Kalori Nedir? Nasıl Yakılır? Hangi Sporlar Kalori Yakar?
Sporla uğraşanlar ve kilo vermeye çalışanlardan sıklıkla duyduğumuz kalori, tüketilen yiyecek ve içeceklerde bulunan enerji miktarının bir ölçü birimine dönüştürülmesini sağlar. Bazı gıdalar yüksek kalorili iken, bazıları ise düşük kalorilidir. Vücudumuzun enerjiye ihtiyaç duyduğu düşünüldüğünde, sağlıklı gıdalardan alınacak kaloriler epey önemli hale gelecektir. Peki genel olarak kalori nedir? Ne işe yarar? Yazımızın devamında bu sorulara değineceğiz.
Kalori Nedir?
İnsan vücudundaki fonksiyonların çalışabilmesi için belirli miktarda enerjiye ihtiyaç duyulur. Eğer enerji miktarı düşük olursa vücuttaki bazı fonksiyonlardan yeteri kadar verim alınamayabilir. Nefes almaktan oturup kalkmaya kadar her bir eylemde enerji gereksinimi olacaktır. Söz konusu enerjinin ölçülmesini sağlayan birime ise kalori adı verilir. Her gıdanın kalori karşılığı bulunurken; kalorisi yüksek gıdaları tüketmek fazla kilo alımına yol açar, kalorisi düşük gıdaları tüketmek ise vücuda gerekli yakıtın aktarılamamasına neden olur. Bu nedenle vücuttaki kalori dengesini sağlamak çok önemlidir.
Günde Kaç Kalori Alınmalıdır?
Bir kişinin ortalama olarak günde alması gereken kalori miktarı 2000 kalori kadardır. Ancak bu durum kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Cinsiyet, yaş, boy, kilo, çalışma durumu, hareket durumu, egzersiz yapılıp yapılmadığı gibi unsurlara göre günlük kalori ihtiyacı tespit edilebilir.
Kalori Yakmak İçin Hangi Sporla Uğraşılmalıdır?
Fazla kilolardan kurtulabilmek için belirli düzeyde kalori yakılması gerekir. Spor ve egzersiz hareketleriyle uğraşarak kalori yakmak mümkündür. Ancak yalnızca spor yapmak yeterli olmaz. Öncelikle kalorisi düşük gıdalardan oluşan bir beslenme programı belirlenmelidir. Düşük kalorili gıdalar tüketilmeli, vücut egzersizlerini artırarak mevcut kalori harcanmalıdır.

Kalori nedir
Spor hareketlerinin büyük bir kısmının kalori yakmada fayda sağlayacağı söylenebilir. Temel egzersiz hareketleri içinde bulunan yürüyüş, en etkili kalori yakma yöntemleri arasındadır. Sabah ve akşam vakitlerinde yapılan yürüyüşün kalori yakmaya etkisi daha fazla olacaktır. 1 saat boyunca hafif tempodaki yürüyüş neticesinde yaklaşık 300 kalori yakmak mümkündür.
Kalori yakan egzersizler arasında bisiklet sürmek uzmanlarca önerilmektedir. Egzersiz bisikleti kullanarak kalori yakılabilir. Bir saatlik orta tempodaki bisiklet egzersizi ile 300-350 kalori kadar yakılabilecektir.
Fitness ile uğraşan kişilerin daha kolay kalori yaktığı görülür. Bunun nedeni fitness hareketlerinin vücudun her bölgesini çalıştırmasıdır. Özellikle kas geliştirmek için harcanan enerji sonucu ciddi oranda kalori yakılabilir.
Yüzme sporunu tercih edenler kalori yakmada daha şanslıdır. Orta tempodaki 1 saatlik yüzme eylemi sonucunda yaklaşık 500 kalori harcanmış olacaktır. Basketbol, Tekvando ve ip atlama sayesinde 1000 kalori kadar yakılabilecektir.
Evde Kalori Yakmak Mümkün Mü?
Profesyonel olmasa dahi spor hareketlerini her bireyin kendi yaşamına entegre etmesi önemlidir. Sağlıklı beslenme metotları izlenerek sporla birlikte fazla kalori alımına engel olunacaktır. Ancak herkesin spora ayıracak vakti olmayabiliyor. Yoğun iş temposunun ardından hissedilen fiziksel bitkinlik, spor ve egzersiz hareketlerinin gerçekleştirilmesini biraz zor hale getiriyor. Yine de evde kalori yakmak için bazı fırsatlar bulunuyor.
Günlük ev işlerini yaparken “ne kadar kalori yaktım acaba?” diye düşünen yoktur. Ancak yapılan her ev işinde aslında vücudumuz belirli miktarda enerji harcar. Harcanan enerjinin karşılığında kaloriler yakılır. Örneğin; ütü yaparken 35 kalori, yemek hazırlarken 40 kalori yakmış olursunuz. Perde asmak, çamaşır asmak gibi eylemlerde 60 kaloriye dayanan bir harcama söz konusu olacaktır.
- Bulaşık yıkamak: 40-50 kalori
- Süpürge yapmak: 60-70 kalori
- Yerleri silmek: 60-70 kalori
- Yatak hazırlamak veya toplamak: 60-70 kalori
- Bahçe işlerini yapmak: 90-100 kalori
- Merdiven inip çıkmak: 100-120 kalori
Yüksek Kalorili Yiyecekler
Kilo verme amacı bulunan kişiler için yüksek kalorili gıdalardan uzak durulması gerekir. Ancak bazı kişilerde kilo alma problemi bulunmaktadır. Bu nedenle kalorisi yüksek ve sağlıklı besinler tüketilmelidir. Fast food ve endüstriyel atıştırmalık gıdalarda kalori miktarı yüksektir; ancak sağlıksız beslenmeyi beraberinde getireceği için kilo almak amacıyla bu gıdalara yönelmek doğru olmayacaktır.
Kalorisi yüksek gıdalar aşağıdaki örneklerle ifade edilebilir:
- Kaşar Peyniri: 100 gramı 400 kalori
- Yumurta: 1 adeti 80 kalori
- Muz: 1 adeti 140 kalori
- Avokado: 1 adeti 320 kalori
- Dana eti: 100 gramı 240 kalori
- Fıstık Ezmesi: 100 gramı 588 kalori
- Tereyağı: 100 gramı 785 kalori
- Balık: 100 gramı 200 kalori
- Süt: 1 bardağı 120 kalori
- Badem: 100 gramı 800 kalori
- Çikolata: 100 gramı 1100 kalori
- Bal: 100 gramı 1500 kalori
Düşük Kalorili Yiyecekler
Fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin düşük kalorili gıdalar tercih ettiği bilinir. Hatta bu gıdalar birçok diyet listesinde yer almaktadır. Diyetisyenler hazırladıkları diyet listelerinde, besinlerin gram karşılığı olarak kalori miktarını da belirlerler. Eğer diyete sadık kalınırsa ve egzersiz hareketleri yapılmaya başlanırsa, kişinin sağlıklı bir şekilde zayıflaması mümkün olacaktır.
Bazı gıdaların diğerlerine göre daha düşük kalori değeri bulunur. Az kalorili yiyecekler aşağıdaki gibi ifade edilebilir:
- Salatalık: 100 gramında 15 kalori
- Marul: 100 gramında 15 kalori
- Kabak: 100 gramında 16 kalori
- Turp: 100 gramında 16 kalori
- Kereviz: 100 gramında 16 kalori
- Semizotu: 100 gramında 18 kalori
- Domates: 100 gramında 20 kalori
- Karnabahar: 100 gramında 25 kalori
- Limon: 100 gramında 26 kalori
- Mantar: 100 gramında 38 kalori
- Soğan: 100 gramında 40 kalori
- Havuç: 100 gramında 42 kalori
- Elma: 100 gramında 52 kalori
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!