Kalp Kapak Hastalığı Nedir?

 Kalp Kapak Hastalığı Nedir?

Kalbimizde dört adet kapak bulunmaktadır. Bu dört görevi tek yönlü kan akımına izin vermeleri. Yani bu kapaklar sayesinde dolaşan kan akımı rahat ve doğru yere yönlendirilebiliyor. Bu kapaklardan bir veya birkaçının zarar görmesi, işlevini tam olarak yerine getirememesi kalp kapak hastalıkları olarak adlandırılır.

Kalp Kapağı Darlığı Nedir?

Kalp kapağı darlığı, kapağın işlevini tam olarak yerine getirememesi, yani tam olarak açılamamasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Buna bağlı olarak da kan akımı tıkanır ve ciddi problemlere sebebiyet verebilir.

Kalp Kapağı Yetersizliği Nedir?

Kalp kapağının, kan akımı gerçekleştikten sonra tam olarak kapanması gerekir. Eğer bu kapak tam olarak kapanmazsa bir miktar kan geriye doğru geldiği odacığa geri sızar. Bu duruma kapak yetersizliği adı verilir. Kapaktaki bu problem darlığa ve yetersizliğe sebep olabilmektedir.

Bu yetersizliklerin ortaya çıkmasıyla birlikte kalbe binen iş yükü artar. Kapağın kan akımını engellemesi, kalbin çok daha güçlü şekilde kan pompalamasıyla aşılabilecek bir problem olduğundan, kalp daha güçlü kan pompalamaya çalışır. Bu da kalbe binen yükü arttıracağından kalbinizde başka problemlere de sebebiyet verebilecek bir rahatsızlıktır. Bu sebeple tedavi edilmesi hayati bir önem taşımaktadır.

Kalp Kapak Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Kalp kapak rahatsızlıklarının belirtileri, her kapak türüne göre farklılık gösterir. Başlangıç seviyede kapak yetersizliği yaşayan bir hasta yıllar boyunca hiçbir şey hissetmeden ve hiçbir rahatsızlık duymadan yaşayabilir. Fakat rahatsızlığı ilerledikçe kalbine binen yük her geçen gün artacağından şikayetler baş göstermeye başlar. Kişide bu rahatsızlık yorgunluk, tıkanma veya çarpıntı gibi belirtilerle kendisini gösterebilir. Bunun yanı sıra göğüs bölgesine yaygın şekilde ağrı ortaya çıkabilir.

Bu ağrı iğne batması şeklinde ortaya çıkabileceği gibi sancılı şekilde de kendini gösterebilir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde baş dönmesi, bayılma gibi problemler dahi yaşanabilir. Bu sebeple hastalığın başlangıç seviyesinde teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Kalbinizle ilgili ufak da olsa şikayetleriniz varsa hastaneye, doktora gitmekten çekinmeyin. Erken teşhisin sizi birçok olumsuz durumdan kurtarabileceğini unutmayın.

Kalp Kapak Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Kardiyolog hekim muayene esnasında stetoskop diye adlandırılan dinleme aletiyle sizi muayene ederken üfürüm adı verilen sesleri işiterek kapak hastalığı için tanı koyabilir. Fakat bu üfürüm adı verilen ekstra sesler sağlıklı kalplerde bile zaman zaman işitilebilmektedir. O sebeple bu üfürümün hangi anlama geldiğini, hangi tipte olduğunu anlamak için doktor daha ileri seviye muayene yöntemlerine başvurabilir. Bu yöntemlerden başlıcaları EKO ( Ekokardiyografi ), EKG ( Elektrokardiyografi ), Göğüs radyografisi, Kalp kateterlzasyonudur.

Kalp Kapağı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Kalp kapağı ameliyatları, riskli ameliyatlar grubunda yer alır. Kapak değiştirme operasyonu geçiren bireylerde 30 gün içinde hayatını kaybeden hasta sayısı %5 oranındadır. Her iki kapağı da değiştirilen bireylerde bu rakam %8’e ulaşmaktadır. Bu sebeple muayene aşamasından ameliyat aşamasına kadar alanında uzman ve saygın bir hekime kendimizi emanet etmemiz gerekir. Doktorla sağlıklı bir iletişim yürütülerek ameliyat kararı birlikte alınmalı, riskler ve olabilecek aksilikler önceden belirlenmelidir.

Bu riskli 30 günlük süreç atlatıldıktan sonra nadiren problem yaşanır. Şunun da kesinlikle bilinmesi gerekir ki hiçbir değiştirilen kapak, eskisi kadar verimli ve doğalı kadar mükemmel olamaz. Bu tür kapaklar vücutta yabancı bir cisim gibi algılanır. İltihaplanma riskleri doğal kapağa göre oldukça fazladır.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!