Kanal Tedavisi
İnsan sindirimi ağız da başlar ve tüm vücudu etkiler. Bütün bir vücut sağlığı için ağız sağlığı önemlidir. Ağız sağlığının büyük bölümünü dişler oluşturmaktadır. Diş sağlığınıza çok dikkat etmelisiniz. Yoksa dişleriniz çürüyebilir, hatta bu yüzden kanal tedavisi gerekebilir.
Kanal Tedavisi Nedir?
Diş ve ağız sağlığının en önemli parçası, doğal dişlerin ağızda olabildiğince uzun süre kalmasını sağlamaktır. Dişlerin çürümesi durumunda onu çekmek yerine tedavi yoluna gidilir. Bu yöntemlerden biri de kanal tedavisidir.
Dişe uygulanan kanal tedavisi, kendi kendini tedavi edemeyen, hasarlı dişe uygulanır. Dişin bu kadar hasar görmesi, genel olarak çürük ve kırık dişler de oluşan bakteriler neden olmaktadır.
Kanal Tedavisinde Hangi Aşamalar Oluşur?
Hasarlı dişe kanal tedavisine başlamadan önce, hastanın ağrı ve acı çekmesini önlemek için ağız içine ve dişe anestezi yapılması gerekir. Daha sonra diş hekimi, diş çürüğünü dikkatlice temizlemeye başlar ve dişin özüne ulaşır. Burada bulunan yumuşak doku ve hasta doku dişten ayrılır. Sonrasında dişte bulunan doku artıkları ve sinirlerin tamamı temizlenir.
Diş geçici dolgu ile kapatılır ve tamamen iyileşmesi beklenir. Bir sonra ki seansa kadar geçici olarak yapılan dolgu dişte kalır. İltihap üremesi durunca veya dişteki iltihaplar iyileşince, diş kanallarının içine özel bir diş dolgu malzemesi ile diş kökünden ucuna kadar doldurulur. Dişe kalıcı olarak uygulanan bu dolgu sağlam olması için porselen dolgu veya kuron kaplama ile yapılmalıdır.
Kanal Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Kalıcı veya geçici olarak yapılan kanal tedavisinde, bir hafta ile 10 gün arası ağrı ve acı hissedilebilir. Hafif ağrı kesiciler ile bu ağrı ve sızlar kesilebilir. Bu ağrı ve sızıların sebebi diş özüne temizleme sırasında yapılan baskılara verdiği tepkilerdir.
Dişe yapılan kanal tedavisi sırasında uygulanan anestezi tüm dişlere ve ağız içerisine yapıldığından uyuşma meydana gelir. Bu uyuşmanın tamamen geçmesini beklemekte fayda var. Anestezi geçmeden bir şeyler yenilip içilirse ağız içerisinde yaraların oluşmasına sebep olabilir. Bu yüzden anestezinin tamamen etkisinin geçmesini bekleyin.
Kanal bazen tek bir seansla son bulmaz, bir kaç seans sürebilir. Bu gibi durumlarda kalıcı dolgu olana kadar geçici dolgu ile idare edilir. Geçici dolgular kalıcı dolguya göre daha dayanıksızdır. Bu yüzden sert yiyeceklerden uzak durmalısınız.
Kanal tedavisi yapılırken bazı seanslar sonrasında iltihaplanmalar oluşabilir. Bu oluşan komlikasyonlar normal sayılmakla birlikte, eğer şişlik artar ve uzun sürerse mutlaka doktora gidilmelidir.
Dişte bulunan sinirler alındığı yüzünden dişte oluşan esneklik azalır. Esnekliğin azalmasıyla birlikte dişler çabuk kırılabilir. Bu sebepten sert yiyeceklerden olabildiğince uzak durmalısınız.
Dişe Kanal Tedavisi Uygulanmaz ise Sonuç Ne Olur?
Kanal tedavisi kendi kendini tedavi edemeyen diş için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Eğer kanal tedavisi uygulanmaz ise dişte oluşan enfeksiyon, diş köküne kadar ulaşabilir. Daha sonra bu iltihap çene kemiğine kadar ulaşır. Bu gibi durumlarda çok geç kalmadan dişin kurtarılması yoluna gidilmelidir.
Kanal Tedavisi Uygulanan Dişin Ömrü Ne Kadardır?
Diş ve ağız sağlığı dikkat eder ve dişin tekrardan çürümesini engellerseniz, kanal tedavisi yapılan diş ömür boyu çekilmeden ağızda kalabilir. Diş sağlığınız için düzenli olarak doktor kontrolüne gitmelisiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!