Kalp Ağrısı Neden Olur?
Göğüs ve kalp bölgesinde oluşan ağrılar, ilk olarak kalp krizini akla getirir. Ama her ağrı da kalp krizi diyemeyiz. Ağrıların farklı nedenleri olabilir. Yapılan araştırmalara göre, göğüs bölgesinde oluşan ağrıların %25 i kalp ile ilgili değildir. Göğüs kısmında oluşan sinir sıkışmaları, kaburga incinmeleri, yemek borusu sorunları, akciğer hastalıkları ve kas problemleri gibi rahatsızlıklar, kalp bölgesinde oluşan ama kalbe bağlı olmayan ağrılardır. Bu rahatsızlıklardan bazıları hayati olabilir, bazıları da tedavi ile geçebilir. Sorunun tam olarak ne olduğunu anlayabilmek için mutlaka bir doktor muayenesinden geçmek gerekir.
Kalp Ağrısının Nedenleri
Kalp ve göğüs kısmında yaşanan ağrılar, var olan bazı hastalıkların habercisi olabilir. Kalp rahatsızlığının dışında da ağrılarınız var olabilir. Eğer kalbiniz sık sık ağrıyorsa, altında yatan sebebi öğrenmek için mutlaka doktora gitmelisiniz. Doktorunuz sizi muayene ettiğinde, ağrım sıklıklarını ve nasıl bir ağrı hissettiğinizi soracaktır. Bıçak gibi, donuk, sürekli ya da aralıklarla gelen ağrılarınız hakkında bilgi alacaktır. Bunun yanı sıra bazı fiziksel muayeneler gerekebilir.
Kalp Ağrısına Neden Olan Bazı Hastalıklar Vardır. Bunlar Nelerdir?
Kalp Kası İltihabı
Kalp Krizi
Göğüs Zarı İltihabı
Zatürre
Kalp Zarı İltihabı
Mitral Kapak Prolapsusu
Hipertrofik Kardiyomiyopati
Kalp Hastalıkları
Kalp Krizi: Kalp ağrılarının altında yatan sebeplerden birisi de kalp krizidir. Bir damarın pıhtı ya da plak nedeniyle tıkanması ya da kalp kasına, kan taşıyan damarların tıkanması sonucunda kalp krizi meydana gelir. Kalp krizinde, göğüs kısmında beliren ağrı, aynı zamanda mideye de vurabilir. Bunun yanı sıra derin nefes ihtiyacı, patik atak, ani kaygılanma, mide bulantısı, baş dönmesi, nefes darlığı, aşırı terleme gibi etkilerde kendisini gösterir.
Kalp Kası İltihabı: Perikard iltihap denilen, kalp kası iltihabı, kalbin çevresinde bulunan zarın iltihaplanması sonucunda ağrılara neden olabilir. Bu ağrıların keskin ve uzun ağrılar olması ile dikkat çeker. Boyun ve omzun üst kısmını etkileyen kalp kası ağrısı, Kalp zarı iltihabından ileri gelir.
Hipertrofik Kardiyomiyopati: Kalp kasının olduğundan daha kalın hale gelmesi ve kalp pompasının zorlaşması durumunda kalp yetmezliği meydana gelir. Kalpte oluşan ağrıya ek olarak, nefes darlığı, baş dönmesi gibi etkiler birbirini takip eder.
Mitral Kapak Prolapsusu: Kalpte bulunan sol karıncık ve sol kulakçık arasında kalan kapakçığın, doğru çalışamaması sebebiyle kalp ağrısına neden olabilir.
Akciğer Hastalıkları
Göğüs ve akciğer kısmında oluşan ağrının, bazı akciğer hastalıklarının habercisi olabilir.
Zatürre: Zatürre sonucunda, akciğerlerde iltihaplanma meydana gelir. Göğüste ağrı, sızıya yol açar. Aynı zamanda ateş, öksürük, ürperti ve balgamlı öksürükte, zatürrenin belirtileri olabilir.
Göğüs Zarı İltihabı: Göğüs zarı (zatülcenp ve plörezi) iltihabında, öksürürken ve nefes alırken bıçak gibi batmalar, ağrılara neden olur. Bu hastalığın başlıca sebepleri, pulmoner emboli, plevra boşluğunda gaz veya hava toplanması ve viral enfeksiyonlardır.
Diğer Akciğer Hastalıkları: Pulmoner hipertansiyon ve astım gibi akciğeri kapsayan bazı rahatsızlıklarda, göğüs kısmında donuk, şiddetli, aralıklarla ve ya sürekli oluşan ağrılara neden olabilir.
Diğer Nedenler
Yemek borusunun aşırı hassas olma durumu, yemek borusu kasılmaları, asit reflü, peptik ülserler, yemek borusu çatlakları ve safra kesesi rahatsızlıkları, göğüste ağrıya, göğüste sıkışmaya sebep olabilir. Kaburga incinmesi, kas yırtılmaları, kasların aşırı kullanılması sebebi ile de göğüs ağrıları görülür.
Burada da anlaşıldığı üzere, kalp ve göğüs ağrılarının bir çok sebebi vardır. Eğer ağrılar sizin günlük yaşantınızı fazlası ile olumsuz yönde etkiliyor ise, yapmanız gereken bir doktora gitmek olacaktır. Bu ağrılar, profesyonel tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir. Eğer kalp ağrısı yaşıyorsanız, panik olmadan bir doktora gitmelisiniz ve tedaviye başlamalısınız.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!
yararlı bir yazı olmuş teşekkür ederim