Kanserin 10 Belirtisi

 Kanserin 10 Belirtisi

Kanser hastalığında erken teşhisin önemi çok büyüktür. Erken teşhis için kanserin belirtilerinin neler olduğunu bilmek gerekir. Bu konuda yapılan araştırmalar, öldürücü kanser hastalığını yenmenin en önemli yolunun erken teşhis konularak, tedaviye erken başlanması olduğunu ortaya koymaktadır.

Özellikle kadınların, erkeklere oranla daha fazla kansere yakalandığı ve kanser belirtilerine çok dikkat etmediği gözlenmektedir. Hastalığın belirtilerinin birine veya birden fazlasına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, ilgili sağlık birimine başvurup gerekli kontrolleri yaptırmanız en güvenli yoldur. Bu yazıda yer alan kanser belirtilerinin bir veya birden fazlasına sahip olmanız, kanser olduğunuz anlamına gelmiyor. Bu konuda doktor kontrolünden geçmeden, %100 sonuç almanız imkansızdır.

1- Açıklanamayan Hızlı Kilo Kaybı

Diyet yada diğer hastalıklar haricinde açıklanamayan kilo kaybının kısa sürede gerçekleşmesi özellikle pankreas, mide, gırtlak veya akciğer kanserinde sıkça görülen bir durumdur. Yaklaşık 5 kiloya kadar bir kilo kaybı ve ani iştah kesintisi, kanser belirtilerinden biridir.

2- İnatçı Düşük Ateş

37,6 ve 38,2 dereceleri arasında ifade edilen inatçı düşük ateş, birçok enfeksiyon çeşidinden kaynaklanabildiği gibi lösemi, hodgkin lenfoma ve hodgkin olmayan lenfoma kanserlerinin ilk gösterdiği belirtiler arasındadır.

3- Artan Yorgunluk Hissi

Kan basıncının düşmesine yol açan kanser türleri başta olmak üzere aniden artan yorgunluk hissi, gün içerisinde 3-5 saat uyumadan duramamak gibi belirtiler de kanserin habercisi olabilmektedir. Yorgunluk hissinin bir diğer habercisi ise kansızlık, uyku düzensizliği, kalp problemleri ve şeker, fibromyalji ve iltihaplı eklem hastalıklarıdır.

4- İyileşmeyen Cilt Yaraları

Deride değişiklik yada geçmeyen cilt yaralarının artması, deri kanserinin belirtilerindendir. Asimetrik , farklı renklerde ve büyük deri lekelerinin görülmesi deri kanserinin bir türü olan melanomanın etkisi olabilir.

5- Yutkunma ve Ses Kısıklığı Problemi

Grip veya soğuk algınlığı gibi hastalıklarda sıkça görülen yutkunma sorunu ve kronik ses kısıklığı problemi eğer dudakta iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanamalar, ağızda ağrı ve uyuşma, sık görülen boğaz iltihabı gibi belirtilerle birleşirse ağız kanserinin habercisi olabilir.

6- Ağızdaki Pamukçuk Şeklindeki Yaralar

Tıp dilinde lökoplazi olarak adlandırılan bu beyaz lekeler, genellikle yanağın iç tarafında, dilin yan veya alt kısmında görülmektedir. Pamukçuğun giderilmesine rağmen ortadan kalkmayan yaralar, ağız kanserinin belirtilerinden biridir.

7- İdrardan Gelen Kan

İdrar yolu enfeksiyonlarında sıkça görülen kanlı idrar, birçok hasta tarafından dikkate alınmasa da mesane kanserinin belirtilerinden biridir. Dışkıda kan görülmesi de farklı hastalıklara bağlı olarak oluşsa da aynı zamanda kolon kanserinin belirtilerinden biridir. Mesane kanserinde genellikle hastaların bir ürolog tarafından kontrol edilmesi, çok geç yapılmaktadır. Bu yüzden çoğu zaman tedavi edilemeyecek kadar geç kalınmaktadır.

8- Açıklanamayan Ağrı

Tedavilere rağmen iyileşmeyen baş ağrısı; beyin tümörünün habercisi olabilir. Sırttaki ağrılar; kolon yada yumurtalık kanserinin belirtilerinden olabilir. Sebebi açıklanamayan veya tedavilere yanıt vermeyen her ağrı, kanserin en yaygın belirtilerindendir. Bu durumda en kısa sürede hastaneye başvurmanızda fayda var.

9- Deri Sertleşmesi ve Şişkinliklerin Çıkması

Özellikle göğüs ve testis kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün belirtisi, ani deri sertleşmesi veya vücutta şişkinliklerin oluşmaya başlamasıdır.

10- Açıklanamayan Vücut Değişimleri

Yukarıda sayılan maddeler dışında vücutta aniden sürekli olarak görülmeye başlanan ve sıkıntı yaşamanıza neden olan her türlü belirtide doktorunuza danışmanızı öneriyoruz. Uzmanlar, ”vücudunuzda yolunda gitmeyen bir şeyler” olduğunu sezdiğiniz anda kontrole gitmenin, en sağlıklı yol olduğunu belirtiyorlar. Kanser gibi ölümcül hastalıklarda, en önemli adımın erken teşhis olduğunu unutmayalım.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!