Kadınlarda Hormon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir

 Kadınlarda Hormon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir

Hormonlar , kadın ve erkekler için de vücuttaki kimyasallar olarak da isimlendirilebilinir.Kadınlar ergenlik dönemlerinde hormonal olarak değişime uğrarlar.Bu değişim vesilesi ile bir takım oluşumlar gerçekleşir vücutta.Ergenlik sonrasında ileriki yaşlarda yumurtlama dönemi denilen zaman diliminde rahimde yumurta oluşur.Bu yumurta eğer sperm ile buluşmazsa yenisinin üretilmesi için adet döneminde atılır. Bu zamanlarda hormonlar kadınlarda aktif hale gelir ve vücudun hormonal düzeninde ortaya çıkacak bozukluklarda vücudun doğal dengesi bozulur.Bu bozukluk adet dengesininde karışmasına ve kadının kendisini kötü hissetmesine neden olur.

hormonal-dengesizlik

Hormonal Dengesizlik Nedenleri

• Genetik yatkınlık
• Yanlış çalışma endokrin sistem
•Adrenal, pankreas ve tiroid sistemi hastalıkları.
• Bulaşıcı ve diğer hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarla birlikte migren , astım , meme kisti de buna sebep olabilmektedir.
Hormonal Bozuklukların Temel Belirtileri:

• sinirlilik, duygusal dengesizlik, sık sık depresyona girmek;
• düzensiz adet kanamaları: acı, kıt veya bol akıntı, vb;
• rahimde kanama;
• ilişki istememesi;
• meme hastalıkları;
• saç dökülmesi veya, tam tersi, aşırı vücut saç büyümesi;
• fazla kilolu olmak;
• sebepsiz şiddetli baş ağrısı;
• sık sık baş dönmesi;
• ödem;
• iştah kaybı;
• uykusuzluk;
• tansiyon dengesizlik;
• aşırı yorgunluk.

Hormonal bozukluklar kadınlar için çok tehlikelidir.Sadece kısırlık değil çok ciddi hastalıklara davetitye çıkartabilir.Diyabet, kanser, ateroskleroz, astım vb. Bu nedenle hemen doktora başvurulmalıdır.

Östrojen hormonu kadın için çok önemlidir.Bu hormon sayesinde kadının adet döngüsü düzgün bir şekilde işler.Kadınların yumurtlama döneminde bu hormonun salgılanma oranı artar.Östrojen hormonunun azalması döneminde kadınlarda çok kötü sonuçların görülmesi mümkündür.Rahimde kuruma , cinsel birleşmeden zevk alamama ve isteksizlik , saçların dökülmesi , normal yaşamda stresli durumlar yaşama gibi vakalar yaşanabilir.Östrojen hormonu değerlerindeki azalış uzun süreli ve artacak şekilde devam ederse erken menopoz yaşanma ihtimali yüksektir. Östrojen hormonunun aşırı derecede salgılanması durumunda ise rahim kanserine kadar gidebilecek riskleri içinde barındırır.

Progesteron hormonu ise kadının rahim bölgesinde bulunan bir hormon türüdür ve yumurtlama döneminde salgılanmaktadır.Bu hormon sayesinde yumurtlama eylemi gerçekleştiği için dengesiz bir hal alması durumunda bebek doğurabilecek kıvama erişilemez.Sebebi ise yeterli seviyede yumurtlama eyleminin imkansız hale gelmesindendir.Bozulması durumunda çok büyük sorunlar yaşanabilir.

Trioid‘den kaynaklanan hormonal dengesizliklerde gerçekleşebilir.Bu durumda kadında düzensiz adet , kısırlık gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Erkeklerde bulunan Testrojen hormonu , kadınlarda az miktarda da olsa vardır.Tıpkı kadın hormonu olan Östrojen’in , erkeklerde az miktarda bulunduğu gibi.Bu hormon dengesizliği durumunda saç dökülmesi yaşanabilir.Aşırı tüylenme de görülebilir.

Hangi Dönemde Hormonal Problemler Oluyor

Ergenlik döneminde küçük kızdan ,ergen kız olunuyor. Meme oluşmaya başlıyor, ilk adet geliyor. Bu zamanlarda ilk hormon bozuklukları görülebilir.Hormonların bu dönemlerde bozulması durumunda 16 yaşlarında adet olabilir.Ve ya yine hormonal bozuklukların görülmesiyle kızlarda bu dönem içerisinde cinsel organlar hızlı bir şekilde ortaya çıkmaya başlar.
Bu dönemde en belirgin hormon dengesizliği neticesinde akneler yüzde oluşmaya başlar. Kendiliğinden çözülür ve bundan dolayı doktora gitmeyi gerektirecek risk bulunmamaktadır.

Kürtaj Sonucu Hormon Sorunları

• vücut kilo alıyor;
• ciltte ortaya çıkan çatlaklar;
• tansiyon dengesiz;
• kadın sinirli, huzursuz, depresyon ve baş ağrısı olur.

Kürtaj , hamileliğin ilk dönemlerinde yapılırsa kadının bu riskli süreci atlatması daha muhtemel bir hal alır.Kürtaj yaptıktan 1 ay sonra adet başlamalı. Öyle olmazsa hemen doktora gidilmelidir.
Gebelik döneminde veya gebelik sonrası . Gebelik büyük bir stres vücut için. Gebelik sırasında tüm vücut organları çalışmasını sürdürüyor.Bu dönemde kadınlarda hormonal dengesizlik olması yüksek ihtimaldir.Bebek doğduktan 2 ya da 3 ay sonra kadının hormonal dengesi tekrar eski haline dönmelidir.Dönmediği takdirde tansiyon , sık sık baş ağrııs ve dönmesi , uykusuzluk , sinirlilik , terleme ve sürekli yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.Özellikle trioid e dikkat edilmelidir.Yoksa bebeği emzirmek için oluşan süt riske girebilir.

Menopoz ise kadınlar için özel bir dönemdir.Kadının yumurtlama dönemi sona erer.Hamilelik dönemi kapanır.Eğer 45 yaş sonrasında her ay adet gelmezse , ağrısı be kanaması olmazsa normaldir.Çoğu kadın bu dönemi zor geçirir.Sinir bozuklukları , vücut sisteminde de bozulmalar olabiliyor.Migren , tansiyon , depresyon , uyku sorunu vs gibi durumlar yaşanabiliyor.

Bitkisel Çözümler

Şerbetçiotu

Bir çorba kaşık kurutulmuş ve öğütülmüş şerbetçiotu 250 ml. kaynar suya
koyun ve termosta 8 saat tutun. Günde birkaç kere için- yarım su bardağı.

Soğan

Eğer adet zamanda gelmezse soğan iyi geliyor:
• 1 – Bir bardak soğan kabuğu ve 500 ml suda 20 dakika kaynatın Aç olurken 1 yemek kaşığı içmeli.

• 5 tane soğan,
4 diş sarımsak,
bal ve süt.
Soğanı temizleyin, yıkayın ve ince ince doğrayın. Daha sonra 4 diş ezilmiş sarımsak oraya ekleyin ve dökün oraya sütü. Bundan sonra ısıtın. Ne zaman soğan, yumuşak olacak, ocaktan alın ve bal ekleyın. Bu ilaç 3 kere 1 yemek kaşık içmeli.

Hormonal problemler sık sık vardır. Şiddetli stres, bulaşıcı bir hastalık, gebelik, doğum, bütün bunlar hormon problemleri yapabilir. Bunun için kadınlar kendine iyi bakmalı, doktora gitmelidir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (1)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!

Behiye 5 sene önce

Bende hormon yüksekliği var baş dönmesi yapıyor