Kansızlık Nedir? Kansızlık Neden Olur?

 Kansızlık Nedir? Kansızlık Neden Olur?

Kansızlık Nedir? Kansızlık Neden Olur?

Anemi diye bildiğimiz kansızlık, önemli bir hastalıktır. Vücudumuzda kanı belirleyen, kırmızı kan hücrelerinin yanı alyuvarların kanda eksikliği ile kansızlık oluşur. Alyuvarların vücutta önemi büyüktür. Çünkü kemik iliklerinde oluşur ve hemoglobin proteini oluşturdukları için, vücudumuzda oksijen taşımakla görevlidir. Kansızlık denince akla ilk olarak halsizlik ve yorgunluk gelir. Bunun yanı sıra çarpıntı, üşüme, dikkat dağınıklığı, el ve ayaklarda ani ve uzun süreli üşüme, baş ağrıları, bulantı gibi temel belirtiler kansızlığın getirdiği belirtilerdir.

Eğer yukarıda yazılı belirtileri kendinizde hissetmeye başladığınızda bir doktora başvurup, kan değerleriniz de ölçüm yaptırabilirsiniz. Kansızlık kısa sürede ilaç ve güzel bir beslenme ile tedavi edilebilirken, uzun süreli bir tedavide gerektirebilir.

Kansızlık vücut için önemlidir. İleri derece de kansızlık insanın sosyal yaşantısını, özel yaşantısını etkiler. Yorgunluk ve halsizlik günlük yaşantınızda yapacağınız işlerin gerçekleşememesine sebep olur. Sürekli uyku hali, isteksizlik gibi durumlar söz konusu olduğunda kendinizi iyi hissetmemeye başlarsınız. Hatta bu durum depresyona kadar gidebilir. Kansızlık deyip geçmemelisiniz. Bir hekime başvurup, kan değerlerinizi ölçtürmelisiniz.

Kansızlığın Nedenleri?

Kansızlığın başlıca nedenleri arasında demir eksikliği, vitamin eksikliği, kronik hastalıklar, kemik iliği ve hücre sorunları gelir.

Demir Eksikliği

Kansızlığın en çok görüldüğü sebeplerin başında demir eksikliği gelir. Vücudumuzda bulunan demirin kan üretiminde etkisi büyüktür. Demir olmadan kan üretimi olmaz. Heboglobinin üretilebilmesi için vücudumuzda yeteri kadar demirin olması şarttır. Demir olmadığı takdirde kansızlığın olması kaçınılamaz.

Regl (adet) Dönemi

Kanamanın yoğun olduğu regl dönemlerinde, vücutta büyük ölçüde kansızlık meydana gelir. Bazı kadınların regl dönemleri kısa ve az olduğu gibi, bazı kadınların ise regl dönemleri oldukça uzun ve yoğun kanama ile geçer. Bu durumda kansızlığın sebebidir.

Hamilelik ve Kansızlık

Hamilelik döneminde demir eksikliği genellikle olur. Annenin yanı sıra bebeğinde yeteri miktarda demir alabilmesi için demir takviyesi gerekmektedir. Bu dönem de çoğu anne adayı bu sorunla karşılaşabilir.

Mide-Bağırsak Sisteminde Kan Kaybı 

Bağırsaklar ve mide, vücudumuzda sindirim sisteminin başlıca yöneten organlardır. Vücutta oluşan kan kaybının, demir anemisinde ki etkisi büyüktür. Bağırsak ve mide kanamalarına NSAID grubuna katılan aspirin, romatizma ağrılarını gidermek için kullanılan bazı ilaçlar sebep olabilir.

Çok sık görülmemekle birlikte bağırsak ve mide kanserleri de kansızlığa neden olabilir.

Beslenme

Kansızlığın bir diğer sebebi de yanlış beslenme olabilir. Sağlıklı beslenme denince, vücudumuz için gerekli vitamin, demir, protein içeren yiyecekler tüketmemiz gerekmektedir. Demir içeren besinleri sık sık tüketmelisiniz. Yoksa kansızlık kaçınılmaz olur. Vejetaryen olanlar da kansızlık sorunu sık görülebilir. Et yerine, kuru meyveler, fasulye ve yeşil yapraklı sebzeler tüketmelerinde fayda vardır.

Vitamin Eksikliği ve Kansızlık

Vitamin eksikliği de kansızlığın sebepleri olabilir. Demirin yanı sıra vücudumuza B-12 vitamini ve folik asit takviyesi yapılmalıdır. Beslenmenizde yeteri kadar vitamin alamıyorsanız demir eksikliği ile birlikte kansızlık baş gösterir. Bu durum doktor kontrolünde ilaç tedavisi ile normale döndürülebilir.

Kronik Hastalıklar ve Kansızlık

Daha çok kronik böbrek hastalarının, yani diyalize bağlı böbrek hastaların da kansızlık görülür. Böbrek hastalarına takviye olarak kan ve demir ilaçları verilir.

Bunun yanı sıra kanser hastaları, hipotroidi hastaları, AIDS hastalarında da kansızlık sık görülür.

Kemik İliği ve Hücre Sorunları

Kemik iliği hastalıkları doğuştan veya sonradan olabilir. Kemik iliklerinde üretilen kan hücreleri, artık üretilemiyor olabilir. Bu sebepten kansızlık meydana gelir.

Hızla yok olan kan hücrelerinin yenilenmesi yok olmasından daha geç bir zaman da gerçekleşebilir. Orak hücre anemisinde, kan hücrelerinin şekli bozuktur. Bu sebepten ötürü oksijeni taşıma işlevini gerçekleştiremezler. Bazı hastalarda çocukken hemen teşhis edilirken, bazı hastalarda ise zamanla meydana çıkar.

Ne zaman Doktora Gitmeliyim?

Uzun süreli yorgunluk hissi baş gösteriyorsa. Uyuyamıyor ama sürekli uyku halinde iseniz, günlük yaşantınızda çabuk yoruluyor, bunun yanı sıra baş ağrılarınız devam ediyorsa, çabuk üşüyor ve soluk bir deriye sahipseniz bir doktora başvurabilirsiniz. Bu sebepler illa da kansızlık sebebi olmayabilir, ama yine de bir kontrolden geçmenizde fayda vardır.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!