağlanır.
3. derece karakterize olarak fibrozisler oluşmaya başlar.
Nedenleri
1 Lipidin metabolizması bozulması (yağ). Bu hastalıklar ikinci tip diyabet , obezite (ama normal şişmanlık değil ve anormal yüksek kanda lipid vardır). Bu durumda diyet takip etmeli, az yağlı yemekleri yemeli.
2. Toksin karaciğeri etkileri. Karaciğer organizma için filtre olarak çalışır. Ancak eğer karaciğer sürekli toksin etkisi altında olursa karaciğere zarar olmaya başlar.Örneğin alkol sürekli içenlerde bu hastalık ortaya çıkar..
3. Radyasyon bölgelerinde yaşayan kişilerde karaciğer yağlanması riski bir hayli yüksektir.
4.Yanlış beslenme. Yanlış beslenince karaciğerde yağ toplanır. Ama rejimi takip etmeyen kişilerin de sorun ortaya çıkabilir. Mesela genç kızlar yemek yemeyince karaciğer hücreleri fonksiyonlarını yapamayabilir.
5. Sindirim sistemi bozuklukları. Karaciğer sadece toksin maddeleri temizlemiyor, sindirim işlemleribi de yerine getiriyor. Sindirim sistemi bozulursa karaciğerde yağ toplanabilir.
6.Endokrin hastalıkları.
Karaciğer Yağlanması Belirtileri
En çok karaciğer yağlanması belirtileri ne zaman hastalık 3. etaba geçerse o zaman ortaya çıkar ancak geç olur.Çünkü sadece karaciğer nakli hastaya yardım edebilir.
Karaciğerin bölgesinde ağırlık hissi;
Dysbiosis;
Gözler kötü görmeye başlar;
Cilt mat olur;
Bulantı, kusma.
İlk etapta hasta hiç belirti görmez.
Şüphe varsa bu problemle ilgili hemen doktora gitmeli. Doktor tanı koyar ve tedaviye geçilir
-ULTRASON
-Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans terapi.
-Karaciğer biyopsisi ,karaciğerden doku alınır.
Sık sık karaciğerin yağlanmasını ULTRASON gösterir. Karaciğer büyük olursa bu da kötü belirtidir.
Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir
Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir ? İyileşmek için hasta yaşam tarzını değiştirmeli. Yağlı yemeklerden uzak durmalı. Zor olsa bile de diyeti takip etmeli. Diyet daha çok etkili olur ne zaman hastalık ilk etaplarda ilerlerken. Diyet yapıldığında yağ karaciğerden gider.
Yemek yaparken gıdaları haşlamalı ya da buharda pişirmeli..
Karaciğer yağlanmasına iyi gelmeyen yiyecekler:
Yağlı et suları,
Yağlı et ve balık,
Taze soğan ve sarımsak,
Fasulye,
Domates,
Mantar,
Turp,
Konserve,
Turşu gıdalar,
Yağlı lor peynir ve ekşi krema.
Kakao ve kahve yerine şekersiz çay içmeli. Soğuk ve gazlı içecekler içmemeli. Haşlanmış ve buharda pişmiş taze sebzeler; vejetaryen çorbalar, pancar çorbası (etsiz), sütlü çorbalar, yağsız ve acısız peynirler, haşlanmış yumurta (1 tane gündüz), omlet, buharda pişmiş yulaf, karabuğday, irmik ve pirinç lapası, yağsız veya az yağlı lor peyniri, kefir, yağsız yoğurt yemeli.Unutmayın diyet iyileşmek için çok önemlidir. Sadece ilaç kullanarak bu hastalıktan kurtulanamaz. Önemli olan aynı sırada aktif olmak, spor yapmak, fiziksel egzersizleri gerçekleştirmektir.Karaciğer yağlanmasıne ne iyi gelir sorusunun cevabı yukarıdaki gibi sağlıklı beslenme ve diyetten geçer.
Karaciğer Yağlanması Tedavisi
Karaciğer yağlanması tedavisi halk arasında diyet olarak da bilinen yöntem sayesinde çok iyi etki yapar. Karaciğer yağlanması tedavisi için şu tarifleri deneyin:
Bir çay kaşığı çam fıstığı gündüz karaciğer hücrelerini güçlendirir. Sabahları çaya nane veya melisa yaprağı ekleyin.
20 gr. nane yaprakları yarım su bardağı ile kaynatıp suya eklenir, bütün gece bu su dursun. Gün içerisinde bu içecek 3 kere içmeli.
Her gün taze yeşillik yemeli: dereotu, maydanoz, marul. Hastalığı önlemek için de bu tavsiye iyi gelir.
50 gr. kuşburnu yarım litre kaynar su ile ekleyin ve termosta 8-12 saat dursun. Gündüz 3-4 kere kuşburnu çayı içmeli..
Yeşil çayda çok antioksidanlar vardır karaciğere zararlı maddeleri dışarıya çıkartmaya yardımcı olur. Gündüz 3-4 kere yeşil çay içilirse çok yararlı olur karaciğer için. Yeşil çaya daha bir nane yaprağı ve bir dilim limon ekleyebilirsiniz.Her sabah aç karnına yarım bardak havuç suyu için. Bu hemen karaciğerden yağları temizler. Genellikle karaciğer yağlanması olunca karaciğer büyük oluyor..
Karaciğeri normal boyutuna döndürmek için limon yardımcı olur. Bunun için üç limon alın ve iyice yıkayın. Limonları blenderde öğütmek gerekir (mutlaka kabuğu ile birlikte) ve üzerine yarım litre kaynar suyu ekleyin. Bir gece bekleyin, ertesi gün yemekten sonra hepsi içilmelidir. Böyle sadece 3 gün içebilirsiniz. Sonra 3-4 gün ara alın.
Bu yiyecekler de iyi olur:
kayısı çekirdeği,
pirinç ve pirinç kepeği,
kavun,
kabak,
karpuz,
kahverengi pirinç,
bira mayası.
Mutlaka her gün 15-30 gr. kurutulmuş meyve yemeli. Onlar metabolizmayı hızlandırır ve yağda bunun için hızlı gider karaciğerden.Karaciğer yağlanması tedavisi adına hasta olmamak için doğru beslenmeli, aynı sırada spor yapmalı her gün 15-20 dakika. Az yürüyüş etkili olmuyor. Alkol az içmeli. Tıbbi ilaçları dikkatle kullanmalı, doktor tavsiyeleri takip edilmeli.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!