Kabızlık bir hastalık değil ancak bir hastalığın belirtisi olabilecek bir rahatsızlık olarak oldukça yaygın bir sorundur. Kabızlığa neden olan faktörlere bakıldığında yediğiniz veya yemediğiniz gıdalar, yaşam tarzı seçimleri, ilaçlar veya hastalıklar neden olabilir. Ancak birçok insan için, kronik kabızlıklarının nedeni bilinmemektedir. Buna kronik idiyopatik kabızlık denir. Kabızlık, haftada en az üç bağırsak hareketi ile karakterizedir.
Bununla birlikte, tuvalete giderken rahatsızlık, karın şişkinliği ve dışkıların sert olması hatta makatı tahriş etmesi- kaşındırması, kuru ve zor geçmesi nedeniyle ağrı gibi diğer rahatsız edici semptomları da içerebilir.
Kabızlığı gidermek için birçok doğal yol vardır. Bunları kendi evinizin konforunda yapabilirsiniz ve çoğu yol, bilim tarafından desteklenmektedir.
Her Gün 2-3 Litre Su İçin
Düzenli olarak dehidratasyonu önlemek için her gün 2-3 litre su içmeye başlayın. Kabız haldeyken, tekrar suyun çıkmasına ve işlerin tekrar hareketlenmesine yardımcı olmak için karbonatlı (köpüklü) su içerek rahatlamayı deneyebilirsiniz. Bazı çalışmalar, karbonatlı suyun daha da yumuşadığını gösteriyor. Bununla birlikte, şekerli soda tüketilmesi kesinlikle önerilmez. Bunlar kabızlığı daha da kötüleştirir.
Lifli Meyveler ve Sebzeler Tüketin
Lifli besinler çok iyi bağırsak çalıştırıcı ve metabolizma düzenleyici unsurlar-besinlerdir bağırsak hareketlerinin hacmini ve tutarlılığını arttırırlar. Kronik kabızlığı olanların% 77’sinin lifli besinler tükettikten sonra kabızlığı sona ermiştir.
Lifli Gıdalar 2 kısma ayrılırlar:
Çözünmeyen lifler: Buğday kepeği, sebze ve tahıllarda bulunur. Kalın bağırsaklarınıza ağır yük getirirler ve sindirim sisteminiz aracılığıyla daha hızlı ve kolay geçmelerine yardımcı olmazlar. Bazı insanların glüten alerjisi vardır ve bunlar beyaz un mamullerini tükettiklerinde, aşırı gaz şişkinlik ve kabızlık geçirirler. Çözünen lifler tüketmek daha yararlıdır.
Çözülebilir lifler: Yulaf kepeği, arpa, fındık, tohum, fasulye, mercimek ve bezelye gibi bazı meyve ve sebzelerde bulunurlar. Su emer ve makatı yumuşatır. Çözülmeyen lif, IBS veya kronik idiyopatik kabızlık gibi fonksiyonel bir bağırsak problemi olan bazı insanlarda sorunu daha da kötüleştirirler.
Mutlaka Egzersiz Yapın
Gün boyu oturan ve oturarak çalışan insanlarda kabızlık çok çabuk gelişir. Hareket, bağırsakların daha iyi çalışmasına yardım eder. Her insan kendi kilosuna-yaşına göre uygun egzersiz programları uygulayabilir. En azından düz yürüyüş bile bir çok fayda sağlayacaktır.
Kafeinli İçecekler Kabızlık Yapar
Kafein, insana biraz rahatlama verir ancak kabızlık da yaparlar. Gün boyu 20 bardak kahve içen insanlar vardır hatta bununla beraber sigara da içenler için iş daha da karmaşık hale geliyor. Bu insanların en hafif sorunu gaz, kabızlık şişkinlik olacaktır.
Stres Kabızlık Yapar mı?
Bunu anlamak için tuvalette iken, birden aklınıza çok korktuğunuz ve sizi geren bir olayı getirin. Dışkılama işlemi sekteye uğrayacaktır. Stres, kabızlığı tetikler. Hatta tüm hastalıklarla ilişkisi vardır. Hem de katkı sağlayıcı olarak. Ancak insanlar, hiçbir şeyi çözmediği halde stresten bir türlü vazgeçmiyorlar.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!