Kabızlık Nasıl Geçer

 Kabızlık Nasıl Geçer

Kabızlık uzun  bir süre tuvalete çıkamamak, tuvalette zorlanmak ve bütün metabolizmanın rahatsızlık duyması demektir. Eğer kişi 48 saat tuvalete gitmezse kabızlık başladı demektir.
Bu sık sık ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Daha çok küçük çocuklarda ve yaşlı insanlarda olur. Nüfusun %10’nda kronik kabızlık vardır. Kadınlarda 3 kat daha fazla kabızlık görülebilmektedir.
Kabızlık sadece patoloji ya da sindirim sistemi hastalıklardandır. Genellikle rahatsızlığı yaşayan kişi bu problemle hemen doktora başvurmuyor, ne zaman rahatsızlık gelişiyor o zaman gitmeye karar veriyor. Ancak kronik kabızlık daha çok rahatsız eder.

Kabızlık Nedenleri

Kabızlığın nedenleri çok farklıdır, mesela az sebzeli yemekler yemekten olur, şiddetli onkoloji hastalıklardan da görülme ihtimali artar. Özellikle en sık kabızlık nedeni: dengesiz beslenmek, hareketsiz yaşamak, stresli hayat geçirmek, çok ilaç kullanmak olarak gösterilebilinir. Kabızlık bu hastalıklardan da dolayı da olur: Diyabet, bağırsak tümörleri, hemoroid, , anüs travmalar ve vb.  Bir başka sebep mesela seyahat ederken çok farklı yemek yenilmesinden de kaynaklanabilir.

Kabızlık Türleri

Elementary Kabızlık. Yanlış beslendiğinde olur: az sebze yemek, az su içmek, vitamin ve kalsiyum yetmezliği , bol bol unlu ve tatlı yemek yemek.
Nörojenik Kabızlık. Bu tür çok sık oluyor. Ne zaman kişi tuvalete gitmeyi erteliyor ( mesela, uzun bir yolculuk, seyahat ya da rahat tuvalete gitmek fırsat yok), o zaman bağırsak bozulur. Hemoroid ya da çatlak anüs olan kişi acı olacak diye uzun süre tuvalete gitmiyor ondan sonra kabızlık gelişmeye başlamaktadır. Sabahları uzun süre yatakta yatan kişiler, tuvalete gitmek istediğinde kabızlık başlar. Hasta kişi hastanede yatarken tuvalete gitmezse yine kabızlık görülebilir.

Hipodinamik Kabızlık. Hareketsiz yaşarken kabızlık meydana gelir. Genellikle yaşlılar, hamile kadınlar ve yatalak hastalarda olur..

Bağırsak Hastalığı İle Bağlantılı Kabızlık. Kronik kolit veya kolon iltihabı ‘ndan kaynaklanmaktadır.
Proktogenik Kabızlık. Hemoroid,  çatlak anüs ve düşük rektum duyarlılığından ortaya çıkar.

Mekanik Kabızlık. Bağırsak tümörlerinden olur.

Anormal Kabızlık. Bu tür ile ilişkili anomaliler kalın bağırsak geliştirmeden olur.

Toksik Kabızlık. kurşun zehirlenmesi, civa ve diğer toksik maddelerden. Sigara içenler, sürekli nikotinden zehirlendiği için kabızlık oluşur. Kabızlık nedeniyle organ sistemleri bozulabilir.Kalp veya böbrek yetmezliği görülebilir.

Endokrin Kabızlık. Bu tür kabızlık oluşabilir tiroid, hipofiz yetmezliği, diyabet ve aynı zamanda menopoz sırasında.

İlaca Bağlı Kabızlık. Ağrı kesici, aspirin, antidepresanlar, ve diğer ilaçlardan olur.

Kabızlık Belirtileri

— basınç hissetmek rektumda;
— çok gaz oluşması
— aşırı bağırsak dolu duyguları;
— dşkı top , ince tüpler şekilde çıkıyor,mukus ve sıvı olmuyor;
— bulantı;
— ısı artışı;
— iştah kaybı;
— nöbetler;
— mide ağrısı.

Kabızlık mide şişliği yapar bu yüzden kalp ağrısı ve kalp çarpıntısı olabilir. Ayrıca iştah azalması sırasında ağızdan gaz çıkarma ve kötü ile tat olur. Sık sık kabızlık ,baş ve kas ağrısı yapar. Genel sinirlilik, kötü bir ruh hali ve uyku yapar . Cilt soluk olur.
Genellikle kabızlık 48 saat tuvalete çıkılamamasından olur. Ancak bazı kişiler 2 günde bir kere, 3 günde bir kere ya da haftada bir kere tuvalete çıkabilirler.. Bütün kişilerde farklı.

Kabızlık Tanısı

Kabızlığı tanımak zor değildir, zor olan kabızlığın sebeplerini bulmaktır. Bunun için doktor tahlil testleri yapar, röntgen, kolonoskopi ve başka prosedürleri yerine getirir.
Kabızlık Tedavisi
Bir şifa aracı hasta lavman yapılabilir, 1 litre ılık su ile. Ama sürekli lavman yaparken vücut alışıyor, sonradan eğer lavman yapmazsa dışkı çıkmaz. Eğer ciddi bozukluklar vücutta varsa, örneğin, bir tümör veya kalın bağırsak iltihabı, o zaman evde prosedürleri yapmamalı, doktora gitmeli çünkü evde tedavi yaparken hastalık daha kötü duruma gelir. Araç kabızlık çözmek için iyi seçmeli çünkü çoğu ilaçlar vücudu alıştırıyor ve sorunu çözemez bu şekilde. Bunun için ilaç sadece rahat tuvalete gidilmesini sağlamamalı , sorunu da çözmeli. Yemekte meyve, sebze, kuru meyveler, örneğin kayısı, kuruyemiş yemeli. Yemeği zamanında yemeli istikrarlı bir şekilde. Tuavlete aynı zamanlarda çıkılması daha iyi olacaktır. Vücudun susuzluk sebebiyle kabızlık oluşursa bol bol su içmeli. Eğer hayat hareketsiz geçerse, spor yapmaya çalışmalı, sabahları fiziksel eksersizleri yapmalı. Yoga kabızlığa çok iyi gelir. Alkol içenlerin kabızlık olur çünkü vücut susuz kalır. Bu yüzden alkol nadiren içmeli. Kronik kabızlık olunca alkol içmek yasaktır.
Kabızlığı çözen yağlar:Vazelin, badem yağı, keten tohumu yağı, zeytinyağı, hint yağı ve ayçiçek yağı.

Halk Arasında Bilinen İlaçlar

Limon ve portakal sıkın. 1 limon suyunu organik çiğ yumurta sarısıyla karıştırın. 1 bardak portakal suyuna bunu dökün.
Kurutulmuş meyve ve bal. 500 gr yumuşatmış kuru kayısı, kuru erik, kuru üzüm, kuru incir ve kuru hurma alın. Küçük küçük rendeleyin ve oraya 5 çorba kaşığı bal koyun. Buzdolabında saklayın ve her gün küçük miktarlarda kullanın.
Taze aloe vera suyu. 1 çay kaşık aloe suyu  yemeklerden önce günde 3 kez içmeli.
Taze soğan suyu. 1 çay. kaşık soğan suyu yemeklerden önce günde 3-4 kez içmeli.
Melissa yaprağı. 1 bardak sıcak kaynamış suya 3 gr melisa yaprağı koyun, soğuduktan sonra lavman yapın  30-40 ml.
Süt ve ceviz.  100 gr  ceviz küçük küçük parçalamalı, 1 litre sıcak süt cevize eklemeli. 5 dakika kaynatın kısık ateşte. Soğuyunca, süzün.. Alın 1/3 bardak  2-5 kez günde içimeli (sabah aç karnına, sonra 1 saat yemeklerden önce).
Kurutulmuş çay.  Kurutulmuş elma ya da vişne çayı içmeli..
Bir bardak kefir geceleri 1-2 saat yatmadan önce içmeli.
Bir bardak su aç karnına içmeli.

Kabızlığı Önleme Yöntemleri

Bol bol meyve, sebze ve kepekli tahıllar her gün yemeli
Günde en az 2 litre su içmeli.
Gazlı içecekler ve kahve az içmeli ya da içmemeli.
Aktif olun, spor yapın, fiziksel egsersizler.
Yemeği her gün aynı saatlerde yemeye çalışın..
Tuvalete çıkmak istendiğinde  hemen tuvalete gitmeli.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!