ishale iyi gelen yiyecekler
İshal bir çok sebepten dolayı olabilir.Bunların en başında,gıda zehirlenmesi,üşütme ve sulardan geçen bazı mikroplar sonucunda ishal olma riskiniz artar.
ishale iyi gelen yiyecekler nelerdir?
Gıda zehirlenmesi ve benzeri rahatsızlıklar sonucunda ya da bazı yiyeceklerin aşırı tüketilmesi sonucunda ishal meydana gelir.İshal devam ederken,sindirimi daha kolay besinler tüketmelisiniz ve sıvı tüketimini olabildiğince arttırın.İshal döneminde,kafein,alkol,baharatlı gıdalar,süt ürünleri,yüksek oranda lif içeren gıdalardan ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.İshale iyi gelen yiyecekler içinden düşük lifli pirinç,elma püresi,muz,ekmek ilk sıra da gelir.
İshal Tedavisine Yardımcı Gıdalar

ishale iyi gelen yiyecekler
Pirinç ve Pirinç Suyu:İshal sırasında dışkı cıvıktır.Dışkının sertleşmesi ve normale döndürülebilmesi için bağlayıcı gıdalar ve düşük lifli gıdalar önerilir.İshale iyi gelen yiyeceklerden biri de beyaz pirinçtir.Düşük lifli olması sebebi ile ishali bastırmak için kullanılabilir.İshal sırasında esmer pirinç tüketilmemelidir.Çünkü esmer pirincin lif oranı yüksektir ve bağırsakları yumuşatır.İshali daha kötü bir duruma sokacaktır. İshalinizin normalden fazla sürdüğünü düşünüyorsanız,yarım kase pirinci,üç kase suyun içerisinde yaklaşık 45 dakika kadar bekletin ve pirinç suyunu için.Pirinç suyunda,ishal için ihtiyaç duyacağınız kadar nişasta ve besin değerleri bulunur.Sindirim sisteminizi zorlamadan,ishal sırasında kaybettiğiniz suyu yerine koyar.

ishale iyi gelen yiyecekler
Muz:Sindirimi kolay ve hafif bir meyve olan muz,ishale iyi gelir.İshal sırasında vücuttan su kaybı ve potasyum kaybı olur.Muz da fazlası ile potasyum bulunur.Muz tek başına tüketildiğinde ishali geçirmez.Fakat ishal sırasında kaybedilen mineralleri yerine koyar.
Elma Püresi:Elma püresi,bağırsakların normal işlevine dönmesine yardımcı olur.Aynı zamanda da bağlayıcı bir besindir.Sindirime yardımcı olur ve zorlamaz.Besleyici bir yiyecektir.İshal olan kişi elmayı yerken kabuklarını soyması gerekir.Elma kabukları sindirim sisteminizi hassaslaştırır.
Böğürtlen:Böğürtlen suyu ya da meyvesi geleneksel olarak yıllardır,ishal tedavisinde kullanılır.İshal olduğunuz durumlar da böğürtlenin kendisini ya da suyunu içebilirsiniz.Eğer daha etkili bir tedavi istiyorsanız,böğürtlen suyunun içerisine bir kaç çay kaşığı yenibahar atabilirsiniz.Bu karışımı her saat başı yarım çay bardağı olarak tüketebilirsiniz.
Limon Suyu:Gün içerisinde 3 ya da 5 tane taze sıkılmış limonun suyunu içebilirsiniz.Limon suyu ishale neden olan patojenleri öldürür.
Elma Sirkesi:Elma sirkesinin doğal antiseptik özelliği vardır.Bu özelliği sayesinde elma sirkesi sindirim yolunun ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur.Elsa sirkesinde bulunan pektin maddesi,cıvık olan dışkının sertleşmesini sağlar ve ishali hafifletir.Öğünlerden sonra,bir su bardağı suyun içerisine,2 çay kaşığı elma sirkesi karıştırıp içebilirsiniz.
Kepek:Her gün iki tatlı kaşığı kepeği,beslenmenize ekleyebilirsiniz.Yalnız kepek tercih ederken,kahvaltılık gevrekler de bulunan kepek ya da kepekli ekmek gibi besinleri tüketmek yerine,işlenmemiş kepek tercih etmelisiniz.Doğal kepek tüketmelisiniz.İşlenmemiş kepeği,yemeklerde ve çorbalar da kullanabilirsiniz.İshal olduğunuz durumda,kepek tüketmenizin önerilme sebebi ise,her kepek tanesinin,kendi ağırlığının sekiz katına kadar su emebilmesidir.Aynı zamanda ishal sırasında bağırsaklarda oluşan suyun azalmasına yardımcı olur.
Keçi Boynuzu Tozu:Bağlayıcı pektin ve tanen bakımından oldukça zengin olan keçi boynuzu,aynı zaman da anti-viral etkiye sahiptir.Keçi boynuzu bebek ishali için de kullanılabilir.Keçi boynuzundan bir çay kaşığını bebeklerin mamasına ya da yediği bir şeye karıştırarak,yedirin.
Havuç:İshale iyi gelen yiyecekler arasında havuç da vardır.2 tane havucun dış kabuklarını soyun ve kaynatın.Sıcak iken kaşıkla ezin.Püre kıvamına getirdikten sonra,her 15 dakika da bir çay kaşığı kadar yiyin.İshaliniz hafifleyecektir.
Bunun yanı sıra sarımsak,bal,patates çorbası,zencefil de ishale iyi gelen yiyecekler arasında yer alır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!