Çocukluk döneminde oluşabilecek ağır ishal durumlarında çocuğun uygun olmayan yöntemlerle tedavi edilememesi durumundan çocuğun gelişimi açısından önemli sayılabilecek zararlar oluşabilir. İshal dışkılama sıklığının artışıyla daha sulu hal almasıdır. Buda yaklaşık günlük olarak 250 gramlık dışkılama ve bunun da en az yüzde yetmişi sıvı şekilde olmalıdır.
Peki ishal neden olur? Bağırsaklarımızda milyonlarca faydalı bakteri yaşamaktadır. Zararlı bakteri sayısı faydalı bakteri sayını gerçekse rahatsızlıklar başlar. Faydalı mikroplar barındıran probiyotik ağırlıklı gıdaların bazı ishal türlerin tedavisinde olumlu sonuçlar doğurduğu bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Buna neden olan çeşitli etkenler mevcuttur. Çocukluk dönemlerinden beslenme alışkanlığının kazandırılmaması, çocuğun ek gıdaları zamansız veya ölçüsüz şekilde başlatılması, bebeğe uygun olmayan mamaların seçilmesi, uzun süreli kullanılan ilaçlar, yanlış beslenme ve çeşitli enfeksiyonlar çocuğun ishal olmasını tetikleyen etkenlerdir.
İshal olan çocuk mutlaka bol sıvı takviyesi almalıdır. Özellikle su, taze meyve suları, özellikle ev yoğurdundan yapılmış ayran tercih edilmelidir. Bunun yanında ishal olan çocuğun beslenmesinden probiyotik faktörlerde göz önünden bulundurularak beslenmelidir. En çok bilinen probiyotikli besin ev yapımı yoğurttur. Onu ev ortamında yapılan kefir takip eder. Uzmanlara göre araştırmalar ağızdan alınan probiyotikler bulaşıcı ishalin süresini yarım gün veya iki güne düşürdüğünü ortaya koyuyor. Bunun yanında ishal olan çocuğa yağsız pirinç pilavı, pirinç suyu veya pirinç çorbası ile beslenmesi çocuğun sürekli dışkılamasını azalttığından tercih edilebilecek diğer bir besin çeşididir.
Çocuklar ve yetişkinler üzerinde yapılan araştırmalar antibiyotik öncesinde ve kullanım esnasında alınan probiyotiklerin antibiyotiğe bağlı ishal riskini düşürdüğünü göstermiştir.
İshal Dünyada her yıl milyonlarca çocuğu etkilemektedir. Genellikle 5 yaş altını çoğunlukla da 2 yaş civarı çocuklarda sık görülür. İshal bir hastalık değildir. Fakat bu yaş aralığı çocuklarda bazen ölümcül sonuçlar da doğurabiliyor.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!